Ти тут

Древній бог рід у слов`ян: історія, зображення і опис

Поширення різних версій слов`янського неоязичництва в останні роки зробило досить популярним такого персонажа слов`янської міфології, як бог на ім`я Рід. Про те, хто це і яку роль грає бог Рід у слов`ян, ми поговоримо в цій статті.

Відео: ТАЄМНІ ЗНАННЯ ДРЕВНИХ БОГОВ 1 ІСТОРІЇ БОГОВ, ІСТОРІЯ Шукрі-РАХМАНА, БОГ Кродій

бог рід

суть Рода

Як відомо, в дохристиянські часи слов`яни були політеїстами, тобто поклонялися безлічі богів. Всі разом вони складають пантеон, який всередині себе має певну структуру та ієрархію. Бог Рід - це той, хто стоїть на самому верху цієї ієрархії. У певному сенсі він навіть перевершує її, стоячи за нею, оскільки сам по собі ряд богів і богинь, це лише прояви Рода. Іншими словами, це бог-прародитель, джерело всього сущого, першооснова.

Відео: індоєвропейської ДУХОВНЕ СПАДЩИНА 3.3 ТАЄМНИЦІ СЛОВ`ЯНСЬКОЇ ІСТОРІЇ, ХТО ТАКИЙ ЄГОВА І ЧИМ ЗАЙМАВСЯ

Про верховенство Рода

Іноді кажуть, що бог Рід - верховний бог у слов`янських народів. Це не зовсім вірно. Верховним серед інших є Перун. Іноді це місце також засвоюється Сварогу, батькові Перуна. Але хто б не був вище серед інших, його верховенство підкреслює його відмінність від інших богів. Тому Сварог - це не Перун, а Перун - це не Велес, і так далі. Рід же - це те божество, яке долає в собі все диференціації. Іншими словами, російська бог Рід являє собою збірний образ, персоніфікацію повноти всього. Всі інші боги, як, втім, і весь світ, це тільки окремі прояви Рода. Тому він не верховний бог, а бог, який є джерелом божественності, джерелом всього сущого - він вище будь-якої ієрархії. Умовно можна назвати його надверховним богом, підкреслюючи його незалежність від принципу ієрархії і перевагу над нею.

Відео: усвідомлення 2 ЧЕРЕЗ ВСІ ЧАСИ: СЛОВ`ЯНСЬКІ Веди Про ВИНИКНЕННЯ ВСЕСВІТУ, світобудови, РІД БОГОВ

бог рід у слов`ян

Опис Рода в сучасному неоязичництві

Теологічні пошуки сучасних неоязичників слов`янського ізвод зазвичай зводяться до твердження, що Рід - найдавніший бог. Рід є творцем світу, що ріднить його з образом Творця в ортодоксальному християнстві. Втім, самі язичники, як і християни, схильні люто заперечувати це тотожність. Бог рід у слов`ян вважався також прабатьком першого покоління божеств, званих боги-батьки. Він є причиною всіх причин, засновником світобудови, первинної творчою силою, первомислью і джерел всього. Рід нескінченний і перевершує поняття часу і простору. Язичники, кажучи про Роде, так само згадують про якийсь світовому яйці - символі первинного світу, загалом для безлічі культур.



Вважається, що до прояву в акті творіння Рід перебував у якомусь світовому яйці, який перевищує межі матеріального світу. Це яйце - символ зароджується світу, виношуваної божественною силою. Коли яйце розколюється, з нього виникає світ - небо і земля. Вважається також, що поза Рода немає ніякого буття, так само як і небуття. Іншими словами, бог Рід всюдисущий і позачасовий. І все, що можна подумати, перебуває в ньому. І нічого немає такого, щоб його перевершувало або було від цього відокремлена.

древній бог рід

Відео: СПОГАД БОГОВ 2 СТАРОВИННІ ЗОБРАЖЕННЯ БОГОВ - ВЕЛИКІ БОГИ СЛАВЯН!

Світло і темрява, добро і зло

Оскільки бог Рід - це бог, в якому перебуває все, то він перевершує за своїми якостями такі поняття, як добро і зло. Відповідно, про його моральних якостях не можна говорити буквально, оскільки всі етичні категорії, це лише людські поняття і не підлягають проекції на божество. Таким чином, не можна сказати, що Рід добрий або злий. Він вище і того, і іншого.

Рід і народження



Неоязичники наполягають, що від імені бога Рода стався дієслово «народжувати». Тобто народження - це акт уподібнення даному Богу, співучасть в його творчому акті створення. Втім, що було насправді первинно - ім`я бога або слово, що означає природний акт відтворення, достеменно невідомо. А тому твердження прихильників язичництва можна прийняти тільки на віру.

російський бог рід

Рід в міфології

Образ Рода представляє його як того, хто безпосередньо створив цей світ таким, яким ми його знаємо. Земля і небо, зірки, сонце і місяць, гори, рівнини, водойми, рослини і тварини - все це справа рук Рода. І все це в своїй сукупності сам бог Рід. Він же розділив світобудову на три частини - правуй, ява і нав - три фундаментальні категорії язичницького слов`янської космології. Дійсністю в цій системі називається світ, в якому живуть люди. Тобто це той світ, який ми бачимо за вікном, світ матерії. Прав ж, це вищий світ, світ, в якому живуть боги - діти Рода. Це світ торжества правди і справедливості, уособлення всього найкращого і доброго. Що стосується Наві, то це світ нижній. У Наві мешкають мертві. Деякі міфи, а точніше спроби їх сучасній інтерпретації, повідомляють, що в Наві розташовується царство пітьми - так зване Пекельне царство.

Зображення бога роду в слов`янської міфології також тісно пов`язане з образом світового древа, роль якого у слов`ян грає дуб. Крона його сходить до прави, коріння - до нави, а стовбур, відповідно, являє собою світ серединний, тобто дійсність.

Міфи описують, як з дихання бога Рода з`явилася Лада - богиня гармонії, краси, любові і мудрості. Лада у втіленні сови грала роль посланниці Рода і провісниця його волі людям і всьому живому. Крім того, за однією з версій міфів, при творінні світу Родом були створені божества Частка і Недоля. Вони називаються Прабога і їх роль полягала в тому, щоб плести разом з Макошью нитки долі, що визначають хід історії людей і богів. Втім, інші міфи говорять про те, що народжені ці персонажі були значно пізніше.

зображення бога роду

Коли світ був створений, Рід побачив, що він прекрасний, але хаотичний. У ньому не було ніякого порядку, не було того, хто міг би його контролювати, обробляти і зберігати. Тому наступним кроком Рода було створення Сварога. Останній являє собою великого бога слов`ян, бога-коваля. Будучи ремісником, Сварог скував ланцюга, якими були з`єднані між собою всі частини світобудови. Завдяки цьому в космосі був наведений порядок і мир став структурований. Таким чином, Рід усунувся від справ і занурився в відпочинок, а Сварог продовжив його справу творіння, а потім - управління.

Часто разом з Родом згадуються і так звані рожанниці - божественні сутності в жіночій іпостасі. Деякі вважають, що під ними маються на увазі богині Лада і Леля. Інші наполягають, що, принаймні, одна з цих самих рожаниц - богиня Жива.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!