Ти тут

Бог вітру: хто він? Як звуть бога вітру?

бог вітру у греківВітер - це незамінний помічник для людини. Зараз з його допомогою отримують електроенергію, вирощують рослинні культури і т.д. Тому в легендах і міфах різних народів вітер зайняв гідне місце. Так, у багатьох язичників одним з найголовніших персонажів в міфах і легендах був бог вітру. Однак кожен народ називав і зображував його по-різному.

Чи не вітер бушує над бором

Якщо досліджувати міфологію всіх національностей, то можна виявити більше сотні різних богів, які вважалися покровителями вітру. Не останнє місце в пантеоні богів практично кожного народу займає язичницький бог вітру - повелитель однієї з фундаментальних стихій світобудови - повітря. Імен владики повітряної стихії не злічити, у кожного народу його називали по-різному, при цьому даруючи аналогічними повноваженнями і можливостями. Борей, Нот, Зефір, Еол, Евр, єгипетський Амон, індійський Ваю і слов`янський Стрибог - неповний перелік імен бога вітру.

Імен владики повітряної стихії не злічити

Давайте розглянемо персонажів з найбільш відомих язичницьких релігій.

1. Стародавній Іран. Бог вітру - Вайю. Це навіть не один бог, а близнюки. Тільки перший Вайю злий, він намагається завдати шкоди душам померлих правовірних. Ця його іпостась відповідає злому північного вітру. А другий Вайю добрий, він переправляє їх через міст Чинват в долину вічного спочинку. Цей бог у жителів Стародавнього Ірану асоціювався з теплим весняним вітром, що несе за собою життя. Такий сюжет наведено в пехлевійскіх священних текстах. А гімн «Яшт» XV оповідає про Вайю - грізному божество, яке є посередником між землею і небом. Крім усього іншого, стародавні іранці вважали його покровителем воїнів і всього військового стану.

2. Стародавня Індія. Бог вітру - Ваю. Звичайно, ім`я цього божества схоже на прізвисько давньоіранського Вайю, але вони сильно відрізняються один від одного. Ваю - бог, який має приємну зовнішність, що відрізняється тисячею очима і швидкістю думки. Їздова тварина у цього божества - олень. Але часто Ваю носиться під небом в блискучою колісниці разом з самим Индрой. Бог вітру славиться своєю щедрістю, прихильністю, багатством. У жертву йому приносять тварин білого забарвлення. На знак подяки Ваю часто посилає жертводавці сина (і взагалі, його будинок наповнюється дитячим сміхом), а це найбільша нагорода. Також бог вітру не обділяє майном, кіньми, волами, славою, притулком і захистом від ворогів тих, хто поклоняється йому.

бог вітру



3. Стародавній Єгипет. Бог вітру - Шу. На єгипетських малюнках це божество зображували людиною, спершись одним коліном об землю і дотримуватися руками небесне склепіння. Шу також є одним із суддів у потойбічному світі.

4. Давній Китай. Бог вітру - Фенбо. Певною зовнішності у цього божества немає. Його зображували, то псом, що має людське обличчя, то кометою, то Фейлянем - плямистим, як барс, оленем з пташиною головою і зміїним хвостом.

5. Стародавня Японія. Бог вітру - Фудзіно. Зображувався у вигляді людини, що несе за спиною мішок, в якому складені всі смерчі, вітри і вітерці. Згідно древнеяпонской легендою, на зорі світу Фудзіно випустив один ураган, щоб той розсіяв туман між земною твердю і небосхилом.

Вітер - стихія вітряна



Душа нерівноцінна духу, але близька до нього. Дух - це подих, це рух повітря, а значить вітер. Саме тому боги вітрів набагато ближче до людини, ніж інші стихійні. Вони вже всередині, вже формують наміри, поведінку, світосприйняття.

як звуть бога вітруТут цікаво подивитися генеалогію богів вітру. Найчастіше вони не вписані в загальні ієрархічні системи і є прибульцями. Бог вітру прилітає разом з вітром і відлітає так само несподівано.
Можна подумати і про зображення богів вітрів. Практично скрізь (крім Китаю) вони крилаті і нагадують ангелів. Або демонів - крилаті посланці богів у давньогрецьких філософів були демонами незалежно від плюса або мінуса в етичної мотивації. Заманливо продовжити лінію бог вітру - ангел - душа, але так як це може призвести до непотрібних думок і відкриттів, краще просто прийняти це подібність як даність.

Як звуть бога вітру і коли його звуть? Тільки на початку битви або щоб попливли кораблі. Бог ветракак перший заступник геополітики. А це теж привід задуматися.

Божества вітру в системі стародавнього світоустрою

Як відомо, найлогічніше і відома нам система світоустрою, де у кожного бога своє місце і свої історії життя, у стародавніх греків. Грецькі міфи і легенди так докладні, що з ними не зрівняються навіть китайські і японські ієрархічні божественні системи, де у кожного божества свій ранг і кількість зірочок на погонах. Так, з чиєїсь легкої руки богині бризу стали гарпіями.
У Китаї та Індії особливих реформ в царстві богів не було, з самого початку стихійні божества небезпечні і ворожі, в справах божественної управи відносяться до демонів. Ведичний Марута (порівняймо з нашої Марою-Мораной) - не бог, але демон вітру і негоди. Спробуй тут визначся, як звуть бога вітру!

Вітер на Олімпі

Бог ветрау греків не один. Олімпійськими вітрами завідувало кілька божеств.
Найсуворішим був Борей, бог північного вітру. Він був сином Зорі і Зоряного неба. Цікаво припущення греків про зв`язок півночі з зорею. До речі, вони дуже поважали Гіперборею, далеку північну країну, де тепер розташована Росія. Звідти, наприклад, в Греції з`явився Аполлон.язичницький бог вітру

І в багатьох джерелах (не цілком офіційних, звичайно) передбачається, що багато грецькі боги - це слов`янські божества, в якийсь момент вибрали своїм місцем проживання Грецію і асимільовані там. Не відомо, чи як все, але Борей точно має скіфські коріння. За грецькими легендами він живе за Фракії і перетворюється в коня. Його брат Зефір - бог вітру західного. Відомий романом з гарпіями (знову вітряна дама) Подагрою, і від цього шлюбу народилися коні Ахіллеса.
Бог південного вітру - Нот. Він приносить тумани і вологість. Евр - несподіваний бог південно-східного вітру. Східного вітру в космогонії греків немає. Він не рідня іншим богам, позбавлений людської подоби і губить кораблі. Цікаво, звідки він примчав в грецькі краю? І найвідоміший - Еол. Просто напівбог вітру. Син Елліна. Загадкова фігура і, схоже, з іншої казки. Подарував Одіссею хутро, в якому були заховані вітри, з наказом не відкривати. Одіссей не послухався.

Стрибог і …

В слов`янської міфології вітри не персоніфіковані. Ім`я Стрибога утворено від слова «Стрега», що означає «дядько по батькові», «старший». З`явився цей бог завдяки диханню Рода. Стрибог здатний викликати і приборкувати бурі, а також перетворюватися в своєму помічникові, міфічну птицю Стратим. Бог вітру у древніх слов`ян - це не стільки саме божество повітряної стихії, скільки дід всіх вітрів. Якщо копатися в його генеалогії, то ведичні і індоєвропейське коріння імені та особливостей поведінки показують його первісну ідентичність Богу-Неба. Єдиним богом, від шлюбу з якою Мати-Земля зазнала природу і людей.бог північного вітру
Стрибог набагато більше Перуна може претендувати на цю функцію. Він бог космогонічний, допотопний, на відміну від бога воїнів і правителів Перуна. Живе Стрибог, як годиться, на чорній скелі на морі-океані. Чим займається - джерела мовчать. Чи загрожує і віє, як йому і належить. Кораблі топить. Проте він один з богів дивного і еклектичного пантеону Володимира. На питання про те, чому саме цей набір згадує «Повість временних літ», відповіді, здається, не знайшов ні один з дослідників.

Бог вітру в образотворчому мистецтві

Загадковий гіпербореец Борей виявився на одній з найвідоміших картин світової історії, на «Весні» Боттічеллі. У містичної традиції Пріорату Сіону, в цій картині бачать прибуття Марії Магдалини на Південь Франції, після якого вона і стала найбільш шанованим жіночим символом езотеричної традиції. І зустрічають весну-Марію у Франції не тільки німфи і сама Франція (дама в сукні, засіяному синіми кольорами), але Борей. На картині він, правда, маленький, але, що цікаво, летить зі сходу.бог вітру у древніх слов`ян

Вітрам вірші і прозу присвячував

Цікаві божества вітру в одній з казок Андерсена. Шлях в пошуках раю проходить у молодої людини через печеру вітрів, де фігури Північного, Західного, Східного і Південного вітрів випускають зі своїх мішків бурі, що гублять людство. Незважаючи на те що вітру довели-таки юнака до Раю, людська природа завадила йому залишитися там назавжди, і він знову повернувся в печеру вітрів. Цікаво, що у Максиміліана Волошина є хороша фраза: «Я язичник по плоті і вірю в реальне існування всіх язичницьких богів і демонів, в той же час не можу мислити поза Христа». Ось і підтвердження - боги вітру, ранні боги людства, демони визнають Христа і готові не тільки поступитися йому владу над людськими душами, а й супроводити людини в Царство Боже, але людина слабка. І в своїй слабкості він стає нецікавий навіть вітряним богам.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!