Ти тут

Шумерська бог місяця. Бог місяця у єгиптян

Релігійний світ, як і всі інші сторони людської життєдіяльності, в наш час має тенденцію до швидкого розвитку. Зворотний бік прогресу пов`язана з ломкою усталених традицій, активним взаимовлиянием різних культур і, як наслідок, бурхливим зростанням нових релігійних рухів синкретичного характеру. Відносна стабільність релігійної сфери колишніх періодів історії пішла в минуле. Крім того, сьогодні спостерігається стійка тенденція до зростання попиту на дохристиянське спадщина, переважно язичницького змісту. Сплески неопаганізма спостерігаються по всьому світу, швидко зростає число їх прихильників. Ця обставина робить актуальним, більш того - гостро необхідним, детальне і глибоке вивчення древніх культів, їх міфології, віровчення та практики.

Відео: Топ 10 БОГОВ ЕГИПТА

бог місяця

Чоловіче і жіноче начало в язичництві

Послідовники сучасного паганізму і реконструктори-ентузіасти язичницьких культів, надихаючись древніми образами, відтворюють систему шанування природи, описуючи її на мові міфології як комплекс складних взаємин між різними силами світобудови і людиною. Ортодоксальними і універсальними в більшості цих побудов є типологічні фігури бога сонця - архетипових божественного Отця Всесвіту - і богині землі - Великої Матері. Останню найчастіше також асоціюють з місяцем, що обумовлює в різних контекстах поява стійкої пари сонце-земля або сонце-місяць як чоловічого і жіночого прояву вищого божественного принципу. Витоки цих образів надзвичайно древні, що налічують не менше десятка тисяч років і яка започаткована ще в сиві часи матріархату. В цілому вони представляють собою канонічні образи в західній культурі, хоча також мають прототипи у багатьох релігійних традиціях світу. Проте, існують і протилежні приклади. Так, наприклад, божественна єгипетська сизигія Геб і Нут є інверсію універсального архетипу. Богиня Нут - є богинею Неба, а бог Геб завідує землею. Аналогічно і місячна символіка іноді присвоюється чоловічим персонажам. Так справа йде, наприклад, в тенгрізме - шаманської релігійної системі, в тому ж Єгипті (в особі богів Тота і Яаха), в ведичній культурі (під ликом бога Соми). До них же відноситься і Сін - бог місяця стародавнього Шумеру.

бог сонця і бог місяця

Шумерська культ Місяця. Бог Нанна

Фрагментарні і розрізнені відомості про культ небесних світил, які до нас донесла шумерська культура, повідомляє нам два імені - Сін (Шин) і Нанна. З цих двох персонажів другий - найдавніший бог Місяця цього регіону. Згідно міфології, він був сином бога Енліля, онуком верховного бога неба Ану. Відповідно, Нанна - брат Нінурти і Ішкура. Крім того, він справив на світ двох дітей-близнят - знамениту богиню Іштар і бога Шамаша.

Відео: вавилонський місячний бог в ісламі Розчарування кінця часу

шумерська бог місяця

Міфологічний образ Нанна

Ім`я Нанна означає «володар неба». Але пан неба - це не бог Сонця і бог Місяця. В даному випадку цей епітет стійко пов`язаний тільки з нічним світилом. Нанна традиційно представлявся мандрівником по небесному океану на човні, в якості якої виступав півмісяць. Звідси його прізвисько «Магур», що означає «корабель».

Поширення культу Нанна

Особливих подвигів, згідно з наявними даними, Нанна не скоював, на терені війни і любові теж не відзначився. Проте, серед населення Шумеру він здобув величезну шанування і визнання. Спочатку, будучи божеством-покровителем міста Ура, культ Нанна завоював Харан, а потім став панівним і в Ниппуре - релігійної столиці Шумеру. Таким чином, бог місяця став лідером за кількістю прихильників і шанувальників в шумерському суспільстві.

Розвиток культу Нанна



Релігії стародавніх народів при появі військових або торгових зв`язків починали взаємно впливати один на одного, а схожі архетипічні образи часто зливалися в одне ціле. Внаслідок цих процесів шумерська бог Місяця Нанна злився в єдине обличчя з вавилонським місячним богом Сином, віддрукувавши в культурі регіону цілісний образ божества нічного світила, що пройшов через століття.

Відео: Девід Айк. Місячний контроль.

Інший яскравий приклад чоловічих божеств, пов`язаних із супутником Землі, нам дає Єгипет.

Бог Місяця від єгиптян

Якщо говорити більш точно, то єгипетська традиція знає не одного, а, як мінімум, трьох чоловічих місячних богів - Тота, Яаха і Хонсу. Обумовлено це тим, що в древньому Єгипті всю його історію не було єдиної релігії. Хоча і робилися спроби її нав`язати, кожен ном, кожне місто залишався вірним своїм власним богам. Звичайно, серед них були і загальнонаціональні божества, проте їх міфологічна роль, родовід, функції і практика культу могли значно відрізнятися від одного центру шанування до іншого.

Єгиптяни мали лише загальну культуру, в рамках якої жевріло безліч незалежних релігійних шкіл. Тому і бог Місяця у кожного великого міста був свій.

бог місяця у єгиптян

Бог Той



Найвідомішим і найбільш яскравим з відомих місячних божеств Єгипту є, без сумніву, Тот. Його образ настільки вразливий, що навіть у наш час мало хто не чув його імені. Більш того, під знаменами герметизма культ бога Тота дожив до наших днів. Це єдиний давньоєгипетський бог, якого в цьому відношенні пощадила доля.

Відео: 5 П`ять Унікальних Доказів Існування Інопланетян

Але взагалі-то в юрисдикцію цього персонажа входило не тільки нічне світило. Тому в першу чергу Той - не тільки бог місяця, але покровитель знань і мистецтв, джерело мудрості, винахідник писемності, вісник богів. Він проводжав душу померлого в Царство Мертвих і в якості писаря був присутній на її суді Осирисом.

Центром шанування Тота був місто Гермополь. Традиційно цей бог Місяця у єгиптян зображувався з головою Ібіса, який вважався його священною твариною. А дружиною божественного мудреця була богиня Маат - покровителька істини і всілякого порядку.

Бог Яах

Ймовірно, Яах - це найдавніший місячний бог єгипетського пантеону. Спочатку його культ зародився в Фівах, де йому поклонялися просто як Місяці, як явищу астрономічного характеру. Власне, саме ім`я «Яах» означає просто «місяць» або «місяць».

Культ Яаха швидко розцвів, а потім так само швидко занепав, опинившись нездатним конкурувати з іншими місячними божествами. Проте, вузьке коло шанувальників у Яаха завжди зберігався. Про це говорять поширені, хоча і рідкісні зображення цього божества, а також давньоєгипетські ритуальні тексти. З останніх найголовнішим свідченням важливої ролі Яаха є відома Книга Мертвих.

Про міфології та інші деталі життя і шанування цього божества відомо дуже мало. На сьогоднішній день культ Яаха залишається одним з найменш досліджених аспектів давньоєгипетської релігійності. Деякі вчені, однак, припускають, що у нього і у єврейського бога Яхве був єдиний прототип, сполучний обидва божества і що послужив джерелом виникнення їх шанування.

Бог Хонсу

Хонсу - ще один бог Місяця Єгипту. Однак символіка, яку асоціюють з ним, акцентована, на відміну від Тота і Яаха, на циклічному перебігу життя. Саме ім`я Хонсу означає «проходить». Відповідно, це бог календаря, управитель часу. Звідси його велике значення, адже саме по місячним циклам єгиптяни обчислювали року, пори року, розливи Нілу, час посіву і збору врожаю.

Міфологічна родовід ставить роль батьків Хонсу богу Амону і богині Мут. Зображувався повелитель часу в образі хлопчика чи юнака з місячним диском на голові. І в силу цього іконографічного спорідненості іноді його співвідносили з Гарпократу - пізнім синкретическим богом мовчання і тиші.

син бог місяця

Синтез місячних божеств в Єгипті

Як і шумерська бог Місяця Нанна-Сін, місячні боги єгиптян також зливалися в єдині образи, причому в різних комбінаціях. У різний час і в різних місцях відомі синтетичні образи Тота-Яаха, Тота-Хонсу і Яахя-Хонсу.

древній бог місяця

Так чи інакше, бог Місяця в стародавньому світі був досить важливим божеством. Пов`язано це з важливою роллю супутника землі в суспільному, сільськогосподарської, біологічного життя людства і природи в цілому.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!