Ти тут

Бог себек в стародавньому єгипті

Ще на зорі зародження людської історії сформувалася одна з найдавніших релігій світу. за єгипетської міфології, проіснувала значно більший проміжок часу, ніж християнство, в ролі божества виступали птиці або тварини, з якими було пов`язано безліч легенд.

Протягом багатьох століть пантеон єгипетських богів постійно змінювався, кого-то забували, а інші фігури виходили на перший план. Сучасних вчених цікавить найстаріша релігія, яка керувала багатьма сторонами життя людей.

священна річка

У Стародавньому Єгипті річка Ніл завжди шанували як священна, адже вона дозволила сформуватися суспільству. На її берегах будувалися гробниці і храми, а в водах, які живили поля, могутні жерці проводили таємничі ритуали. Прості жителі обожнювали річку і боялися її руйнівної сили, тому не дивно, що бог Себек в Стародавньому Єгипті відігравав особливу роль.

Відео: Релігія древніх єгиптян. Загальна історія. 5 клас

Крокоділообразний бог

Покровитель мешканців Нілу і захисник рибалок мав незвичайний вигляд: спочатку його зображували у вигляді крокодила, а пізніше олюднити. Як стверджують дослідники, міфічний образ в релігію прийшов із стародавніх вірувань і зайняв чільне місце в божественному пантеоні.бог Себек фото

Небезпечний крокодил, який уособлював собою природні сили, завжди був загрозою для життя людини, і населення намагалося зробити все, щоб домовитися з ним. Відомий факт обожнювання хижаків на північному сході Африки, коли племена оголошували зубастих тварин своїми родичами. Так і виник єгипетський бог Себек, дух якого вселявся в крокодилів Нілу.

Особливе шанування алігаторів

У багатьох містах найдавнішої світової цивілізації тримали священної тварини, попередньо виловленого в річці. Особливо шанували хижака в деяких областях Стародавнього Єгипту, наприклад, в Файюмском оазисі, де в честь бога були побудовані храми і вириті священні озера, в яких жили крокодили. Рептилій прикрашали коштовностями, золотом і сріблом, а їх природна смерть не була проблемою для жителів: з хижака робили мумію і хоронили в саркофагах, як і людей. Існували навіть спеціальні жерці, які поміщали тіло алігатора на носилки і бальзамували його.

Після смерті одного священного крокодила знаходився новий, котрий уособлював дух бога, правда, ніхто не знає, за якими критеріями відбирали рептилію, на яку молилися люди.Себек бог Єгипту



Вчених здивувала незвичайна археологічна знахідка поблизу одного поселення: в некрополі були виявлені понад дві тисячі мумій крокодилів, забальзамованих, загорнутих в папіруси і похованих з особливими почестями.

Святість крокодила і його жертв

Цікаві вірування єгиптян, вважали, що святість крокодила поширюється і на його жертви. Ще Геродот писав про те, як трупи потерпілих від лютих тварин бальзамували, багато одягали і ховали в гробницях. Стосуватися загиблих ніхто не мав права, крім жерців, які хоронили мертвих. Тіло людини, убитого крокодилом, ставало священним.

Свідоцтва про людські жертви відсутні

У романі І. Єфремова "Таїс Афінська» є опис того, як головна героїня, принесена в жертву, з переляком очікує нападу крокодила. Правда, багато дослідників вважають це літературним вимислом, адже хижаків годували хлібом, м`ясом тварин і вином, а не людським м`ясом, і ніяких свідоцтв про криваві жертви не було знайдено.єгипетський бог Себек

Єгиптяни, які бажають, щоб їм допомагав бог Себек, пили з озера, де жив алігатор, і годували його різними делікатесами.

загадкова родовід



Як відомо, в міфології Стародавнього Єгипту можна простежити родовід кожного божества, а ось зробити це з Себека вкрай складно. Історія його походження дуже загадкова, і існують кілька варіантів, про які не перестають сперечатися дослідники.

Відео: ДРЕВНІЙ ЄГИПЕТ цікаві факти

Багато вчених схиляються до версії, що бог Себек був покоління найдавніших божеств: покровитель річковий живності був народжений первинним океаном (Нуном). Однак є і теорії щодо того, що він був нащадком покровителя всіх фараонів - Ра, з яким Себек ніяк не міг змагатися за рівнем свого впливу.бог Себек в стародавньому Єгипті

Сонцепоклонники і шанувальники крокодилів

Величезна рептилія викликала не тільки священний страх, а й сильну відразу, і достовірно відомо, що не всі єгиптяни ставали крокоділопоклоннікамі. У країні існувала цікава ситуація, коли богобоязливі люди через свого негативного ставлення до алігаторові не могли поклонятися божеству з особою хижака.

Відмінності в поглядах створили унікальну ситуацію, при якій єгиптяни ділилися на дві групи: для одних головним був бог Себек, а інші свято шанували втілення сонця - творця світу Ра. Фараон XII династії навіть звів величезний храм в Файюме, який присвячувався покровителю рибної ловлі. Там же виявили і мумії тварин. А про популярність божества говорили знайдені листи, що починалися словами: «Нехай тебе зберігає Себек». Бог Єгипту захищав людей, що почитали його, і дарував необхідне достаток землевласникам.

А ось жителі древнього міста Дендери на західному березі Нілу ненавиділи алігаторів, винищували їх і ворогували з тими, хто поклонявся хижакові.

культ бога

Розквіт культу бога припав на той час, коли правила XII династія фараонів, і царі підкреслювали шанування Себека тим, що додавали його ім`я до свого (Себекхотеп, Нефрусебек). Поступово покровителя водної стихії стали вважати втіленням Амона-Ра. Як пояснюють вчені, шанувальники сонця все-таки перемогли тих, хто обожнював рептилію.бог Себек

Бог Себек, який брав облич крокодила, завжди допомагав простим єгиптянам. Його голова була увінчана блискучою, немов сонце, короною, що говорило про високе становище захисника рибалок. У знайдених папірусах її вихваляли і вважали головною зброєю проти всіх недругів.

Багатоликий Себек - бог води

Цікаво, що в різних міфах божество вважали добрим і одночасно небезпечним. У легенді про Осіріса - царя загробного світу - саме крокодил виносить тіло сина Геба. Єгипетський бог Себек допомагав Ра боротися з темрявою і робив це успішно. За іншими переказами, він був у свиті злобного Сета-руйнівника, сіє смерть і хаос. Відомий міф про гігантський крокодила, вступив в сутичку зі всемогутнім Ра.

Частенько бог Себек, фото статуй якого дивують незвичайним зовнішнім виглядом, ототожнювався з Міном, який відповідав за хороший урожай. Вважалося, що розлився Ніл «запліднює» землю, і саме в цей період з відкладених яєць вилуплюються маленькі крокодильчики. Ця обставина пов`язувало уявлення давніх єгиптян про гарний урожай з алігаторів.Себек бог води

Себек був і справжнім винахідником, що подарували людям рибальську сітку. Крім того, жителі вважали, що бог допомагає душам мертвих потрапити до Осірісу. А знайдена запис, в якій чоловік просив допомоги в завоюванні жінки, свідчить про управління бога багатьма сторонами життя єгиптян. Його називали тим, хто чує молитви, і треба сказати, що таким титулом з усього пантеону був удостоєний один Себек.

Бог Єгипту мав дружину - Себекет, яку зображували у вигляді владної жінки з головою лева. Центром її культу був файюмський оазис, де шанували велику пані.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!