Ти тут

Свята березня в православ`ї та католицтві

Відео: Молитва святий Марті на виконання бажання.

святая березняУ християнстві, розгалуженому на різні напрямки, часто зустрічаються святі, канонізовані лише в одній гілці, тобто зведені в ранг праведних після розколу церкви. Але в той же час і в католицтві, і в православ`ї є і такі, чия пам`ять відзначається обома гілками. Це пояснюється тим, що святі ці були канонізовані до розколу християнства. Однією з них є святая Марта. Ця праведниця Божа жила в один час з Ісусом Христом і знала його особисто, увірувала в Бога ще до його чудесного Воскресіння.

Відео: Дрес-код для православних [Свята правда]

Є одне важливе зауваження. В католицтві праведниця відома як свята Марта. Православ`я ж іменує її Марфою. Історія її життя і добрих справ буде розказана в цій статті.

Екскурс в історію

Відео: Широка Масляна: 7-13 березня - у православних "сирна седмиця"

Біблія відносить нас в далеке минуле - в той час, коли на Землі жив і проповідував Ісус Христос. Як відомо, не всі люди були налаштовані по відношенню до Нього доброзичливо. Але тільки не сестри Марфа та Марія і їх брат Лазар. Ісус любив гостювати у них вдома в Віфанії.



Дві сестри - свята Марта і свята Марія - були абсолютно різними. Перша була уособленням діяльності. Вона постійно метушилася й поралася по господарству, бажаючи приготувати для гостей найкраще. Друга ж з сестер, Марія, забувши про домашні обов`язки, бажала лише слухати проповіді Христа. Вона вважала, що все земне тлінне в порівнянні з божественним промислом.

Відео: "свята правда": Православні не католики

Марфа якось присоромила сестру при гостя. святая березня ікона фотоВона поскаржилася, що захоплена дівчина не бажає допомагати їй по господарству. На ці висловлювання скривдженої сестри Ісус відповів, що Марфа метушиться багато про що, а потрібно турбуватися лише про одне - про спасіння душі. Другий епізод, в якому згадується свята Березня, пов`язаний з її братом - Лазарем, захворіли і потребують допомоги Ісуса Христа. У той час Син Божий перебував далеко за межами Віфанії і не встиг прибути в місто для зцілення хворого. Лазар помер. Сестри його - свята Марта і свята Марія - вже почали оплакувати втрату брата, як Ісус Христос прибув в місто і воскресив померлого.



Роль Марфи в біблійних переказах

У християнстві свята Березня є однією з дружин-мироносиць. Вона вважається покровителькою домашнього господарства, а також прислуги, офіціантів, кухарів.

Велика свята Марфа згадується православними в день 4 червня, католиками ж - 29 липня.

святая березня православ`яТакож пам`ять праведниці увічнює і в церквах, монастирях, яким даються назви по її імені. Так, на Русі на честь святої Марфи облаштовувалися, та й зараз існують молебні будинки, побудовані на честь жінок-мироносиць.

Для звернення до праведниці не обов`язково відвідувати церкви, що носять її ім`я. Бажаний лише образ, на якому зображена Свята Марта. Ікона (фото можна - це не має значення). Якщо ж образу або фотографії немає, то це невелика біда. Можна вимовляти молитви і без ікони праведниці. Святих текстів, присвячених цій святій, досить багато. Причому необов`язково вимовляти будь-які церковні тексти, можна молитися і своїми словами. Свята березня обов`язково почує молитви, щиро йдуть від чистого серця, в яких немає злого умислу.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!