Ти тут

Херувим - це хто? Хто такий серафим?

Херувим - цей крилатий створення, що живе на небі. В Святому Письмі можна зустріти згадки про цих істот. Херувими поряд з серафимами займають найпочесніше місце в ієрархії ангелів - вони найбільш наближені до Бога.

Згадки в Старому Завіті

херувим це

Кожен, хто читав Книгу Буття, пам`ятає, що там описано херувим з вогняним мечем, який сторожить вхід в Рай. А Давид пише, що ці ангели служили в якості своєрідного транспорту, на якому пересувався Бог. У багатьох місцях Старого Завіту можна прочитати, що він сидить на херувимах. пророк Єзекіїль теж згадував цих істот. Описуючи падіння правителя Тіра, він помічає, що той схожий на херувима, вбрання якого всипане сяючими дорогоцінними каменями. Бог вигнав її з Раю на землю, так як він загордився, тим самим він згрішить. Незавидна доля спіткала його. Так, виявляється, і ангел херувим може вчинити злочин. Цим він схожий на людину.

Ковчег Завіту, прикрашений фігурами херувимів

ангели серафими херувими

існує реконструкція Ковчега Завіту, датована XIX століттям. На його кришці можна побачити двох виготовлених із золота херувимів. Вони стоять з розкритими крилами, наче прикриваючи реліквію. Капорет (верхня частина Ковчега) і ангели є одне ціле. Передбачається, що, стоячи на кришці реліквії, вони одночасно охороняють її і служать нагадуванням про престолі незбагненного Бога. Господь сказав Мойсеєві, що він з`явиться йому між двома крилатими істотами над Ковчегом і дасть закони, які він повинен буде передати людям Ізраїлю. Таким чином, стає зрозуміло, що херувим - це ангел, який супроводжує Бога.

Згадка херувимів в іудаїзмі

У Талмуді можна прочитати, що дані ангели перебували серед кількох предметів, які перебували в Першому Храмі, однак у Другому їх не було. У цьому ж творі дається невелике пояснення. Справа в тому, що під час аварії Першого Храму, помітивши статуї херувимів, іновірці почали наговорювати на євреїв, думаючи, що вони обожнювали їх, а це було заборонено. Саме тому у Другому храмі подібних скульптур не було, лише на стінах красувалися зображення крилатих створінь. Чи не самозабутньо поклоніння, а, скоріше, поваги заслуговують ангели серафими. Херувими, до речі, теж.

Три види небесних мешканців



У Талмуді є опис Раю і його мешканців, однак, що цікаво, названі всього три види небесних істот: хайот, офанім, а також серафими. Про херувимах ж нічого не написано. У старовинній літургії євреїв теж перераховано три види.

Відео: Дивеєво - Чеснішу від херувимів

молитва херувим

Ще одна згадка херувима

Але слід зазначити, що в мідраші, що містить тлумачення Еклезіаста, можна прочитати, що під час сну тіло людини розповідає душі, ніж воно займалося протягом дня, далі ця інформація передається духу, потім - до ангела, потім - херувими і, нарешті, Серафиму, який доповідає це Богу. Виходить така своєрідна ланцюжок. Нескладно здогадатися, що херувим - це істота, що стоїть на другому ступені після серафима.

У мідраші розповідається, що Господь, сидячи на крилатих створінь, спостерігає за тим, що відбувається в світі.

Херувимська пісня



ангел херувим

Відео: Чеснішу від херувимів ... / Пісня Богородиці (Честнейшая)

Що можна сказати про цю молитву? За допомогою даної пісні Церква пропонує нам стати схожими на херувимів, які, завжди перебуваючи перед Богом, постійно вихваляють його і прославляють чудовим співом, і відкинути все роздуми про щось мирське. Адже в даний момент Ісус Христос, оточений ангелами, незримо сходить в святий вівтар, щоб піднести себе Богу Отцю в якості жертви за все людські злодіяння і дати свою кров і тіло для причастя віруючих. Це прекрасна молитва. Херувим в ній представлений вірним служителем Бога.

Серафими

У Біблії також згадуються серафими. Це ангели, наближені до Господа, які невпинно вихваляють його. У серафимів шість крил. У християнстві існує ієрархія ангелів, в якій цього провадження знаходиться вище всіх. Його назва перекладається як «палаючий».

Відео: ХТО ТАКІ херувимів?

Значення слова «сараф»

Термін «сараф», що вживається древніми євреями, має наступні значення:

- палаючий, палаючий;

- літаюча рептилія, блискавка, схожа на змію;

- крилатий грифон або дракон.херувими і серафими це

Серафими в трактаті «Про небесну ієрархію»

Херувим - це досить сильний ангел, але серафим має більшу владу. Йому випала честь безпосередньо спілкуватися з Богом. Псевдо-Діонісій Ареопагіт в трактаті «Про небесну ієрархію» багато розповідає про Серафима. Зокрема, він пише, що їх назва ясно свідчить про те, що вони постійно і невпинно прагнуть до Бога, є палкими, сильними і яскравими створіннями. Крім того, вони можуть чинити певний вплив на тих, хто знаходиться нижче них: запалювати і запалювати їх, щоб вони стали на них схожі. Але також серафими мають владу очищати душі. Яким чином? Вони просто запалюють і спалюють їх: у вогні згорають гріхи. Це свідчить про те, що серафими володіють священною, просвіщати і невблаганною силою, що виганяє і спопеляючої будь-який гріх. Це по-справжньому могутні створення.

Відео: Чеснішу від херувимів Афонський наспів | The Virgin Maid Marie

Отже, тепер ви знаєте, що херувими і серафими - це ангели, наближені до Бога. Вони часто згадуються в церковних молитвах, тому не дивно, що люди хочуть отримати більше інформації про них. Однак, на жаль, відомостей не так вже й багато. Доводиться задовольнятися лише деякими витягами з Писань, щоб отримати хоча б невелике уявлення про херувимах і Серафима. Але потрібно радіти, що хоча б трохи інформації у нас є. Деякі письменники і поети надихалися відомостями про ці ангелів, почерпнутими з Біблії. Не дивно, що існують твори, присвячені їм, адже їх образ відрізняється якоїсь загадковістю і таємничістю, яка завжди буде зачаровувати романтиків і мрійників.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!