Ти тут

Голгофа - це ...? Чим насправді є голгофа?

Існують деякі терміни, зміст яких може сильно варіюватися. Причому це може відбуватися не тільки через контексту, але ще й через кількох смислових забарвлень, які ці терміни мають. Щоб не виглядати нерозумно в тій чи іншій ситуації, люди намагаються вивчати подібні слова. Однак існують моменти, коли людині не під силу усвідомити суть певного поняття. Наприклад, багато людей не знають, що таке Голгофа. А якщо хто-небудь і розуміє, що це гора в Єрусалимі, він абсолютно не здогадується, який ще сенс несе це слово. Щоб пролити світло на таємницю поняття «Голгофа», ми зануримося в історію походження християнства.

Норильська голгофа

Відео: Вяземський Котел

Гора Голгофа

З івриту слово «голгофа» - це «лобне місце». Іншими словами, територія, на якій страчували людей. У християнстві цей термін уособлює одну з найважливіших святинь і місць поклоніння всіх християн. Згідно переказами, Голгофа - це назва гори, на якій був розп`ятий Ісус Христос.

Таким чином, це місце є уособленням кінця земного життя сина Божого і почала його небесного перебування до моменту Страшного Суду.

Для історії Голгофа, як місце розп`яття Ісуса, грає досить важливу роль. Слід пам`ятати, що на цьому місці розгорялися важливі або навіть переломні історичні події. Точно невідомо, що сталося на Голгофі, якщо не враховувати класичну версію подій. Тому в даний час всі події з життя Ісуса Христа піддаються всебічному вивченню, щоб пролити на них світло істини.

голгофа це

Історичне розташування місця



Якщо говорити про Голгофу як про «лобному місці», на якому зустрів свою долю Ісус Христос, то воно повинно мати реальні географічні координати. З огляду на традиції I століття нашої ери, що панують тоді в Єрусалимі, Голгофа знаходилася за стінами міста. Це робилося для того, щоб не оскверняти нечестивим дійством (стратою), священні кордони міста. Тому в I столітті Голгофа знаходилася на північному заході від міста. У наш час на цьому місці розташований Храм Гробу Господнього, що знаходиться в районі старого кварталу Єрусалима.

На даний момент це, по суті, звичайний будинок, в якому розташовані три християнських святинь: Гроб Господня, Голгофа, плита помазання. Існують і інші версії історичного розташування Голгофи. Деякі вчені впевнені, що це місце розташовувалося на півночі Єрусалиму в безпосередній близькості до Дамаської брами. Існує легенда, що Голгофа - це місце поховання самого Адама, проте підтверджуючих фактів цьому не було знайдено.

кожен зійде на Голгофу

Відео: Жахливі факти про події 1962 року. Новочеркаська голгофа.Тайни століття.

Інше розуміння слова «Голгофа»

Існує вислів: «кожен зійде на Голгофу». На просторах вітчизняних країн цей вислів зазнало невеликі зміни і тому звучить наступним чином: «кожен несе свій хрест». Хоча це два різних пропозиції, сенс один і той же.



Слід пам`ятати, що Ісус пожертвував собою заради порятунку людства. Він проповідував любов і взаєморозуміння, проте його батько - владика небесний або Бог розсердився на людей, тому всі ми по життю несемо власний хрест, йдемо на свою Голгофу. В даному контексті «Голгофа» та «хрест» уособлюють проблеми, життєві негаразди, особистісні страждання і інші перешкоди, які заважають просуватися по життю.

Багато теологи трактують подібне судження інакше. На їхню думку, той, хто здатний зійти на Голгофу, гідний пробачення і життєвого успіху. Іншими словами, долаючи труднощі, ми повторюємо подвиг Ісуса, відчуваємо його страждання. Кожен зійде на Голгофу, тому що всі люди є божими створіннями, такими ж як і сам Ісус. У новітній історії слово «Голгофа» використовується в інших значеннях, наприклад, для позначення місця, де людині доводиться вже дуже несолодко.

зійти на Голгофу

Норильська Голгофа

Дуже часто термін «Голгофа» використовується для характеристики місць, де людини піддають нелюдським тортурам або кидають в абсолютно непридатні для життя умови. В історії СРСР існує досить неприємна сторінка, що оповідає про каторжної роботи арештантів в місцях позбавлення волі системи ГУЛАГ. «Норильська Голгофа» - це вигадане назва виправного комбінату, що знаходиться на півночі сучасної Росії, за полярним колом. Місце цікаве тим, що його будівництво відбувалося стрімко, а що найголовніше - руками тих самих арештантів, які там відбували покарання. Особлива смертність людей обумовлювалася тим фактом, що ув`язнені працювали день і ніч заради нарощування норми виробітку. Цей факт зумовлює погану славу Норильського гірничодобувного комбінату як одного з найжахливіших місць ув`язнення системи НКВС.

хрест голгофа

християнська символіка

Християнська релігія сповнена різними символами. Одним з них є хрест Голгофа.

Цей схимницький символ представлений у вигляді православного хреста, який знаходиться на горі Голгофі, зазвичай зображеної у вигляді ступенів по обидва боки хреста. Під сходами розташовані череп і кістки, що свідчить про смерть, постійно присутньою на цьому місці. З основи хреста виходить спис і тростина з губкою.

В сучасних християнських традиціях символ хреста Голгофи практично не використовується, за винятком вишивки на аналаве і парамане.

висновок

Отже, в статті ми вдалися до фактів, які дозволили з`ясувати, що «Голгофа» - це не тільки історичне місце розп`яття Ісуса Христа, але ще і духовний термін, що має глибокий сенс. Проте вчені досі вивчають цей історичний феномен з метою його найбільш точного пізнання. Бути може, термін несе зовсім інший зміст, про який ми і не здогадуємося.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!