Ти тут

Міфологія: юпітер. Зевс і юпітер - чи є різниця?

Вивчаючи міфологію Римської імперії, легко було заплутатися серед імен та родинних зв`язків численних божеств. Ситуація ускладнилася, коли римляни, завоювавши чергову територію, додавали до власного пантеону божеств, яким поклонявся підкорений народ. Новим богам часто давали римські імена, і ставало важко розібратися, хто з них хто. Наприклад, верховні грецький і римський боги Зевс і Юпітер в міфології ототожнюються, однак у них різне походження і сфери впливу.

Пантеон богів в Римській імперії

Війська римлян завоювали багато країн, в тому числі і Грецію. Але на відміну від інших народів, греки змогли завоювати своїх загарбників на культурному рівні. В першу чергу елліністичного впливу зазнала релігія римлян.

Юпітер стародавня міфологія

Відео: Symbols of an Alien Sky (Full Documentary)

Згодом грецькі божества були об`єднані з римськими і перейменовані. Так, Зевс-громовержець став верховним богом римлян на ім`я Юпітер.

Стародавня міфологія містить згадки, що з розвитком культу цього божества йому приписувалися всі нові і нові «обов`язки». Як і у греків, у римлян дружиною Юпітера була його рідна сестра - богиня материнства і шлюбу Юнона (Гера). Від цього шлюбу народилися боги Марс (Батько засновників Рима близнюків Ромула і Рема) і Вулкан (Гефест).

У Юпітера були брати-боги Плутон (Аїд), Нептун (Посейдон) та сестри-богині Цецерою (Деметра, народила йому дочку Прозерпину), Веста (Гестія). Незважаючи на рівне походження, ці боги підпорядковувалися Юпітеру. Також існувала ціла маса інших більш дрібних божеств начебто камен (музи), грацій (харіти), вакханок (менади), фавнів та інших.

Верховне божество древніх греків - Зевс

У грецькій міфології верховним божеством був Зевс-громовержець.Зевс і Юпітер в міфології Його батьком був могутній титан Кронос і його рідна сестра Рея. Титан боявся, що один з нащадків скине його з престолу. Тому, як тільки Рея народжувала йому дитя - він ковтав його. Однак третій його син, Зевс, був врятований матір`ю, і коли підріс, повстав проти батька, врятував раніше проковтнув їм братів і сестер. Об`єднавшись з Кіклопов, гекатонхейр і деякими титанами, діти Кроноса скинули батька і його прихильників, взявши владу над світом в свої руки.



Спочатку Зевс мав намір сам правити всім, однак врятовані ним старші брати Посейдон і Аїд теж мали право на владу. Тоді за допомогою жереба брати-боги розділили між собою сфери впливу: Посейдон отримав моря і океани, Аїд - підземний світ, а Зевс - небо і землю. Хоча сини Кроноса були рівні, але Зевс все одно шанувався верховним божеством, хоча проти нього іноді повставали.

Незважаючи на те що Зевс був найсильнішим серед богів, він не був всюдисущим і всемогутнім. Як і люди, він залежав від долі, був її хранителем і виконавцем, але не володарем. Зевс шанувався греками найсильнішим і благородним з богів. Зазвичай він зображувався як гордий мускулистий бородатий чоловік. Невід`ємним атрибутом цього божества були блискавки, а символами - орел і дуб.

Прийнято вважати, що раніше Зевс був також шанований в Індії під ім`ям Дьяуса, а пізніше був «запозичений» греками. Спочатку Зевс вважався богом погоди і небесних явищ і зовсім не був схожий на людину. Однак з розвитком міфології він став більш схожим на людину, і йому стали приписувати типові людські риси характеру, вчинки, а також родовід.

Римська міфологія: Юпітер

Культ царя богів і людей Стародавнього Риму Юпітера існував ще у латинян. міфологія юпитерВважається, що спочатку це був культ бога етрусків Тин. Пізніше його перейменували в Юпітера. На жаль, практично не збереглося інформації про його культі на зорі Римської імперії, проте достеменно відомо, що у цього божества не було батьків. З розвитком імперії розвивалася і її культура і міфологія. Юпітер почав ототожнюватися з грецьким Зевсом, і за аналогією йому створили родовід: батько - бог землеробства Сатурн, якого він скинув, а мати - богиня жнив Опа.



Коло обов`язків у Юпітера був значно ширше, ніж у Зевса. Він не тільки завідував погодою і правил усіма істотами в світі, але і був богом війни, що дарує перемогу. Римляни вважали, що є «улюбленцями» Юпітера, тому їм вдається завойовувати все більше земель. Культ Юпітера був неймовірно поширений в Римі, йому будувалися храми і приносили щедрі жертви. Також на початку осені щороку влаштовувалися грандіозні святкування, присвячені цьому божеству.

Після приходу християнства в Римській імперії культ Юпітера, як і інших богів, був скасований. Однак ще довгий час римляни таємно шанували це божество.

Відео: Юпітер: Гігантська планета # 8

З появою так званої «народної релігії», коли християнство стало підлаштовувати під себе язичницькі вірування і обряди, Юпітер став ототожнюватися з Іллею-пророком.

Відмінності римського і грецького верховних божеств

Багато запозичила з грецької римська міфологія. Юпітер, тим часом, хоча і ототожнювався з Зевсом, відрізнявся від нього.

Відео: Астрономія 35. Іо - це супутник Юпітера - Академія цікавих наук

В першу чергу він більш суворим і серйозним богом. Так, наприклад, Зевс часто любив ухилятися від своїх обов`язків, а про його любовні пригоди говорить мало не більшість грецьких міфів. Юпітер же, хоча теж був не проти розважитися з красивою богинею або жінкою, яка не приділяв цьому стільки часу. Замість цього Юпітер був захоплений війною. У сферу впливу верховного божества входили обов`язки, які у греків виконували боги війни Афіна Паллада і Арес.

Якщо у греків Зевс керував блискавками і громом, то у римлян Юпітер був також божеством обох небесних світил. Крім того, Юпітер вважався богом врожаю, особливо прихильним до виноградарів.

Міфологія: Юпітер і Венера - улюблені божества римлян

Якщо Юпітер був улюбленим богом римлян і їх головним покровителем, то Венера - улюбленої богинею.міфологія Юпітер і Венера

Відео: Це неможливо забути! Порівняння розмірів планет і зірок / Comparing the sizes of planets and stars

Як і більшість споконвічно римських божеств, Венера спочатку була не людиною, а явищем природи - богинею наступаючої весни. Однак поступово вона перетворилася на покровительку краси і любові. Венера була дочкою Цела - божества неба. У грецькій ж міфології Афродіта була дочкою верховного божества Зевса і богині дощу Діони.

Римляни вважали Венеру матір`ю Енея, нащадки якого заснували Рим. Особливий розвиток культ цієї богині придбав при Гая Юлія Цезаря, який називав богиню прародителькою роду Юліїв.

Минуло багато століть з тих пір, як був скасований культ римських і грецьких богів. Сьогодні для більшості всього лише цікава казка стародавні божества і міфологія. Юпітер, Венера, Марс, Меркурій, Сатурн, Нептун, Уран і Плутон сьогодні асоціюються з названими на їхню честь планетами сонячної системи. А свого часу вони були шанованими цілими народами могутніми божествами.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!