Ти тут

Святині, дорогі серцю: ікона «несподівана радість»

Серед християнських ікон є маловідомі, є широко популярні. А крім того, і такі, слава про яких переходить від покоління до покоління, з віку у вік. В основному, це чудотворні образу Спасителя і Діви Марії - Божої Матері-заступниці.

Історія образу

ікона «Несподівана радість»Ікона «Несподівана радість» має абсолютно дивовижну історію. Почалася вона з того, що жив-був якийсь страшний грішник. Великі були його лиходійства, але ні краплі каяття в серці. Більш того, перед кожним злочином грішник молився Богоматері, щоб вона благословила його справи. І ось одного разу, помолившись, людина помітила, що у Христа на іконі кровоточать рани. З жахом великому заволав грішник, а Матір відповіла йому, що винні люди, він сам, адже зневажають Христа, змушують страждати Його і після подвигу на хресті. Тоді, розкаявшись, благав злочинець про прощення, Божа Мати заступилася теж, але був непохитний Господь. І ось коли грішник зовсім вже втратив надію, змилостивився Син Божий. Радість, легкість, ні з чим не порівнянні, відчув недавній богохульник. Перестав грішити, став життя вести чесну, праведне. А в пам`ять про велике чудо переродження і була написана настільки знаменна ікона «Несподівана радість». Дата створення - приблизно 18-е століття. Джерело - духовні історії та притчі Дмитра Ростовського, російського святителя.

Відео: Рідкісні ікони Богородиці



значення символу



ікона Божої Матері «Несподівана радість»Давайте вдумаймось в назву образу. Що значить ікона «Несподівана радість», чому «ненавмисна»? Сподіватися - т. Е. Чекати, чекати, сподіватися. Частка «не» надає слову негативний відтінок. Тобто перестати «сподіватися», зневіритися, впасти в скорботу, смуток, безвір`я. Але зі словом «радість» позитивний сенс словосполучення повертається. Тому ікона «Несподівана радість» означає раптове, несподіване, а від того ще більш цінне прощення, порятунок, заступництво, допомогу. Так, звичайно, ми щасливі, коли справджуються сподівання, коли в житті настає світла смуга. Але ще більше вдячні ми, якщо відбувається це раптово, наче нізвідки, як справжнісіньке диво. А хіба не дивно, не дуже добре милосердя Боже? Про могутність Всевишнього і нагадує нам ікона Божої Матері «Несподівана радість».

Відео: Як важливо розбиратися в дрібницях, в них криється кодло сучье

Коли звертатися до образу

ікона «Несподівана радість» фотоОбраз уособлює собою невичерпну надію народу на заступництво вищих сил. На те, що Богородиця почує, побачить, перейметься розумінням, співчуттям і не залишить в біді, нужді, горе. Ікона «Несподівана радість», фото якої ви бачите, традиційно зображується в двох варіантах: на одній Христос на руках у Матері слухає грішникові, що стоїть на колінах, а нижче йде напис - початок цього благословенній історії. На іншій Немовля зображений з кривавими ранами, які відкрилися як знак невтішної печалі перед злочинами людськими. Перед чином моляться всі, у кого Господь - остання інстанція, кому, крім як до Бога і Святої Діви, нікуди більше йти. І ні до кого! На свої стогони і йдуть з потаємних глибин найпотаємніші слова віруючі і стражденні отримують відповідь - ненавмисну радість! Позбавлення від журби, благодать прощення, благополучне вирішення справ. Особливо ж допомагає образ в лікуванні недуг - як фізичних, тілесних, так і душевних.

Господь заспокоїть вас!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!