Ти тут

Осіріс - бог стародавнього єгипту. Зображення і символ бога осіріса

Єгипетська міфологія - одна з найстаріших у світі. З роками верховним богом став господар країни мертвих, бог Осіріс, культ якого викликав почуття поваги і страху. Саме він вирішував, що заслуговує душа: вічного життя або забуття. Кожна людина потрапляв на його суд, на якому зважувалися благі діяння і гріхи.

Божественна династія

Міфи - це завжди цікаво. Давні люди вірили, що богам не чуже все людське, а особливо в почуттях. Тому вони закохувалися, сварилися, народжували дітей. Про це і розповідають перекази.

осіріс богЄгипетські легенди говорять про те, що раніше земля була безкрайніх океаном. Її покривали хвилі, холодні і мертві. Океан називався Нун. Але одного разу над безмежною водою пролетів птах фенікс і своїм криком змінила простори. З поверхні зійшов Атум - перший божество. Через кілька поколінь з`явився Осіріс. Бог-праотець усвідомив, що море знову замерзне без вітру, і створив сина Шу. Разом з ним народилася і близнючка-дочка Тефнут, що стала покровителькою океану, порядку і думки. Це були два божества з однією душею, жіноче і чоловіче начало. Згодом саме покровителька води допомогла створити світ.

Але земля залишалася темної. Батько втратив своїх дітей і довго шукав їх. Щоб знайти первістків, він виколов собі око і кинув його в воду. Око повинно було розшукати дітей. Але Атум впорався сам і так сильно зрадів, що з води з`явився лотос, а з нього бог Ра - повелитель сонця. Він заплакав від щастя, і його сльози перетворилися в людей. Пізніше цей бог став відображенням Атума. Але очей, який витратив сили, образився і в гніві став змією. Тоді верховний бог помістив його собі на корону.

Шу і Тефнут стали першою небесною парою. У них народилося двоє дітей: Геб - покровитель землі і Нут - власниця неба. Вони так любили один одного, що ні розривали обіймів. Тому з самого початку земля і небо були з`єднані. Але коли вони посварилися, Ра наказав вітрі Шу розділити їх. Богиня неба піднялася вгору. Від висоти аж голова йде обертом, тому її батько, вітер, вдень підтримував її, і щоночі опускав на землю. Мати Тефнут - богиня роси і дощу - теж тримала дочка, але швидко втомлювалася. Коли їй було важко, на землю лилася вода.

У темряві Нут зустрічалася з чоловіком. Ра, дізнавшись про це, розгнівався. Він прокляв Нут, щоб вона не народжувала. Але через хитрість Тоту вона все ж змогла мати дітей, серед яких був і бог Єгипту - Осіріс.

Мудрість великого бога

Той - патрон мудрості і магії - вирішив допомогти небесної Нут. Він відправився до Місяця і виграв у неї хитрістю 5 днів. Тоді у Нут і Геба з`явилися діти. Першим був Осіріс. Його братами і сестрами стали Нефтида - правителька мертвих, Ісіда - берегла любов і долю, Сет - зло.

бог Єгипту осірісКоли народився Осіріс, голос сказав, що це буде владика всього сущого. За легендами вважалося, що він прямий нащадок Ра.

Подорослішавши, Осіріс зайняв трон батька Геба. Це був четвертий бог-фараон. Перше, що він зробив, зайнявши престол - почав навчати людей мудрості. До того племена жили дикунами і їли собі подібних. Фараон навчав є і ростити злаки. На допомогу прийшов Той, який був символом мудрості. Разом вони встановили головні закони. Той придумав імена, дав назви речам, подарував писемність, навчив мистецтву і різним ремеслам. Єгипетський бог Осіріс розповів, як потрібно поклонятися вищих сил. Він був майстром землеробства і змусив всіх працювати. З його волі люди навчилися медицині і магії. Робили вино і варили пиво. З його установками будували міста. Обробляли руду і мідь. Правління назвали Золотим Віком. Владарювання проводилося без кровопролиття і воєн. Одружився, за сімейною традицією, на сестрі Ісіді, яка полюбила його ще будучи в утробі матері.

Привівши в порядок свої землі, він пішов в сусідні краї, де до сих пір панував хаос. Світом і мудрістю почав правити в інших племенах. На троні залишилася дружина, яка передавала своєму народові знання домашнього господарства і науку сімейного життя.

інтриги пантеону

Поки Осіріс ділився своїм досвідом, його брат Сет таємно закохався в Исиду. Його почуття були настільки сильні, що він вирішив прибрати брата зі світу. Сет недовго шукав прихильників. Багатьом демонам була не до смаку ситуація, що склалася. Брат бога Осіріса змайстрував саркофаг, озолотило його і прикрасив дорогоцінним камінням. Перед тим він таємно виміряв зростання бога родючості. Потім влаштував бенкет, куди запросив еліту Єгипту. Коли гості напилися вином, Сет виніс ящик. Глядачі ахнули від побаченої краси. Скриня їм сподобався. Тоді бог зла сказав, що подарує його тому, хто туди ідеально поміститься. Кожен вирішив спробувати лягти в ящик, але одним він був тісний, іншим довгий. Коли туди ліг Осіріс, зрадники закрили кришку і забили труну. Пастка спрацювала. Ящик винесли і кинули в річку. Але протягом не понесло саркофаг в море.

Єгипетська міфологія чітко вказує, що за межами Нілу прокладена риса життя і смерті. Річка забрала його з країни людей в царство душ. Бог, якого вважали вічним, перейшов в світ мертвих.

Дізнавшись про каверзу, Ісіда стала носити траур. Вона довго горювала і шукала по землі тіло коханого. Через деякий час жінці підказали, де бачили труну. Але ящик заріс вереском, і один з царів забрав його до себе в палац, як колону. Ісіда дізналася про це і почала служити в замку як простолюдинка. Згодом невтішна вдова забрала саркофаг. Розрубаний верес, що стояв стовпом, пізніше стали використовувати, як символ бога Осіріса. Коли відкрили кришку, богиня розплакалася. В Єгипті вона сховала ящик в дельті Нілу.

давньоєгипетський бог осіріс

Велика сила божественної любові

Була ще одна причина того, чому Сет зненавидів брата. За сімейною традицією, діти одних батьків одружилися. Так сталося в парі близнюків Шу і Тефнут, Нут і Геб. Ця доля спіткала б і їх дітей - Осіріса і Исиду і Сета плюс Нефтиду.

Бог зла був одружений на своїй другій сестрі. Але ця жінка щиро полюбила єгипетського фараона і за сумісництвом рідного брата. Однієї ночі вона перевтілилася в Исиду і розділила з ним ложе. Так на світ з`явився син Дуата Анубіс, що став майстром муміфікації. Жінка довго приховувала правду від Сета. Але коли ситуація повернулася проти Осіріса, вона перейшла на бік добра і стала союзницею сестри.



Далі події розгортаються в такий спосіб. Одного вечора Сет рибалив на Нілі і наткнувся на саркофаг. У пориві злості він розрубав тіло брата на 14 частин і розкидав їх по всьому світу. Бідна Ісіда і її сестра почали шукати тіло. Пошуки були вдалими, знайшли всі шматки крім фалоса. Згодом його замінили глиняним.

Там, звідки забирали частину тіла, будували храм. Сет бачив святилище і думав, що прах був похований навічно, навіть не підозрюючи про те, що ворога хочуть воскресити.

Дружина бога Осіріса і його прихильники, сестра Нефтида, один Той і син Анубіс, створили мумію. Процес тривав 70 днів. Дуже сумувала Ісіда і тому, що не мала дітей. Але за рахунок великої магії вона перетворилася на птаха Хат, сказала заклинання і завагітніла.

дружина бога Осіріса

доля спадкоємця

Довгий час вдова, яка чекала малюка, ховалася. Коли народжувала, сказала, що її син помститься за смерть батька. Дитину назвали Хор. Ісіда ростила його і чекала того дня, коли восторжествує справедливість. Весь пантеон охороняв її та немовля від поганого Сета.

Коли Хор виріс, відбулася битва з дядьком за трон. В ході війни Сет вибив око племіннику. Одна з легенд говорить, що коли око повернулося до власника, Хор відніс його до мумії. Син бога Осіріса всунув в тіло небіжчика очей, і той воскрес. Але чоловік уже не належав цьому світові, а повинен був правити царством мертвих. Перед прощанням батько поставив кілька загадок Хору і переконався, що син зможе гідно його замінити. Потім благословив дитя на перемогу.

З тих пір єгиптяни вважали, що кожен проходить шлях Осіріса, тобто вмирає і воскресає. А муміфікація не дає тілу тліти. Подібно до цього богу, щорічно воскресає і природа. На тому світі він зважує гріхи людей і виступає суддею.

80 років тривали битви дядька і племінника. Втомившись від постійних воєн, Сет і Хор звернулися до вищих богам. Суд вирішив, що трон належить синові Осіріса. Сет став володарем пустелі і бурі. Бог Єгипту Осіріс і його син були останніми містичними правителями. Після них землею правили люди.

Портрет земного бога

Образ цієї істоти надзвичайно складний і пройшов багато трансформацій. Вважається, що перше його ім`я було Джеду, і поклонялися йому в східній частині дельти Нілу. Потім його сутність з`єдналася з ликом Анджети, покровителем іншого міста. Тому в його руках з`явилися посох і батіг пастуха. З роками він набуває нових сили, стає царем хліборобів і обзаводиться лозою і лотосом.



символ бога ОсірісаЗ 1600 року до н. е. його зображували як проросле зерно.

В кінці Нового царства асоціювали з Ра. Зображення бога Осіріса стало подаватися з сонячним диском над головою.

Ставши на чолі померлих, він не перестав малюватися серед буйства рослин. Перед ногами розливався ставок, де ріс лотос. Поруч ставили дерево, на якому сиділа душа в лику фенікса.

царство мертвих

Залишивши земний світ, бог став владикою померлих. Міфологія говорить, що він очолював 42 божества, які вирішували долю небіжчика. Кожен, хто переходив в потойбічний світ, потрапляв в зал двох істин. Людина говорила клятву зречення, суть якої в тому, що промовець починав фрази з приставки «не»: не порушив, не обдурив.

Далі проходила процедура зважування. На ваги клали з одного боку серце небіжчика, з іншого - перо богині істини. За всім спостерігав Осіріс. Бог визначав загробне доля. Було два варіанти: щастя полів Іару, де радість і веселощі, або серце грішника віддавали монстру Аммуту, що прирікало його на вічну смерть.

культ загробного життя був настільки великий, що в епоху Нового царства Осіріс був найвищим серед богів. Звідси пішла нова теорія. Відтепер вічне існування чекає не тільки багатіїв, а і бідняків. Квиток до раю - це зразкове існування, моральність, покірність.

За уявленнями єгиптян, про все те добро того світла повинні були піклуватися близькі, оскільки смерть сприймали як глибокий сон. Для того щоб людина після пробудження зміг жити нормально, тіло муміфікували. Це була не примха, а невід`ємна частина практики.

Суд бога Осіріса викликав почуття страху і трепету. А він сам був не тільки першої мумією, а й основоположником культу мертвих.

брат бога Осіріса

Образ темного повелителя

Владика душ став неофіційним родоначальником літератури та художнього мистецтва. Сила надихала людей на створення оповідань про його подвиги. Їх зображували на стінах і пергаменті. Більшість сторінок йому присвятили в «Книзі мертвих». Ці роботи відкривають нам образ бога.

Як і всі небесні створіння, Осіріс частково був людиною. Суддя зустрічав підданих сидячи. Його ноги були забинтовані. В руках лежали символи влади - гак і ланцюг.

Бог Осіріс в Стародавньому Єгипті мав притаманну лише йому рису. Це була корона, що носить назву «атеф». Зроблено цей вінець був з папірусу. Колір білий, з боків прикріплені два червоних пера страуса. Зверху вони завивали. Іноді на довгастої шапці були роги барана. Саме по цій короні дослідники розпізнавали на фресках бога темряви.

Можна зустріти малюнки, де Осіріса зображують зеленим. Це посилання на його земне правління, де він був покровителем родючості і землеробства. Якщо бог червоний, то це колір грунту. Також в його руках може бути виноградна лоза, адже саме він навчив людей робити вино. Не рідкість зображення бога рослин серед дерев.

Найстаршою вважають фреску, яка була створена в правління V династії фараона Джедкара - ок. 2405-2367 до н. е. На ній зображений бог Осіріс. Фото, що мають тисячолітню історію, представляє інтерес як для вчених, так і для простих обивателів.

Єгипетські боги в Греції і християнстві

Про богів Стародавнього Єгипту світ вперше дізнався від грецьких мислителів. Йосип Флавій, Юлій Африкан і Євсевій Кесарійський детально вивчали історію сусіднього царства. Але найбільше сучасники черпають з досліджень Плутарха. Ця людина написав трактат «Про Ісіді і Осіріса». Багато цікавого можна знайти в його роботі. Єдиний мінус - у творі повно переплетень єгипетських міфів з грецькими. Так, наприклад, є неточності, пов`язані з назвою «Осіріс». Бог з таким ім`ям не існував в Єгипті, але був культ Усіро. Відоме нам ім`я просто ближче до мови Плутарха. Є й інші заміни: Ра став Геліосом, Нут - Реєю, Той - Гермесом. А головний герой винороб став Діонісієм.

осіріс в стародавньому ЄгиптіБагато вчених бачать загальні риси єгиптянина з Христом. Так, обидва вчили людей мудрості і пропонували вино і хліб як свою плоть і кров.

А все почалося з того, що археологи знайшли молитву, датовану тисячним роком до нашої ери. Вона слово в слово повторювала «Отче наш». Проводиться багато паралелей про народження обох богів. Діва Марія дізналася про благословенному дитину від архангела, а Нут від невідомого голосу. Далі Ісіда ховається з сином від злого Сета, як і Марія з Ісусом.

Давньоєгипетський бог Осіріс був спеціально придуманий для рабів, які сподівалися на інше, краще життя після смерті. Так само трактують і суть християнської віри.

Ще одне спорідненість Ісуса і Осіріса - смерть і воскресіння.

Символ - саркофаг

Ім`я Усіро людству відомо вже більше п`яти тисяч років. Слово «Ус-Ірі» так і не має точного перекладу, але більшість вчених вважають, що воно означає "той, який іде своєю дорогою". Це був один з найпопулярніших культів Єгипту, тому не дивно, що його образ часто зустрічається в мистецтві. Не дивно, що йому присвячували фетиші. Предметом Осіріса був джед.

Перші атрибути для культу - дерев`яні жердини із закріпленими зв`язками пшениці. Для святковості їх перев`язували червоною стрічкою - поясом. Це був символ нового життя і сезону. У різних регіонах фетиш робили по-своєму. Часом це були зв`язки очерету.

Після популяризації міфу про те, що Ісіда знайшла вертикальний труну з чоловіком в Верес, джед почали сприймати як хребет бога. Велику роль стовп грав при зміні царів. Жодна коронація не проводилася без цього символу.

Щовесни джед ставили вертикально. Це означало поразку Сета і світ, який приніс Осіріс. Бог отримував перемогу тоді, коли сузір`я Оріона ховалося за західним горизонтом.

Маленькі статуетки використовували як талісмани.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!