Ти тут

Боги стародавніх слов`ян. У що вірили наші предки

Боги древніх слов`ян… Якими вони були? У що вірили і кого шанували наші предки?

Про все це я і хочу розповісти в своїй статті.

Повір`я і міфологія стародавніх слов`ян

Відео: That Foretold The Ancient Slavs. When You Get Back Knowledge Of Their Ancestors.



Боги древніх слов`ян, які входили в так званий язичницький пантеон, належали, як правило, до одного із видів: деякі з них вважалися сонячними, інших зараз прийнято називати функціональними. Верховним же вважався Сварог, часто також іменований богом Родом.



До сонячним богам відносять чотири стародавніх божества: Хорса, Ярила, Дажбога і Сварога. А в пантеон функціональних увійшли Перун, Семаргл, Велес і Стрибог.

У слов`ян були і свої свята. Наприклад, вони відзначали зміну і пір року, і сонячних фаз. Давньослов`янські боги були відповідальні за ці зміни. Кожен - за своє: Хорс - за весну, Ярило - за літо, Дажбог - за осінь, і, нарешті, Сварог - за зиму. Саме в "свої" сезони їх і шанували особливо. Така традиція на Русі мала досить глибоке коріння. До речі, не можна не відзначити і той факт, що після Хрещення Русі боги древніх слов`ян були зовсім забуті, а продовжували масово шануватися, але вже під виглядом звичних нам православних святих.

Сонячні боги древніх слов`ян.

Відео: Что будет, коли повернуться на землю древні слов`янські Боги?

  • Бог вогню Сварог вважався верховним у всьому слов`янському пантеоні. Крім цього, його ще і шанували як бога Неба і родоначальника життя в цілому. Згідно з переказами, він одного разу змінив свою стать і став батьком для цілої когорти божеств: Перуна, Дажбога і Семаргла, наділивши їх своєю вогненною природою. Згідно з повір`ям, володіння вогнем, оброблення металу і створення людьми колісниці, кліщів і плуга - це все заслуги саме бога Сварога. Стародавні слов`яни вважали, що це він нагородив їх знаннями і подарував закони, яким обов`язково потрібно слідувати. Трохи пізніше Сварог передає кермо влади своїм синам - юним Хорсові, Ярилу і Дажьбогу, тому вони також стали називатися сонячними або вогняними.
  • бога сонця Хорса нерідко ототожнювали з колом, вогнем, полум`ям чи червоним кольором в цілому. 22 грудня, в день зимового сонцестояння, слов`яни відзначали цієї пори день народження бога Хорса. В цілому він був чоловічим божеством, здатним надихнути як хлопчиків, так і дорослих чоловіків на духовне зростання, отримання знань і подолання труднощів.
  • Ярило вважався богом зачаття, весняного світла і пробуджується навесні природи. Його часто ототожнювали з любов`ю і народженням потомства. Стародавні слов`яни бачили Ярило в образі молодого хлопця, веселого, пашить здоров`ям, який бере участь в усіх народних гуляннях і прагне знайти собі дружину. Ярило виганяв з земель холод і зиму.
  • Бог родючості на ім`я Дажбог уособлював силу світла і будь-тепло. Від нього стародавні слов`яни очікували виконання бажань, одужання, сил і інших благ. Символами Дажбога вважалися два палаючих і світлих металу: срібло і золота. Він радував дощем лякав грозами і градом і нагороджував рясним осіннім урожаєм.

Відео: РІДНІ БОГИ - Слов`янські Боги

Функціональні боги древніх слов`ян

  • Велес - це господар і повелитель дикої природи, який вважався покровителем усіх мандрівників і володарем усього непізнаного. Також селяни та скотарі приписували йому турботу про худобу, а торговці просили принести багатство. Жив Велес на острові Буяні, писав вірші і керував душами померлих, або відправляючи їх до Сонця, або залишаючи на Місяці.
  • А ось Семаргл вважався богом смерті. Стародавні слов`яни часто надавали йому подоби крилатого вовка. Він подорожував в компанії пса Цербера.
  • Відомий зараз будь-якому школяреві бог Перун був не тільки покровителем воїнів, але також богом таких природних стихій, як грім і блискавка. У найперші весняні деньки саме Перун приходив на землю, зрошуючи її рясними дощами і виводячи з зимових хмар довгоочікувані сонце. Пробуджувалася і знову оживала природа. До речі, боги древніх слов`ян теж могли бути кровожерливими. Ось, наприклад, Перуну було прийнято приносити в жертву тварин, полонених і навіть дітей. Цьому божеству був присвячений дуб, з якого він, відповідно до переказу, здобувала вогонь. Сам образ Перуна був досить ефектний: немолодий на вигляд чоловік з срібними прядками волосся і золотими вусами і бородою. Головна зброя Перуна - це камені, різного роду сокири і стріли. Войовничий бог, чи не так? Саме він, за легендою, і подарував нашим предкам щит.
  • Стрибог завжди вважався богом вітру і повітряних течій. Сама суть Стрибога вельми неоднозначна: будучи володарем стихії він здатний принести вологу, але водночас саме з його вини трапляються повені, урагани і посухи, і внаслідок усього цього - смерть.
Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!