Ти тут

Бог дощу, вітру, грому у слов`ян

Перун - бог грому, дощу і вітру в слов`янської міфології. З давніх-давен його вважали одним з найсильніших мешканців язичницького пантеону. Йому поклонялася практично вся Київська Русь, за винятком лише деяких східних регіонів. У своїй славі Перун переміг навіть Сварога, колись вважався непохитним оплотом слов`янської держави.

бог дощу

Бог вітру, дощу і грому

Перун є сином великого бога Сварога і богині Лади. Легенди описують його поява в такий спосіб. Одного разу Матір Сва (первинне ім`я Лади) з`їла величезну щуку, в якій був укладений дух самого бога Рода. І тут же час неймовірна сила пронизала її тіло. Вона відчула, що в її утробі зародилося нове життя.

Її чоловік Сварог зрозумів - у них з`явиться син, чия сила перевершить всіх, хто живе на цьому світі. І дійсно, незабаром Лада народила хлопчика. У день його народження блискавки і вітру сказилися. Вони гуркотіли так, що здавалося світ трісне на частини. І коли, здавалося б, прийшов кінець всьому, з`явився Перун. Хлопчик наказав негоді заспокоїтися, і тут же все затихло.

З тих пір бог дощу щодня практикувався в управлінні стихією. Подорослішавши, він зміг приборкати не тільки вітер, а й блискавку. З тих пір не було божества більш могутнього, ніж він, так як ніхто не міг вистояти проти сили небесного світла.

бог вітру дощу

зовнішність Перуна

Сьогодні досить складно сказати, яким був бог дощу. Міфологія слов`ян вельми розмита. Здебільшого через те, що давні оповіді передавались з уст в уста. Це перекручує їх. До того ж частина міфів і зовсім була загублена під час хрещення Русі, так як християни змусили слов`ян забути про старі богів.

І тим не менше деякі деталі вигляду Перуна змогли зберегтися до наших днів. Наприклад, спочатку бога блискавки зображували у вигляді дорослого, кремезного чоловіка з сивим волоссям. Пізніше думка волхвів розділилося. Одні говорили, що у нього золота борода, а замість вусів згустки блискавок, інші розповідали про те, що він нічим не відрізнявся від простих смертних, крім ставного тіла.

Єдине, в чому погоджувалася все - це войовниче обмундирування бога. Він завжди ходив у майстерно викувані обладунках і шоломі. До того ж небесний воїн завжди тримав в одній руці величезну дубину (іноді його зображують з мечем або списом), а в іншій - дубовий щит.

Відео: EPIC THUNDER & RAIN | Rainstorm Sounds For Relaxing, Focus or Sleep | White Noise 10 Hours

сила небожителя



Перун керував силами дощу, вітру і блискавки. Однак, люди рідко просили його послати з неба воду в посушливі часи. Це пов`язано з тим, що для слов`ян Перун був втіленням войовничого бога. Свої сили він використовував для битви, а не для землеробства.

А з плином років він і зовсім перетворився на головного покровителя воїнів. Тому вирушаючи на війну, чоловіки і жінки просили у Перуна прихильності. Вони вірили, що якщо дух бога торкнеться їх зброї, то жоден ворог не зможе перемогти їх в чесному бою. А гроза напередодні битви свідчила про те, що небожитель почув молитви віруючих.

Крім цього, слов`яни вірили в те, що Перун оберігає матінку-природу. День у день він ходить по лісах і полях, спостерігаючи за тим, щоб люди розумно використовували подароване їм багатство. Більш того, бог дощу володів чудовою силою. Він міг перетворюватися в будь-якого звіра чи птаха.

бог дощу міфологія

Відео: ?????? Thunderstorm and Rain Sounds - Heavy Thunder & lightning Strike Ambience For Relaxation

атрибути Перуна



Бог дощу у слов`ян часто асоціювався з дубом. В цілому в цьому немає нічого дивного. Адже російський народ завжди вважав це дерево величним. Тому саме з його стовбура волхви вирізали тотеми, які уособлюють образ бога Перуна. Найзнаменитіший з них знаходиться на острові Хортиця, що на Україні.

Відео: Rain and Thunder 8 hours / Nature Sounds / Sleep music

Ще одним атрибутом бога є бойова сокира. Він - символ войовничого початку громовержця. Тому всі російські воїни носили при собі амулет у вигляді сокири, який охороняв їх в бою.

Не менш значущим в культі Перуна був квітка ірис. Його малювали на всіх тотеми, присвячених богу. Більш того, самі святині вибудовували так, щоб вони нагадували шість пелюсток цієї рослини.

У більш пізні століття язичництва волхви додали ще один символ в скарбничку небожителя - особливу руну, яка називалася зірка Перуна. Слов`яни вірили в те, що її сила здатна захистити від будь-якого лиха. Тому її вирізали не лише на тотеми і ідолів, а й малювали на одязі і бойових щитах.

бог дощу у слов`ян

поклоніння Перуну

Бог дощу швидко затьмарив інших богів слов`янського пантеону. Це було пов`язано з тим, що він допомагав воїнам в боях. Тому князі і воєводи прагнули задобрити його всіма силами, зводячи все нові і нові вівтарі в його честь. Більш того, навіть миролюбний народ просив у Перуна благословення. Адже за переказами, воно могло принести успіх і удачу в будь-якому починанні.

Що стосується обрядів, то більшість з них проводилося під чуйним наглядом жерців і волхвів. Отримати цей священний титул могли лише обрані люди. Найчастіше це відбувалося ще в дитинстві, коли один зі священнослужителів помічав в дитині таємничу силу. На практиці це говорило про те, що жерці могли назвати волхвом будь-якого, хто їм сподобався.

священний свято

Бог дощу, як і будь-яке інше божество, мав власний день в слов`янському календарі. Святкували його 20 липня. У цей день волхви збирали людей разом біля головного вівтаря. Тут вони співали ритуальні пісні, водили хороводи і підносили Перуну свої дари. Як ритуальної жертви використовували бика або півня.

Після цього народ повертався в місто або село і продовжував святкувати. Примітно те, що в цей день на Русі проходили перші паради військ. Воїни дружним строєм проходили вулицями міста, демонструючи оточуючим свою силу і згуртованість.

В кінці дня на околиці запалювали величезне багаття. На ньому спалювалися ті дари, що були принесені на вівтар днем. Отриманий згодом попіл розкидали по полях в надії на те, що Перун не залишить їх без дощу.

бог грому дощу

Міф про Перуна

Існує безліч стародавніх сказань про громовержця. Більшість з них прославляє силу Перуна. Наприклад, найвідоміший з них розповідає про те, як юного бога разом з його сестрами вкрав Скипер-звір (людина-скорпіон). Страшним чаклунством мав він: хлопчика чудовисько занурив в вічний сон, а беззахисних дівчат перетворив на чудовиськ.

Але з роками старші брати знайшли Перуна. Пробудивши вже дорослого чоловіка від сну, вони вручили йому диво-меч. Завдяки йому убив небожитель чудовисько дике, а після розчаклував сестер.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!