Ти тут

Біблійні міфи: коротко про головне. Біблійні міфи і легенди

Священною книгою двох релігій світу - християнства і іудаїзму, є Біблія. Вона складалася різними людьми, пророками, священиками і навіть правителями протягом століть, а може, і тисячоліть. Якщо ми відкриємо і перегорнемо її сторінки, то знайдемо там безліч текстів, які мають абсолютно різну тематику і значення. Серед них зустрічаються пророцтва, вчення, історичні зведення, а також біблійні міфи. Саме останні читають люди, як показує практика, найбільш охоче. Вони прості в розумінні, легко складені і мають яскравий сюжет. Що ж, доторкнемся і ми до цих міфів і спробуємо осягнути їх сакральний зміст.

Коротко про зміст Біблії

Відомо, що Біблія - це Святе Письмо, яке умовно поділено на дві частини: Старий і Новий Завіт. У першому розповідається про те, як Бог створив нашу землю, як вів до процвітання і добробуту священний народ - древніх євреїв. На сторінках цієї частини книги укладені самі старовинні в світі біблійні міфи, які переважно були складені семітськими народами. Що стосується Нового Заповіту, то євреями він був категорично відкинутий. Для них єдиним Божим Словом і раніше є тільки Старий Заповіт, який вони іменують ТаНаХе. А Новий Заповіт вже розповідає нам про те, як жив Ісус Христос, тобто Месія, які праці він залишив після себе і чому встиг навчити своїх ближніх. Саме на основі всіх цих подій і складалися, так би мовити, більш сучасні біблійні міфи. Короткий зміст кожного з них буде описано нижче, що дасть можливість зрозуміти, чому саме може навчити ця книга.біблійні міфи

Коротка характеристика сакральних оповідей

Умовне роз`єднання Святого Письма на дві частини супроводжується не тільки поділом віри на християнство і іудаїзм. Читаючи цю книгу, можна чітко відзначити відмінності стилю при переході з першої частини в другу. З повною упевненістю можна заявити, що біблійні міфи і легенди, які розташовані на сторінках Танаха - це самі повчальні і життєві історії. Крім того, в даній частині Писання таких оповідей зібрано багато. Але найголовніше, що осягнути їх істину, на жаль, не кожна людина здатна. У Новому Завіті зібрані біблійні міфи, які набагато простіше сприймаються. Вони оповідають про вже знайомих нам святах, про дружбу, взаємодопомогу, про світ і відносинах між людьми. Ці розповіді будуть вкрай корисні дітям в будь-якому віці.біблійний міф про створення світу

Відео: Біблійні міфи

Коли ще нічого не було

Як ви здогадалися, перший біблійний міф - про створення світу. Його сенс відомий кожному, навіть малюкові, тому для того, щоб все впорядкувати, просто перерахуємо дні, які стали вирішальними для подальшого життя на Землі:

  • День перший - з мороку і порожнечі Бог створив небо і землю. Нічого не було, лише вода, над якою літав Дух Божий. Саме тому Творець відділив темряву від світла і назвав їх вночі і вдень.
  • День другий - розділив Бог море якоїсь твердю. Одна частина води залишилася під нею, а друга - над нею. Ця твердь і отримала назву неба.
  • На третій день Господь зібрав всю воду в одному місці, так що утворилася суша. На її просторах він виростив чагарники, квіти і дерева.
  • Четвертий день Творець присвятив створенню світил. Днем землю висвітлювало яскраве Сонце, а вночі - тьмяніше Місяць.
  • На п`ятий день Бог створював живих істот: рептилій, ссавців, метеликів і комашок. Одним словом, всіх, хто населив б світ.
  • І на шостий день Господь за своїм образом і подобою створив людину. Першим виявився чоловік, а після нього з`явилася і жінка.
  • На сьомий день Творець нічого не робив.біблійні міфи короткий зміст

Адам і Єва. заборонене яблуко



триває біблійний міф про створення світу описом життя перших людей на планеті - Адама і Єви. Створивши їх, Господь дав їм все, про що тільки можна мріяти. Вони жили в райському саду, ні від кого не залежали і вміли розмовляти з тваринами. Вживати можна було плоди всіх дерев, крім одного - Дерева пізнання Добра і Зла, або Дерева життя. Одного разу підступний Змій підмовив Єву з`їсти фрукт з забороненою гілки. Вона порушила заборону і схилила до цього Адама. Через непослух Бог вигнав з раю людей і прокляв Змія. Крім того, він прирік жінку на пологи в муках, а чоловіка - на постійні труднощі в добуванні їжі. Змій же був приречений на постійне повзання на животі.

Відео: Міф про створення Світу

каїнового друк

Першими дітьми Адама і Єви були два сини - Каїн і Авель. Перший був хліборобом, а другий - скотарем. Одного разу вирішили вони принести в жертву Богу свої дари. Каїн спалив на вівтарі плоди своїх рослин. А Авель приніс в жертву ягня. На дії першого брата Господь навіть не звернув уваги, а ось данину у вигляді тварини його зацікавила. Із заздрощів Каїн убив свого брата, про що незабаром дізнався і Бог. За це старший брат був засуджений до того, що він буде убитий першим зустрічним. Крім того, Творець наклав на нього печатку. Який саме вона була - ніхто не знає.біблійні міфи і сказання

Відео: Створення світу згідно Біблії. Частина 1

Чергова Божа кара



Одним з найцікавіших і захоплюючих є біблійний міф про потоп. Після того як людство провело на планеті певну кількість століть, воно встигло впасти в усі тяжкі гріхи. Люди крали, обманювали, вбивали. За це Бог вирішив відкрити всі небесні і земні вікна і випустити з них воду, щоб стерти з суші все, що є на ній живе. Лише Ною і його сім`ї, яка не скоювала гріхів, Всевишній наказав побудувати ковчег. На його борт ця людина, крім своїх синів і дружини, взяв також «кожної тварі по парі». Це були тварини, комахи, птахи, плазуни. Після того як всі забралися в ковчег, Бог щільно закрив його двері і відкрив всі небесні вікна. Вода повністю накрила землю, і навіть найвищі гори залишилися під її товщею. Час від часу Ной випускав голуба назовні, щоб той знайшов хоч одну ділянку землі, але птах завжди поверталася до ковчегу. Одного разу голуб полетів і не повернувся, що дало людям можливість зрозуміти, що суша початку проступати. До неї дісталася вся сім`я Ноя, після чого його сини залишили велике потомство: син Яфет став родоначальником північних народів, Хам - африканських, а Сим - семітських.біблійний міф про потоп

"Ви більше не почуєте один одного…"

Біблійний міф про Вавилонську вежу можна вважати також дуже важливим історичним джерелом. Починається все з того, що після того, як нащадки Ноя розселилися на суші, всі вони говорили на одній мові. Поступово люди спускалися з гір на рівнини, утворювали поселення. Однією з найбільш родючих земель на той час була піщана долина, яка простягалася між річками Тигр і Євфрат, відома нам як Месопотамія. Як свідчать біблійні міфи і сказання, саме на цих землях розселилися перші люди на Землі (між іншим, історики також до цього схиляються). Вони будували будинки, утворювалися міста, міста-держави і прилеглі до них селища. Але ось одного разу людям захотілося дістати до небес (нагадуємо, що в Біблії небо визначається як щось тверде), і вирішили вони побудувати неймовірної висоти вежу. На будівельному майданчику зібралися всі робочі цього краю, і їм вдалося звести дуже високий будинок, яке мало ступінчасту структуру. Бог все це побачив і, запідозривши людей в черговий дурниці, розділив їх. Кожен почав говорити на своєму окремому мовою, і будівельники вже не могли працювати разом. Місто, в якому вони проживали, отримав назву Вавилон, що означає «змішання».біблійні міфи для дітей

Вчимо дітей Слову Божому

Якщо ви бажаєте відкрити своєму малюкові світ сакральних знань, то рекомендується починати читати йому біблійні міфи, які укладені в Новому Завіті. Вони більш прості для сприйняття, а також не мають настільки глобальної і масштабної смислового навантаження, як старовинні семітські. Сказання, які знаходяться на сторінках Нового Заповіту, вчать нас людяності, дружби, любові, закликають розуміти ближнього і допомагати йому. Тому нижче будуть коротко описані біблійні міфи для дітей, які можна читати їм просто як казки. Поступово дитина буде вбирати потрібну інформацію, і в подальшому вона стане важливою для його світогляду.біблійний міф про вавілонської вежі

Спокуси Ісуса в пустелі

Після обряду хрещення Месія був кинутий Святим Духом у пустиню, щоб того щоб він зміг подолати диявольські спокуси. Пробувши там сорок діб, Ісус відчув голод. Тут з`явився Диявол і мовив йому: «Якщо Ти - Син Божий, зверни камені в хліба». На що була відповідь: «Не всякими хлібами буде сита людина, а Божим Словом». Після цього сатана підняв Ісуса на дах храму і сказав: «Якщо Ти - Син Божий, кинься додолу, і тебе підхоплять ангели». Месія ж відповів: «Не спокушай Бога». Зрештою підняв Сатана його над усіма містами, садами і полями і сказав, що якщо тільки Ісус поклониться йому, то все це отримає в своє володіння. У відповідь він почув, що для людини є тільки один Бог, і лише йому він поклониться.

багатство божевільного

Однією з найважливіших проповідей Ісуса була така: «Не шукайте матеріального багатства в цьому світі, бо не від нього залежить ваше життя». За цим висловлюванням слідувала притча. Суть її полягала в тому, що один багатий чоловік мав хороший урожай в поле. Але ось збирати плоди свої йому вже було нікуди. Він будував все більші й більші будинки, щоб зберігати там своє багатство, і ні про що інше не думав. Одного разу прийшов до нього Господь і мовив: «Після того як ти помреш, куди ж ти дінеш всі свої нажіткі? Кому вони тепер будуть належати? »З цього випливає, що збагачуватися треба зовсім не грошима і дарами, а Божим словом. А все решта додасться сама собою.

висновок

Ми вам представили лише найзнаменитіші і доступні для сприйняття біблійні міфи. Короткий зміст кожного з них - це можливість швидко зрозуміти Божий задум, відкрити для себе щось нове і по-справжньому мудре. На жаль, вони не розкривають всієї повноти сенсу, який є в Святому Письмі. Читання самої ж Біблії - заняття набагато більш продуктивне, але воно вимагає часу.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!