Ти тут

Бог перун - громовержець і повелитель блискавок

Відео: ОБРАЗ громовержця Перуна - БОГА СЛАВЯН, БОГА СИЛИ МУДРОСТІ, доблесті і честі

Історію розвитку роду людського наповнюють різні перекази і повір`я, які в більшості своїй не витримують ніякої конструктивної критики. Однак існує те, перед чим пасують навіть самі непохитні скептики - легенди і міфи про релігію. Так, всім достеменно відомо, що початок розвитку сучасних духовних поглядів поклало язичництво. Стародавні слов`яни, проживають на території сучасної Південної та Східної Європи, поклонялися безлічі богів, головним з яких був бог Перун - син Сварога. На сьогоднішній день свідоцтва поклоніння Громовержця знаходяться по всьому світу.

Відео: Бог Тор (Скандинавська міфологія) # 6

бог перунНайперша згадка про нього являють світу старослов`янські договори, манускрипти і літописи. Одним з найяскравіших прикладів є відома «Повість временних літ», в якій бог Перун представляється як один з шести головних язичницьких слов`янських богів.

Варто зазначити, що цей Вседержитель був повелителем блискавок, гроз та дощу. За деякими даними, його ототожнювали з урожаєм і родючістю. Особливо яскраво культ шанування Перуна проявився за часів правління князя Володимира Святославовича, відомого також як «Красне Сонечко». Саме тоді цей бог-громовержець почали шанувати як покровитель дружини і воїнів. У ті часи з`явилася величезна кількість храмів, де відбувалися служби, постійним свідком яких був вічний вогонь.

Відео: DOTA 2 - ПІСНЯ ПРО ЗЕВСА



заповіді бога Перуна

Перун - бог неба, але також і земля вважалася його вотчиною. Безпосередньою влади його підпорядковувалися поля, ліси і гаї. Тому не дивно, що в ті часи вважалося святотатством і блюзнірством відірвати гілочку від заповідного дерева. За подібне гріх слідувала неминуча кара. Особливим значенням наділялася дубовий гай. Вважалося, що серед потужних вікових гілок цього дерева ховається під час грози могутня верховна сила. Виходячи з цього, слов`яни вважали, що якщо в дуб потрапляла блискавка, бог Перун сердиться і вказує на те, що люди його прогнівили.



Іноді в якості жертви Всемогутнього приносилися тварини, найчастіше дикі кабани. Вважалося, що вепр - породження зла, і для боротьби з ним необхідно приносити дари Перуну. Крім того, багато повісті і літописи стверджують, що для розплати за великі гріхи і для задобрювання бога на вівтар лягали навіть люди. Необхідно відзначити, що криваві підношення траплялися дуже рідко: зазвичай лише раз на рік, в липні.

перун бог

Відео: NHR Слов`янські молодечі гуляння - відпочинок на природі! Владивосток 2016

Варто сказати, що бог Перун є покровителем папороті. Вважалося, що лише батько всієї Землі здатний наділити його квітами. Стародавні капища і святилища часом мали форму, що нагадує восьмикутник папороті. Стародавні слов`яни називали ця рослина не інакше як «Перунів цвіт». Вони свято вірили, що в ніч на Івана Купала бог розправляється з нечистими силами за допомогою блискавок, грози і грому. Саме від посланого на землю заряду зацвітає папороть.

Деякі джерела стверджують, що є записи, що представляють собою заповіді бога Перуна. Всього їх налічується 33. Кожна з них вчить людину бути краще, чистіше і правдивіше, карає, як правильно жити в гармонії з собою і світом.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!