Ти тут

Перун - бог грому і блискавки

Гуркіт грому, сильний дощ, блискавки в усі небо… Навіть сучасній людині ці природні явища вселяють деякий страх. Уявіть же, як було людям, які жили на десять-п`ятнадцять століть раніше!

бог грому і блискавки

Тоді людина ще тільки почав опановувати природними таємницями, багато було йому незрозуміло. І все те, що не можна було пояснити з точки зору логіки або науки, він пояснював існуванням надприродних сил і богів. Бог грому і блискавки був в ті часи найголовнішим серед інших божеств. Саме йому поклонялися найбільше, його боялися і шанували.

Перун - бог грому, блискавки і війни у слов`янських народів. Вважалося, що він вражає тих, хто завинив або якось роздратував його. Для того щоб задобрити Перуна, в жертву йому приносили тварин, а також вирізали на кожному будинку символ в вигляді блискавки. Ім`я його зустрічається в багатьох історичних джерелах. Наприклад, в «Повісті временних літ», написаній Нестором, Нептун згаданий понад десять разів. Бог грому і блискавки у слов`ян викликав трепет і страх- говорили навіть: "Схопив тебе Перуном!", Що означало побажання бід і нещасть.



Люди вірили, що Перун карає за недотримання особливих законів (які були чимось на зразок Біблії для християн). Вважалося, що на тих, хто йому не догодив, Перун пошле камені, сокири, стріли і, звичайно, грім і блискавку. Якщо якусь сім`ю або навіть ціле село долали неврожаї і, як наслідок, голод і хвороби, це означало втручання Перуна і служило «нагадуванням» про те, що люди ведуть розгульний спосіб життя і недостатньо працюють.

бог грому і блискавки у слов`ян



Бог грому і блискавки був одним з перших пояснень незвіданих явищ природи. Культ Перуна зародився ще більше трьох тисячоліть тому. Однак його не тільки боялися, але і просили про благополуччя. Люди вірили, що в разі регулярних жертвопринесень і беззастережного шанування Перун пошле їм процвітання, позбавить від хвороб, зробить так, щоб врожаї були багатими.

Відео: Dagaz - Перун

Перун вважався прабатьком всіх слов`ян. Крім вирізаних з дерева ідолів, у людей були присутні і зображення бога: це був могутній воїн з синяво-чорним волоссям з сивиною і довгою вогненною бородою.

бог грому блискавки і війни

У Київській Русі бог грому і блискавки став предметом поклоніння ще в VI столітті. Пізніше розвитку цього культу, як з`ясувалося за результатами численних досліджень язичництва, сприяв сам князь Володимир. Навіть після того як за його наказом на Русі було прийнято християнство, дерев`яного ідола, який символізує Перуна, не спали, як багато інших фігури богів, а пустили по Дніпру. Володимир і не міг цього зробити, так як залишки колишньої віри в язичницькі божества все ще міцно сиділи в головах людей. Йому було страшно повністю знищувати символ благополучного життя і успішного ведення військових справ.

Бог грому і блискавки був не тільки у слов`янських народів. У стародавніх греків головним богом вважався Зевс. В германо-скандинавської міфології божеством, здатним послати кару у вигляді руйнівної блискавки, є Тор, а в Індії - Індра.

Відео: Dagaz - Перун (превод на Српски)

Часи, коли люди масово вірили в язичницьких богів, пройшли. Однак і зараз є ті, що називаються старовірами: вони, продовжуючи традиції своїх предків, поклоняються найдавнішим богам, серед яких, звичайно, є і Перун.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!