Ти тут

Які додаткові намази бувають?

В ім`я Аллаха Милостивого Милосердного. Другий стовп великого ісламу є виконанням п`ятикратного намазу. З слів Пророка (мир йому) стає зрозумілим, наскільки важлива молитва для віруючого, він також вказав на переваги намазу і як він впливає на життя мусульманина. На це вказують і слова самого Аллаха Всевишнього в Корані. Дотримання п`ятикратного намазу - це обов`язок мусульманина, а залишення є невір`ям, згідно достовірного хадису, який привели в своїх книгах імам Ахмад, Тірмізі і Абу Дауд і інші. І це думка Ахлі Сунна з даного питання.

Відео: Про те як Пророк здійснював бажані намази HD (Мухаммад Ас Сакаф)

додаткові намази

Крім обов`язкових молитов, в ісламі є і додаткові намази, за які обіцяна велика нагорода від Господа світів. Залишення таких молитов не рахується великим гріхом, але це лайливе справа в релігії. Щоб знати, які взагалі є додаткові намази, види і їх час, потрібно поглянути на сунну Посланника Аллаха (мир йому). У ній все гранично ясно і чітко пояснюється.

Відео: Суджуду ссахві. Що робити якщо під час намазу сталася помилка?

Ратібат намази

Перший вид додаткових молитов, який заслуговує на особливу увагу, - це ратібати. Про їх достоїнства Пророк (мир йому) в своєму достовірному хадисі сказав, що їх вибудовування стане причиною будівництва будинку в раю. Налічується 12 ракаата протягом дня ратібат намазів. Особливою сунной є читати до ранкової обов`язкової молитви два ракаата добровільно. Молитва читається в скороченому вигляді, і на неї не потрібно дуже багато часу. Посланник Аллаха (мир йому) сказав, що ця молитва краще цього світу і всього, що в ньому знаходиться. Тому не варто нею нехтувати.

додатковий намаз ду

Далі йдуть 4 ракаата до обідньої молитви і два після. За прикладом Пророка (мир йому) видно, що під час прочитання цих ратібатов потрібно в кожному ракаата після Фатіха читати будь-яку іншу суру. Також ці додаткові намази включають в себе вибудовування після західної і вечірньої молитов. Читаються вони по 2 ракаата, в загальному вийде 12. Щоб слідування за пророком було повноцінним, треба намагатися вистоювати ці молитви. Згідно хадисам від Посланника Аллаха, ці додаткові намази по сунне читаються будинку, щоб Господь Міров дав частку блага в будинок віруючого.

Нічна молитва тахаджут

Майже рік тахаджут - молитва для Пророка (мир йому) і його сподвижників - була обов`язковою. Потім по своїй милості Аллах посилає суру, в якій робить нічний додатковий намаз добровільним. Однак все одно Посланник Аллаха (мир йому) сам був постійний в його розбудові і спонукав до цього своїх сподвижників. Є достовірний хадис, де Пророк (мир йому) повідомляє про сходження Милостивого Аллаха до ближнього неба. Це відбувається в останню третину ночі, і в цей час вживаються всі благання віруючих.

нічний додатковий намаз

додатковий намаз вночі потрібно читати по 2 ракаата і вголос, але не дуже гучним голосом. Пророк (мир йому) любив довгий вистоювання, практично поки не починало світати. Читав довгі сури, ретельно вимовляючи всі звуки і роблячи паузи. Він говорив, що після п`яти обов`язкових молитов по нагороді йде тахаджут. праведні попередники цієї громади любили проводити ночі в намаз, адже у них було зовсім інше розуміння релігії. Вони розуміли справжню цінність цієї молитви.

Витр намаз

Витр - це те, чим завершувався нічний додатковий намаз. Назва таке через непарності ракаата, їх може бути від 1 до 11. Посланник Аллаха говорив, що читати вітрина - це обов`язок, а хто залишає його, той не з його громади. Ось наскільки він був вимогливим до його скоєння. Потрібно додати в цей додатковий намаз ду&rsquo-а кунут. Однак є кілька думок з приводу того, коли його потрібно додавати. Ханафіти кожен день читають кунут в вітре, шафіїти ж у другій половині рамадану.

Відео: Смерть під час Намазу

додаткові сури в намаз

Відмінністю цієї молитви є те, що в ній є особлива послідовність. Тут є додаткові сури в намаз, на які вказує сунна Пророка (мир йому). Так, в першому ракаата після Фатіха читається «аль-А&lsquo-ля », а в другому і третьому« аль-Кяфірун »і« аль-Іхляс ». Хоча прочитання інших частин Корану теж дозволяється.



Пророк строго заборонив лягати спати, не прочитавши вітрина намаз. Сам він прокидався для нічної молитви і закінчував свій намаз одним ракаата молитви вітрина. Мусульманин, що надходить подібним чином, буде отримувати багато блага за своє слідування за Посланником Аллаха (мир йому).

намаз духу

Цей вид намазу читається після того, як сонце вже піднялося і до того моменту, коли воно буде в зеніті. Духа - це молитва в той час, коли людина найбільш занурений в мирські справи. Поминання Аллаха в такий час є дуже заохочує благодіянням, і нагорода за це велика. У деяких переказах від Пророка (мир йому) передається, що Аллах простить того людини, який прочитав молитву духу, навіть якщо гріхів, як піни в море. А в іншому хадисі говориться про те, що в раю є ворота Духа-намаз, і через них будуть входити в рай ті, хто був постійний в ньому.

Строгих вказівок на число ракаата немає, адже це добровільна молитва. Однак передається, що Посланник Аллаха здійснював 2, 4, а іноді 8 ракаата. Кожен вибирає, скільки він хоче і може прочитати, адже нагороду отримає він сам. Виконання цього намазу стає приводом вдоволення Аллаха, можливо, через саме духу раб увійде в рай.

Пророк (мир йому) повідомив, що той, хто прочитає ранкову молитву з колективом, а потім залишиться в мечеті, поминаючи Аллаха, і так поки сонце не буде високо, потім прочитає намаз духу, той отримає нагороду, як за повноцінні помру і хадж. І це велика можливість для мусульман!

Молитва таравіх в священний місяць рамадан

Священний місяць рамадан - це особливий час для мусульман. У цей період потрібно особливо ретельно усуватися від гріхів і прагнути зробити якомога більше благодіянь. Додаткові намази в ісламі в рамадане займають особливе місце, адже нагорода за них збільшується. Однак є молитва, яку можна застати тільки в цьому місяці. Це таравіх намаз. Дана молитва читається кожен день після вечірнього намазу і до появи перших ознак зорі.

Тому, хто буде читати таравіх намаз, сподіваючись на нагороду Аллаха, тому простяться минулі гріхи. Це приблизний переклад хадісу від Пророка (мир йому). Це дуже важлива сунна як для чоловіків, так і для жінок. Її краще читати з колективом в мечеті, але і вдома теж можна. Що стосується числа ракаата таравіх намазу, то за часів праведного халіфа Умара було встановлено 20 ракаата. Однак є перекази і про 11 ракатів, тут все залежить від бажання людей, скільки вони хочуть благодіянь. Але при цьому не варто входити в крайності.

додаткові намази по сунне



Під час намазу таравіх бажано прочитати весь Коран за місяць священного Рамадану. Істинно віруючий отримує величезне задоволення від цієї молитви. Вона також виступає фактором єднання громади, адже значення колективного намазу неможливо переоцінити.

Додаткова молитва після обмивання (тахіятуль вуду)

Зробивши, як годиться, обмивання і прочитавши спеціальне дуа в кінці, людина стає ритуально очищеним. У цьому стані можна звернутися до Господа Міров з будь-благанням. Однак в сунни Пророка (мир йому) є слова про гідність намазу після обмивання або тахіятуль вуду.

Посланник Аллаха (мир йому) якось зустрів одного зі своїх сподвижників, який був постійний в скоєнні тахіятуль вуду. У хадисі передається, що Пророк (мир йому) запитав його про діяння, яке наближає сподвижника до раю. Передається, що були чутні кроки його в раю. Тоді сподвижник відповів, що завжди робить два ракаата намазу після кожного ритуального обмивання. Це переказ відображає велику гідність цієї молитви, і як це діяння любимо Аллаху.

Молитва вітання мечеті (тахіятуль Масжід)

У кожного на світі є своє право, і це стосується і будинків Аллаха. Виходячи з того, як називається додатковий намаз тахіятуль Масжід, можна зрозуміти, що він безпосередньо пов`язаний з мечеттю. Перекладається він як "молитва вітання мечеті". Є прямий наказ Посланника Аллаха, увійшовши в мечеть відразу не сідати, а зробити два ракаата намазу.

додаткові намази в ісламі

Є багато версій того, чи робиться це намаз завжди, або ж є час, коли його не потрібно здійснювати. Порівнявши всі доводи, можна побачити, що найправильнішим думкою є перше. Пророк навіть на своїй п`ятничній проповіді зупинився і змусив прочитати тахіятуль Масжід одного зі своїх сподвижників. Настільки важливим є цей намаз. Адже п`ятнична проповідь займає особливе становище в ісламі, і слухати її повинен кожен мусульманин. Це один з найпотужніших аргументів на користь цієї думки.

Прохання допомоги в справах через молитву істіхора

Знання людини обмежені, і він часто не знає, як вчинити в певній ситуації. Однак Аллах відає, і Він володіє безмежними знаннями. Тому у всіх справах, де є сумнів, потрібно просити допомоги у самого Владики Міров. У сунни Пророка (мир йому) є такий чудовий намаз, як істіхора. Ця молитва є зверненням за допомогою до Аллаха.

Відео 1190 Про бажаність здійснення сунни після п`ятничного намазу, і в скільки ракаата вона відбувається

Істіхора складається з двох ракаата, після яких потрібно прочитати спеціальну молитву. Змістом цієї благання є вихваляння Аллаха Всевишнього і озвучування проблеми, яка турбує віруючого. У молитві мусульманин просить свого Господа про допомогу у виборі та сподівається на Нього в цьому питанні. Таке ставлення до справи дозволяє зняти напругу. А далі йде допомога від Аллаха у вигляді кращого варіанту.

Прочитавши намаз істіхора, потрібно порадитися з володарями знання і діяти у відповідності зі знаннями. Аллах обов`язково знайде спосіб допомогти своєму щирому рабу. Адже є обіцянка Всевишнього Господа в корані, а це вже багато коштує.

Молитва при затемненні

За сунне є додаткові намази на багато випадків життя. У разі сонячних і місячних затемнень Пророк (мир йому) читав добровільний намаз, а його приклад - це найкращий порадник для віруючого.

Здійснювати потрібно цей намаз без азана і ікомата, він чимось схожий на п`ятничну молитву. Відмінністю є, що не читається проповідь. Згідно ханафітського мазхабу намаз затемнення читається як звичайні два ракаата. А думка шафиитский вчених - це вчинення додаткових земних поклонів, які відбуваються після прочитання сури «Аль-Фатіха». Читається Коран про себе при сонячному затемненні, а при місячному - вголос. Можна читати як з Джамаат, так і індивідуально.

додатковий намаз назву

Дана сунна в наш час не дуже поширена, але за її пожвавлення можна отримати багату нагороду. Адже згідно хадису, тому, хто оживить сунну, запишеться благодіяння ста шахідів.

молитва тасабіх

Ще одним намазом з числа додаткових молитов є тасабіх. Цією молитві Пророк (мир йому) навчив свого дядька Аббаса і обрадував віруючих сприятливою новиною. Він повідомив, що будуть прощені всі гріхи, якщо мусульманин зробить хоча б один раз тасабіх намаз.

У цій молитві вимовляються такі слова «Субханаллахі валь-хамдулілляхі ва ля іляха ілляллаху Валлаха акбар». Їх потрібно повторювати по сімдесят п`ять разів, в кожному ракаата намазу. Сама молитва-тасбіх читається в чотири ракаата. Головною відмінністю від інших четирехракаатних намазів є тільки дана формула тасбіха, яка проізностітся практично у всіх положеннях.

Робиться намір на вчинення добровільної молитви в чотири ракаата. Потім потрібно вимовити такбир і прочитати дуа істігфар, після цього 15 раз потрібно вимовити вищезгадану формулу тасбіха. Далі читають суру аль-Фатіха і будь-яку іншу суру і п`ятнадцять разів вимовляють тасбіх. Після здійснюють поясний уклін, і в цьому положенні тасбіх вимовляється десять разів. Потім випрямляються з поясного поклону і знову десять разів вимовляють цю формулу тасбіха. Здійснюється земний уклін і десять раз вимовляється тасбіх. Між земними поклонами і під час другого також вимовляють цю формулу по десять разів. В результаті один ракаата містить сімдесят п`ять вимови тасбіха. Наступні ракаата читаються так само. За всю молитву формула тасбіха повторюється триста разів.

Ця молитва може відбуватися як з колективом, так і поодинці. Але маючи на увазі, що це добровільна молитва, краще буде зробити її одному. Взагалі, добровільні молитви переважно робити не на людях, щоб виключити елемент показухи.

Ми розглянули додаткові намази і їх опис, тепер стає зрозумілим, що милість Аллаха велика по відношенню до людей. Кожен вид молитви, зазначений в сунни Пророка (мир йому), є найбільшим багатством мусульманина. Залежно від того, як називається додатковий намаз і коли він відбувається, потрібно здійснювати його відповідно до сунной. Якщо всі умови дотримані, людина може наближатися до Аллаха і отримувати за це величезну нагороду, величину якої знає тільки Всевишній. Відомо одне: заплата за благодіяння буде рай. Для віруючої що може бути краще, ніж прибувати в обителі насолод і знати, що Аллах задоволений тобою? Адже добровільний намаз - кращий спосіб для достатку Всевишнього. З цієї причини можна віддалитися від вогню пекла і увійти в райські сади. Це успіх, після якого немає успіху!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!