Ти тут

Як читати намаз початківцям

Відео: Що потрібно вивчити для Намазу / Коба Батумі

Перш за все, намаз - не простий набір слів і жестів, які не гімнастика, почергові дії якої можна повторювати. Намаз - це молитва, і тут важлива віра здійснює, його щирий намір возвеличити Бога, піднести Йому хвалу і підтвердити свою вірність і послух. Тому на намаз може вставати лише мусульманин, повнолітній і перебуває при здоровому глузді людина. Хоча з боку здається, що намаз - це вчинення поклонів (тобто дій), насправді це звернення віруючого в своєму серці до Бога. Таким чином, хвора людина, не здатний здійснювати колінопреклоніння може здійснювати намаз, а у людини, що здійснює всі дії і вимовляє необхідні слова, але не має віри і готовності, він буде вважатися недійсним.

Перед тим, як читати намаз, потрібно по можливості очиститися (омивання). Встаючи на молитву, традиційні правила вимагають прикривати певні частини тіла (плечі, голову). Бажано не робити його в одязі із зображеннями людей і тварин і в місцях, які вважаються нечистими (туалет, лазня, кошару). Цю молитву потрібно творити в відведений для неї час. Перед скоєнням ритуалу потрібно подбати про те, як почати читати намаз, не відволікаючись на плотські і інші потреби.



Всі молитви потрібно виконувати, звернувшись обличчям в бік Мекки, де знаходиться Кааба. Якщо в мечеті напрям зрозуміло, то у вас вдома ви повинні визначити його самостійно, щоб ставати на нічні молитви. Перед тим, як читати намаз вдома, потрібно очистити це місце і розстелити там килимок для молитви. Мусульмани протягом доби здійснюють намаз кілька разів, і в залежності від часу доби цей ритуал має іншу назву: «Аз-Зухр» (полуденна молитва), «Аль-АСР» (надвечірня) і «Аль-Іша» (нічна).

Отже, як читати намаз? Всі мусульмани, які живуть в різних країнах, вимовляють на молитву арабською мовою. Але це не означає, що вони повинні просто завчити незрозумілі слова і вимовляти їх. Сенс слів зобов`язаний бути зрозумілим тому, хто молиться, інакше вони втрачають будь-яка дія. Початківець мусульманин повинен не тільки вміти вимовляти молитви арабською і знати їх переклад, а й правильно розуміти, тобто приймати справжнє тлумачення сказаного. Тому, щоб навчитися читати намаз, потрібно звернутися за допомогою до знає людині (вчителю, мулли).

Відео: Як читати намаз :: намаз для початківців



Ритуали протягом доби незначно відрізняються між собою, тому, щоб пояснити, як читати намаз, візьмемо за зразок денну молитву «Аз-Зухр». Вона складається з чотирьох циклів - ракатів. Передує намаз заклик до молитви - Азан. Коли більшість віруючих вже зібралися в мечеті, звучить Ікама, що відрізняється від азану тільки фразою «Намаз вже почався». Віруючі в цей час вже зробили обмивання і в серці своєму приготувалися до молитви. Жінки піднімають руки до плечей, а чоловіки стосуються руками мочок вух і вимовляють такбир «Аллах акбар!» ( «Аллах великий!»). Потім вони кладуть праву долоню на ліву кисть і вимовляють Вступну Молитву, що вихваляє Аллаха, вдаються під Його захист від сатани і читають суру «аль-Фатіха».

Потім віруючі кажуть «Амін!» І в 1-му і в 2-му ракатів рекомендується прочитати хоча б один Аят з Корану, після чого все роблять поясний нахил - тобто нахиляють тулуб вперед, щоб долоні були на рівні колін, затримуються так, вимовляють Зікр «Субхана раббійа-ль-Азім!». Чоловіки торкаються до вух, жінки - до плечей, кажуть «Аллаху Акбар» і випрямляються. Стоячи віруючі кажуть: «Раббана ва-лаку-ль-Хамді!» І роблять земний уклін (Суджуд). Він відбувається в такій послідовності: вимовляється «Аллаху акбар!», Людина опускається на коліна, долоні і лоб стосуються землі, і в цьому положенні потрібно тричі вимовити: «Субхана раббійа-ль-а&rsquo-ля! ».

Відео: Навчання намазу (для початківців)

Під час групової молитви потрібно слідувати за муллою, що не випереджаючи його, вимовляти слова не голосно, але в той же час так, щоб чути себе, завжди бути направленою особою в бік Кааби. Після намазу потрібно вимовити необхідні Зікр.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!