Ти тут

Ікона богоматері "розчулення" - це величезна цінність! Про значення "розчулення" в іконографії

Православна традиція відрізняється від інших християнських конфесій своєї розвиненою і дуже глибокої іконографією. Не останню роль, а можливо навіть, що і першу, в ній грає образ Марії, Матері Ісуса Христа. Пов`язано це як з народним шануванням цієї жінки, так і з богословським увагою до неї церковної доктрини.

Богоматір в іконографії

Перші зображення Богоматері відомі приблизно з третього або четвертого століття. Точно сказати складно, так як різні дослідники ставлять під сумнів датування найдавніших з відомих образів Марії. Втім, в офіційній доктрині її статус був зафіксований не раніше п`ятого століття. Точніше - в 431 році в місті Ефесі. Там, на зборах християнських єпископів за нею формально закріпили титул Богородиці. З тих пір її іконографія стала стрімко розвиватися.

Важливо усвідомити, що ікона Марії, матері Христа, не просто зображує святу жінку. Вона репрезентує саме духовну складову особистості, що стала матір`ю Бога, як в це вірять християни. Тому в православній традиції вона завжди розглядається в світлі Ісуса, божественного месії.

Існує величезна безліч різних образів Богоматері. Раніше для кожного міста і кожного монастиря, а часто і просто для значного храму вважалося хорошим тоном мати власну унікальну ікону, зазначену або чудовими зціленнями, або іншими милостями Всевишнього, наприклад мироточення. Тому сьогодні в календарі немає такого дня, який би не був посвячений хоча б одній іконі Марії. А найчастіше таких образів в день кілька.

Півтори тисячі років розвитку традиції виробили кілька основних так званих канонічних типівзображення Богородиці. Один з них називається «Елеуса», яким і присвячена ця стаття.



розчулення це

Богородиця «Елеуса»

Слово це з грецької мови можна перекласти як «щадна, співчутлива, милосердна». Але в Росії найчастіше вживається термін «розчулення». Воно не є неправильним перекладом, просто акцентує інші аспекти духовних взаємин між людьми і тієї, кого віруючі називають Небесної царицею.

Відмінною особливістю цього типу є положення немовляти в руках Марії. Богородиця «Розчулення» стикається своєю щокою з щокою Христа. Таким чином, в іконі художніми засобами втілюється ідея безмежної любові між Богом, який прийняв на себе людську природу, і людьми, вознісся на божественну щабель (яких і уособлює фігура Богоматері).



У грецькій традиції цей іконографічний тип також іменується глікофілусом, що буквально означає «солодко любляча». У будь-якому випадку «розчулення» - це графічна репрезентація ідеї любові, яка відкрилася в хресної жертви Ісуса Христа. В цьому і полягає прояв милості Божої. А в народному благочесті, далекому від богословських інтенцій церковного живопису, сенс розчулення став асоціюватися з ніжними стосунками немовляти і Марії, що відсутній на інших типах іконографії, де Христос представлений як наділений владою і могутністю цар, що сидить на руках Марії як на престолі. Яскравим прикладом Елеуси є образ Володимирської Богоматері.

ікона Божої Матері розчулення

Але крім загального позначення іконографічного типу, «розчулення» - це ще й назва конкретного образу. Як це не дивно, ця ікона (Як і її різновиди) відноситься до іншого типу зображень, званому Агіосорітіссой. Тому про нього варто сказати кілька слів окремо.

Богородиця «Агіосорітісса»

Назва цього типу походить від каплиці святої раки (Агіа сорос) в Константинополі. Марія, згідно з цією традицією, зображується без Христа в повороті на три чверті. Її руки складені в молитовному жесті. Погляд може бути або піднятий вгору, або опущений вниз. З числа ікон цього типу існує один особливо шанований образ, званий «розчулення». Значення його для православних важко переоцінити, оскільки він міцно пов`язаний з великою святинею - Дивеевский монастирем і його засновником, преподобним Серафима Саровського. А таку назву його, ймовірно, пов`язано з особливим емоційним враженням, яке він справляє на споглядає його людини. Справа в тому, що цей образ "розчулення" - Це зразок живопису західного письма, тобто на відміну від православної канонічної іконографії, він підкреслює суто людські риси в особистості Марії - матері, яка страждає жінки, яка молиться заступниці та ін.

розчулення значення

Серафимо-Дивеевский образ Богоматері

Ікона Божої Матері «Розчулення» з Дивеєво знаменита тим, що була келійним чином преподобного Серафима Саровського - надзвичайно шанованого в православної церкви російського святого. Якщо вірити церковним легендам, то Марія йому особисто була у видимому образі кілька разів. Під час молитви перед цією іконою він і помер.

богородиця розчулення

Значення Дівеевского способу

В силу величезну народну любов до Серафима Саровського і котрий склався навколо нього культу Дивеевская ікона «Розчулення» - це величезна історична та культурна цінність, не кажучи вже про її церковної значимості. Сьогодні цей образ зберігається в патріаршій резиденції в Москві і один раз на рік, на свято Похвали Божої Матері, виставляється для загального поклоніння. Ікона Божої Матері «Умиління» в своїх поліграфічних копіях розходиться величезними тиражами. У церковному світі це свого роду духовний тренд останніх двох десятиліть. З неї також є безліч рукописних списків, шанованих в самих різних куточках не лише Росії, а й за кордоном.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!