Ти тут

Намаз-тасбіх: що це таке і як виконується

Навіть і сьогодні є сім`ї, де релігія є наріжним каменем. Там дотримуються посту, носять особливий одяг і здійснюють намаз. Звичайно, мова йде про мусульманських сім`ях, де намаз - це база Ісламу, виконання якої є обов`язковим для кожного віруючого. А ось розрізняти види намазу - це наука особлива. Наприклад, що таке намаз-тасбіх? Як його виконати? І обов`язковий він до виконання? Спробуємо розібратися і визначити правильний алгоритм дій. намаз тасбіх

Відео: Як правильно робити тасбіх!

Про молитву

А наскільки велика значимість намазу? Хто зобов`язаний здійснювати намаз щодня? Правовірний мусульманин приймає як даність факт існування і єдності Аллаха, а також і пророка Мухаммеда. А якщо визнати існування Бога, то стає очевидним і те, що повинно мати місце вихваляння Аллаха за допомогою молитви. Головна відмінність молитви від інших наказів Ісламу в тому, що припис було дано безпосередньо під час вознесіння ангела Джабраїлов. Якщо заглиблюватися в історію, то це сталося за рік з гаком до переселення пророка Мухаммеда в Медину.

Відео: Тасбіхь намаз. релігія Іслам

Намаз - це опора релігії. Він сприяє очищенню душі і зберігає від гріхів. Одного разу Мухаммед запитав у своїх сподвижників про те, чи залишиться на тілі бруд, якщо здійснювати обмивання п`ять разів на день. Відповідь була негативною, а так як намаз очищає душу, то і він повинен бути п`ятиразовим.

Дітей привчають до намазу починаючи з семи років.

види намазу



Існують обов`язкові, бажані, необхідні і додаткові види намазу. Вони складаються з різної кількості ракяті, тобто комплексів рухів і читання молитов. Ракяті - це комбінація правильної пози, поясного поклону і двох земних поклонів. Крім щоденного п`ятикратного до обов`язкових відноситься п`ятничний намаз, який роблять чоловіки. Жінкам в цей день можна відпочивати. Також похоронна молитва відноситься до обов`язкових. Вона вимовляється колективно.

А за необхідне буде намаз-ваджіб, який відбувається перед сном. Існують і святкові намази, а також додаткові. До останніх відносять намаз-тасбіх, який також має свої різновиди. Наприклад, намаз ад-духу, який здійснюють після сходу сонця і завершують за 20 хвилин до полудня. А після опівночі здійснюють намаз ат-тахаджуд.тасбіх намаз як робити

Трохи інформації



Отже, що таке намаз-тасбіх? Звичайно, вже було сказано, що це молитва, але дамо трохи більше даних. Інакше таку молитву називають Нафіль-намаз, і велике місце в ній приділяють вихвалянням Аллаха. Йдеться про те, що цю молитву навчив свого дядька посланник Аллаха. Але останній був лояльний і дозволив здійснювати молитву раз в тиждень, місяць або рік для відпущення гріхів. За Нафіль-намаз Аллах простить цілих десять видів гріхів.

Умови для здійснення молитви

Не так просто зробити намаз. Для цього є обов`язкові умови. В першу чергу людина повинна перебувати в стані ритуальної чистоти тіла, одягу і місця молитви. Чоловік повинен прикрити тіло від пупка до колін, а жінка - все, крім особи. Здійснюючи намаз, потрібно звернутися в сторону кибле, що знаходиться в Заповідною мечеті в Мецці. Важливо дотримуватися час намазу і мати чисте намір в серце. Нафіль намаз

Відео: Про нічному намаз "Тахаджуд"

За текстом

Намаз-тасбіх увазі в якості зікри наступні слова: "Субханаллахі валь-хамдулілляхі ва ля іляха ілляллаху Валлаха акбар". Причому ці слова повторюються по 75 разів. Потрібне терпіння і щирість в душі, щоб осилити таку молитву. А сам намаз-тасбіх складається з чотирьох ракяті. Потім читати потрібно суру аль-Фатіха і будь-яку іншу, а після ще п`ятнадцять разів - формулу тасбіха. Читання перериває поясний уклін, і вже в цьому положенні десять разів читається формула тасбіха. Потім уклін закінчується, і знову вимовляється формула тасбіха десятикратно. Не забувайте про земний уклін, і знову - формула тасбіха. Виходить, що в одному ракяті формула згадується 75 разів. У другому ракяті - вже 15 раз читається формула тасбіха. Якщо підрахувати, то за чотири ракяті молиться вимовляє триста разів формулу. Щоб роз`яснити термін, треба знати, що таке тасбіх. Після намазу - говорилось багаторазове поминання Аллаха. тасбіх після намазу

Відео: намаз для Жінок мазхаб імама Абу Ханіфа (нехай буде задоволений ним Аллаh)

На завершення

Правовірний мусульманин багато молиться, але на особливу увагу серед інших ставить тасбіх-намаз. Як робити його, одному чи ні, він вирішує сам, але й надає велике значення своїм душевним станом в процесі. Вважається, що пророк Мухаммед називав цей намаз найбільшим подарунком Аллаха, так як він очищає людину від гріхів будь-якої давнини і тяжкості, нехай зроблені вони навіть явно і свідомо. Так що по-хорошому слід щодня виконувати тасбіх-намаз. Як робити його краще? Час доби не настільки критично, але ось вночі молитися не варто. Дух повинен бути спокійний, сама людина знаходиться в стані душевної рівноваги. Краще піти від засобів комунікації, якими є телефон, комп`ютер, планшет. Вас не повинні переривати дзвінки або голосу сусідів. Виберіть зручний день. Може бути, це будній день, коли ви можете затриматися одні? Достатньо раз на місяць виконувати молитву. Якщо все одно не вистачає часу, то нехай це буде раз на рік. В крайньому випадку, вистачить і рази за все життя. Адже це молитва такої сили, за допомогою якої людина вивертає навиворіт всю свою душу. Способи читання намазу можна відшукати в книгах муфтія Джаміля Назір, а він, у свою чергу, посилається на збірник хадисів Тірмізі. вихваляння аллаха

Жінкам не рекомендується здійснювати намаз-тасбіх в присутності сторонніх, особливо чоловіків. Якщо вона знаходиться в людному місці, то слід попросити чоловіків піти, так як вона зніме хустку. Ще потрібно розглянути ситуацію, коли людина не робить намаз, але час від часу вимовляє тасбіх. При цьому людина залишається мусульманином і навіть правовірним. Правда, перед Аллахом він грішний, а тому намаз потрібно доносити до людини м`яко, але наполегливо, ні в якому разі не лякаючи пеклом. Незнання слів молитви не є протипоказанням, так як ще пророк Мухаммед говорив, що досить вимовляти "Субхан Аллах" при молитві до тих пір, поки не буде вивчений Коран. Але не можна лінуватися! Вивчайте Коран, щоб молитва була способом очиститися, а силою, щоб піти від гріха.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!