Ти тут

Рівноапостольна свята нина, просвітитель грузії: ікона, молитва і монастир

Практично кожна країна має праведника, який вважається покровителем його землі. Є свій улюблений і найпочесніший кумир і в Грузії. День святої Ніни - 27 січня в цьому краї дуже важлива подія.

характер особи

Ім`я цієї блаженної в Грузії таке ж популярне, як Тетяна в Росії. Більш того, кожен житель країни знає, коли саме відзначають день пам`яті цієї персони. Жінку вважають просветительницей і покровителькою цього краю.

За характером дівчинки, яких називають цим ім`ям, дуже терплячі і добродушні. Вони з дитинства виявляють вихованість і толерантність. І це не дивно. Адже їх небесна захисниця, свого часу, була дуже милосердною до всіх без винятку. Вона допомагала як християнам, так і язичникам, незалежно від релігії. В молодості жінки з таким ім`ям у всіх вчинках стараються бути мудрими. А в старості стають прикладом для наслідування. Багатьма позитивними якостями володіла свята Ніна. іменини дами з таким чудовим ім`ям відзначають - 27 січня. Саме в цей день праведниця покинула земний світ і перейшла в небесний.

святая нинаНа іконі рівноапостольна зображується з хрестом, на якому в`ється виноградна лоза. Також в іншій руці вона тримає Євангеліє. Саме зі словом Божим блаженна ходила по світу. За заслуги і велику місію цю жінку прирівнюють до рівноапостольним.

Біографія жінки дуже зворушлива і цікава. Свята Ніна прожила дивовижне життя. Але її історія почалася ще задовго до народження праведниці.

Доля бути проповідницею

Відразу після вознесіння Христа на небо, його учні зібралися, щоб кинути жереб: хто в який бік піде прославляти ім`я Господнє. Наприклад, Андрій первозданний пішов на землі, де згодом утворилася Київська Русь. Разом з учнями Ісуса, там була Божа Матір. Пречиста, побачивши, що кращі християни розходяться по світу, щоб розповідати язичниками про Всевишнього, сказала, що теж хоче проповідувати. Відмовити їй у такому проханні, апостоли не посміли. Тому Марії випала далека країна Іверія, де більше двох століть тому жила свята Ніна. Зараз це територія сучасної Грузії.

Отримавши свою долю, Матір Божа вже готова була відправитися в дорогу. Але раптом перед нею з`явився ангел і велів почекати. Він запевнив жінку, що вона обов`язково виконає своє призначення. Однак зараз для цього не відповідний час.

А близько 280 року в місті Каппадокії, що знаходиться на території сучасної Туреччини, народилася дівчинка, яку назвали Ніна. Поруч з їхнім будинком було багато грузинських поселень. Батьки були добрими християнами. Батько військовослужбовець і не один раз допомагав віруючим людям уникати смерті від рук царів-язичників. Його рід був дуже відомим і користувався повагою. З цієї родини відбувався великомученик Георгій. Тому, можна сміливо стверджувати, що Свята Ніна отримала в спадок любов до Бога.

Мати дівчинки була сестрою Єрусалимського Патріарха. Їхня сім`я була дуже шанованою і користувалася прихильністю самого імператора.

святая нина грузинська

зворушлива розповідь

Коли дівчинці було дванадцять, батьки пішли в Єрусалим і там вирішили присвятити своє життя служінню Господу. Батько відправився в пустелю, а маму поставили в диякониси, щоб при церкві вона допомагала бідним і знедоленим. Шкода було розлучатися з єдиною дитиною батькам. Але вони знали, що її чекає велике майбутнє, провідником в якому буде Божа Матір. Подальша доля мами і батька залишилася невідомою для історії.

Свята Ніна вирушила до праведного старенькій, яку звали Ніанфоре. Бабуся розповідала дівчинці про життя Ісуса. Біографія Сина Божого настільки сильно чіпала дитини, що та не один раз плакала. Уже через два роки вона стала справжньою віруючою. Тоді наставниця розповіла учениці про розп`яття і муках Спасителя. Ніна захопилася історією. Її дуже зацікавила доля хітона Господнього. Цей одяг мала велике значення для християнського світу. Як і всі речі Месії, вона володіла дивовижним даром зцілення.

Дівчина запитала, що трапилося з хітоном Христа. На це жінка відповіла, що за переказами воїни, які були присутні при розп`ятті, кинули жереб. Тому одяг дісталася солдату. Потім її перекупив чоловік, який був грузином. Потім він відніс її в Иверию.

Дуже розчулилася від цієї історії Свята Ніна. «Грузинська земля і території, які її оточують, - додала наставниця, - до сих пір залишаються жити в незнанні, а люди там коряться язичницьким богам».

день святий Ніни 27 січня

Велика місія

Багато часу дівчина міркувала над тим, як несправедливо обійшлися з реліквією. У своїх молитвах праведниця просила у Діви Марії допомогти їй потрапити в далеку країну Иверию, для того, щоб знайти хітон, а також проповідувати істини Господні. Вона горіла бажанням показати людям, які там живуть, силу Божу і наставити їх на правильну віру.

Молитви були почуті. Уві сні до благочестивої діви прийшла Марія. Матір Божа сказала дівчині, щоб та відправлялася в далеку країну. Також Богородиця пояснила, що стане її покровителькою. Тоді сумнівалася у своїй силі свята Ніна. Хрест, сплетений з лози, який дала їй Марія уві сні, був реальний і наяву. Вручаючи реліквію дівчині, Богородиця сказала, що цей символ стане її оберегом і буде, хто б біду.



На наступний день праведниця пішла до Патріарха. Коли він почув про сон і побачив хрест, благословив Ніну на подорож. Вона пішла разом з іншими дівами, які бігли від римського язичницького царя. Однак їх дорога була недовгою. Вороги наздогнали християн і жорстоко розправилися з ними. Уникнути лихої долі вдалося лише Ніні. Тоді вона сховалася в кущах троянди. Керувала нею вища сила. Важко було дивитися, як жорстокі язичники розправляються з християнками. Але не тільки картину смерті побачила свята Ніна, просвітитель Грузії. Їй було відкрито диво. Вона спостерігала за тим, як душі невинних дівчат линуть до Бога. День пам`яті цих дев - 30 вересня.

святая нина рівноапостольна

сила молитви

Продовжила нелегкий шлях дівчина одна. Багато небезпек і неприємностей чекали її на шляху. Але дивним чином праведниця завжди рятувалася. По дорозі вона знайомилася з грузинськими сім`ями і вивчала їх традиції. Коли християнка, нарешті, дійшла до міста, де за повір`ям був захований хітон, то побачила страшну картину. Язичники приносили жертву ідолам. Цей ритуал так неприємно вразив дівчину, що вона в той же момент почала молитися Господу про те, щоб він позбавив цих людей помилкової віри. В ту ж хвилину пролунав грім і блискавка, і язичницькі кумири згоріли дотла. Тоді народ зрозумів, що сильніше Бог, ніж їх ідоли.

Ніна жила в будинку царського садівника. Вони з дружиною не мали дітей і взяли іноземку як сестру. У куточку парку оселилася свята Ніна. Молитва була чистою і щирою. Дуже скоро до неї за знаннями і допомогою стали звертатися люди. Першою, кого вона зцілила, була дружина садівника. Після цього чуда жінка стала матір`ю багатьох чудових дітей. Все більше людей брали віру Христа і зцілювалися.

Один з новонавернених розповів Ніні дивовижну історію. Виявилося, що якась людина з Грузії викупив хітон у воїна, який був при страті Ісуса. Його мати єврейка пророкувала смерть Ісуса і дуже через це переживала. Вона відчула кончину Месії і померла сама, за тисячу кілометрів від центру подій. Коли син повернувся додому, то його сестра, почувши історію про Христа, пригорнула до себе одяг, гірко заплакала і впала замертво. Як не старалися, але не змогли вирвати з міцних рук святу реліквію. Тому поховали дівчину разом з хітоном. Однак місце поховання було невідомо. Але говорили, що тіло заховано в царському саду. Тому почала власні пошуки свята Ніна Грузинська. Тоді вона часто зупинялася у великого кедра і молилася там.

день святої рівноапостольної Ніни

дар цілителя

Тільки цар Міріан не припиняв поклонятися ідолам. Він навіть мав намір знищити всіх християн на своїй землі. Але тоді в його очах потемніло, і він втратив зір. Довго просив повелитель своїх богів допомогти йому, але марно. Тільки коли він попросив християнського Господа про порятунок, то знову почав бачити. Відразу після цієї події він впав до ніг Ніни і просив навчити його бути справжнім віруючим.

Продовжувала відкривати таємниці релігії людям блаженна. Говорила про істинну віру праведниця. Цар попросив приїхати з Греції священиків, які також вчили народ. Тому, крок за кроком, ставала православної Грузія. Свята Ніна, тим часом, продовжувала творити чудеса.

Вирішив цар поставити в своєму саду церква. Місце вибрав незвичайне. Там тоді ріс величезний кедр, під яким не раз після зцілювалися люди. А перед тим блаженної приснився сон, в якому вона побачила, що саме під цим деревом захований хітон. Тому виповнилося бажання праведниці. Із шостої гілок кедра зробили стовпи для храму, а сьомий підняти могли. З неї, як і передбачала Ніна, пішло миро. Воно лікувало навіть безнадійно хворих людей.



Дуже багато народу повірило у Всевишнього і хрестилася за ці роки. Однак в горах залишилися племена, які все ще жили в темряві. Тому, відмовляючись від почестей і слави, Ніна вирішила піти в ті далекі землі, щоб допомогти язичникам прийняти істинного Бога. Прислухалися жителі гір до слів праведниці і починали вірити в Христа.

святая нина просвітитель грузії

Слава, крізь століття

Багато добра зробила чужа. Через її великої сили і безмежної віри відзначає православний світ день святої Ніни. Прожила жінка 65 (67 - за іншими джерелами) років. З них 35 провела в Грузії, проповідуючи слово Боже.

Свою смерть вона відчула раніше, тому попросила друзів забрати її з гір в царський сад. З легким серцем відходила жінка в небесний світ. Біля ліжка вмираючої зібрався натовп. Однією зі своїх учениць рівноапостольна Ніна розповіла про своє життя. Саме з цих записів нам сьогодні відома історія покровительки Грузії.

Заповіла благодійниця поховати тіло на місці скромної намети, в кінці саду, де вона провела всі ці роки. Після смерті цілительки цар вирішив, що непогрішиму слід поховати в столичному храмі. Але як не старалися, не змогли підняти тіло покійної. Тому правитель вирішив побудувати навколо цього місця церква. Справа царя завершив його син.

Відео: Тропар, кондак, святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії

Храм Святої Ніни знаходиться в східній частині Грузії - Кахетії. Неодноразово будівлю оновлювалося. Але за всі роки існування залишилася цілою гробниця проповідниці. Є легенда, що коли варвари і монголо-татари підходили до гробниці, то навіть пальцем боялися її зачепити. Такий прекрасною і одночасно сяючою вона була. Згодом споруда розширювалася. Освятили церкву в честь відомого родича жінки - святого Георгія.

Грузини в усі віки шанували цю святу. Тому довгий час на могилі навіть проходили коронації.

Пам`ять про рівноапостольної Діві

Церква Святої Ніни свого часу перетворилася в монастир. І ця споруда грало більш глибоку роль, ніж просто духовну. Тут працювала богословська школа, найбільша в країні бібліотека, викладали гуманітарні та точні науки.

Важкі часи чекали святиню в радянський період. Її розікрали і мало не знищили. Після розпаду СРСР храм знову запрацював. Черниці тут не тільки займаються звичайними роботами з господарством, а й переписують священні тексти, вишивають і малюють картини.

Сьогодні мощі проповідниці зберігаються в Бодбійском монастирі.

Цей жіночий монастир залишається одним з найбільших в Грузії. Крім того, що несе естетичну цінність храм, він ще й має колосальну енергію. Кожен, хто приходить сюди, відчуває благе віяння. Багато людей приїжджають сюди і за порадою і за порятунком. Монастир Святої Ніни радо приймає добрих гостей, незалежно від пори року.

монастир святої НіниОднак тим, хто хоче побачити хрест праведниці, потрібно буде відвідати іншу святиню. Реліквія, в ході історичних подій, виявилася в головному соборі в Тбілісі. Цей хрест вручила Ніні Божа Матір. Слід зазначити, що він дуже відрізняється від інших символів. Його кінці опущені вниз, він пліток з виноградної лози і обплутаний волоссям праведниці. Особливо багато людей у реліквії в день святої Ніни.

Але біля монастиря залишилася печера, де колись молилася жінка. Там вона готувалася до нелегкої місії в горах. Через прохань і сліз початку з каменю виділятися вода. Сьогодні це джерело дарує людям зцілення.

Виконала завдання, яке довірила їй Божа Матір, проповідник ідеально. Так як її повчання і наука мали успіх, Церква називає праведниці - рівноапостольної. Оскільки ця жінка, як і інші учні Ісуса, сприяла тому, що прийняв хрещення весь народ країни. Саме тому Грузія, як і весь світ, відзначає день святої Ніни - 27 січня.

чужоземна цілителька

Блаженної можна молитися про зцілення дітей. Історія свідчить, що праведниця нерідко допомагала нещасним малюкам. Як тільки вона оселилася в царському саду, то одним з перших пацієнтів став син нещасної жінки. Мати ходила вулицями з крихіткою на руках і благала перехожих про допомогу. Але ніхто з людей не міг допомогти її вмираючому дитині. Тоді бідна жінка пішла до святої. Праведниця наказала покласти малюка на ліжко з листя. Потім почала молитися над ним. Через деякий час хлопчик одужав і почав радісно грати.

Це не єдиний випадок, коли допомогла дитині свята Ніна. Рівноапостольна діва не мала упереджень і лікувала всіх, як язичників, так і християн. Коли з гілки кедра початок стікати миро, до дерева прийшла жінка, син якої сім років лежав у хворобі. Вона сказала праведниці, що щиро вірить в Господа і Сина Його. Тоді Ніна поклала руку на стовбур, а після на дитину - і той дивом вилікувався.

Тому звертатися до святої можуть з молитвами все. Вона допомагає дітям, хвороби яких вважають безнадійними. Просити у блаженної варто щиро і відверто. сила молитви не залежить від місця, де прочитаний текст. Якщо прохання хороша, то вона обов`язково збудеться.

Не тільки з дітьми працювала християнка. Лікує і тих, хто втратив зір свята Ніна. Рівноапостольна ще за життя мала дар зцілювати цю недугу. Легенди свідчать, що коли кедр почав пускати миро, то до нього прийшов старий єврей. Він від народження не бачив. Відчувши про чудеса, які робить християнська віра, він поклав надії на Сина Божого і милість Всевишнього. Відчувши в чоловікові добрі наміри, Ніна намочила руки в чудодійний миро і помазала їм очі дідуся. В ту ж мить єврей прозрів. Старий побачив світло.

храм святої Ніни

захисниця мандрівників

Просити у цілительки можна і про народження дітей. Як говорилося в історії, чужа помогла садівника першої. Після чуда жінка стала щасливою матір`ю багатьох чудових дітей. Тому якщо хтось з пари страждає безпліддям, йому допоможе в біді свята Ніна. Ікона, хрест або гробниця православної праведниці мають однакову силу.

Відео: Хор Грузія Монастир Бодбе Свята Ніна

Ще одна причина звернутися з молитвами до благодійниці - смуток рідну людину. Якщо друг або родич втратив віру в Господа чи перейшов в секту, то проповідник зможе допомогти. За життя вона боролася з темрявою інших релігій. Нерідко могла стати жертвою язичників. Але, завдяки вірі у Всевишнього, рятувалася. Тому навіть після своєї смерті Ніна зможе напоумити людини і повернути йому віру.

В день святої рівноапостольної Ніни слід молитися праведниці. Звертатися до небесної жительці можна такими словами: «Чудотворна і добродушна захисниця Грузії. До тебе припадаємо і просимо у тебе допомоги. Віджени від нас зло і нечисть, забери помисли недобрі і скорботи марні. Проси за нас у Всевишнього нашого. Дай нам силу, яка була дарована тобі. Відведи від наших будинків і сердець бісів злих. Нехай міцніє віра наша, як росло слово твоє чисте ».

Також цієї праведниці моляться ті, хто вирушає в далеку дорогу або збирається зробити якесь важливе, велике діло. Рівноапостольна діва покинула свій край, щоб допомогти іншим людям пізнати Господа. Тому вона стала покровителькою мандрівників. Тим, хто часто подорожує, треба помолитися Проповідниця в день пам`яті святої Ніни.

Просити допомоги у блаженної потрібно невдавано, від душі. Слова чисті і щирі обов`язково почує праведне жінка. Милосердна і добра проповідник ніколи не залишить людину в біді. За своє земне життя вона нікому не відмовила в теплому слові і лікуванні.

Православна віра дуже сильна. Але справжні таємниці вона відкриває тим, хто знає історії. Життя цієї жінки - дивовижна. Дізнавшись про цю персону, людина починає по-іншому дивитися на релігію.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!