Ти тут

Знамениті християнські святині: гетсиманський сад

серед послідовників християнського віросповідання і взагалі культурних, освічених людей всього світу місця, пов`язані з життям і духовно-просвітницькою діяльністю Ісуса, вважаються особливо шанованими і володіють безсумнівною історичної та культурною цінністю.

Сад в Гефсиманії

Гетсиманський садГетсиманський сад - одна з таких святинь. Сама назва «Гефсиманія» означає «прес для олійних культур», «олійний прес». Це місцевість в Ізраїлі біля Східного Єрусалиму, розташована у гори Елеон. Долина Кедрон, що розкинулася біля її підніжжя, включає в себе ту саму землю, де колись ріс легендарний Гетсиманський сад. В даний час від нього залишився невеликий фрагмент загальною площею 47х50 м.

Відео: Ізраїль. Єрусалим. Знамениті біблійні місця. Гетсиманський сад.

Зв`язок з біблійними подіями



Христос в Гефсиманському садуВ ті часи, про які оповідає Новий Заповіт, так називали всю долину. Гетсиманський сад зараз примикає до гробниці Божої Матері. Згідно з Євангелієм, саме тут провів свої останні години перед арештом Христос. Тут він молився Отцю Небесному, просячи відвести від нього тяжку чашу страждань і в той же час смиренно погоджуючись з Його волею і тими випробуваннями, які йому уготоване. Апостоли-учні знали, що Ісус любить Гетсиманський сад і часто усамітнюється в ньому, щоб поміркувати про своє, відпочити від міської метушні, поринути у високе спілкування з Богом. Тому Юда вказав козакам саме це місце, де можна знайти Христа і без проблем, зайвого шуму заарештувати. Сучасні дослідження змогли навіть досить вірно вказати той куточок саду, де відбувалися легендарні події. Він розташований серед найдавніших оливкових дерев, вік яких налічує не одну сотню років.

Гетсиманський сад і християнські традиції



Ісус в Гефсиманському садуВ Біблії багато сторінок відведено розповіді про те, що робив Христос в Гефсиманському саду. Для віруючих усіх країн християнських конфесій це місце асоціюється зі Страстями Господніми. Щорічно сюди спрямовуються паломники з усіх куточків землі. Традиція ця повелася з тих пір, як був розп`ятий Ісус. А в 14 столітті на місці постійних молінь Христа був побудований перший невеликий храм - від Візантійської Православної Церкви. Новий Дім Божий звели там же через століття, коли попередній був зруйнований. У 17 столітті представники католицького ордена Святого Франциска (францисканці) встановили над місцевістю свій нагляд. А той куточок, де молився Ісус в Гефсиманському саду, з середини 19 століття огородили високим муром, закривши вхід в нього всім бажаючим.

Церква Всіх Націй

Гетсиманський храми

На Святий Гефсиманської землі в даний час відкриті і діють три великих церкви, мають величезне загальнохристиянське значення.

  • В першу чергу це так звана Церква Всіх Націй. Вона належить францисканці і була зведена в першій чверті 20 століття. Головною реліквією храму вважається камінь, на якому, як свідчать перекази, слізно молився Христос перед арештом. Назва ж церкви пов`язано з тим, що для її побудови були зібрані пожертвування від віруючих багатьох європейських держав і громадян Канади. Перед церквою є вівтар. Пам`ятки храму - мозаїчні картини на теми послдніх днів Ісуса.
  • Біля гробниці, де похована Богородиця, побудована церква Успіння. Там же розташовані місця останнього заспокоєння батьків Діви Марії і св. Йосипа. Спорудила її ще в 12 столітті св. Олена. Належить храм православної церкви Єрусалиму і Вірменської православної конфесії.
  • І ще одна православна святиня, на цей раз російська - це церква св. Марії Магдалини, побудована імператором Олександром III в другій половині 19 ст. Прикрашена вона іконами знаменитого художника Верещагіна. Вінчають храм традиційні для російської архітектури бані з хрестами. При храмі діє жіночий монастир.

Відео: Світ Пригод - Фільм: "Свята гора Афон". Історія і Святині Афона. Movie: "Holy mountain Athos"

Як бачимо, святині в усі часи залишаються для людей святинями.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!