Ти тут

Лариса - свята мучениця готфського

Сьогодні не кожен християнин готовий життя покласти за свою віру. Однак був час, коли сотні тисяч християн йшли на мученицьку смерть з ім`ям Ісуса Христа на устах. Це був приклад мужності, сили духу, благородства і істинної віри. Дивно, але мало хто знає, що Лариса, свята мучениця Готфського, була однією з тих, хто показав свою безстрашність перед ворогами християн - язичниками.

лариса свята

Житіє

Свята мучениця Лариса була дуже красивою дівчиною, яка жила з батьками в готфами в IV столітті. Ця країна в основному складалася з німецьких племен зі своїми правителями. Лариса належала до племені остготів (територія сучасної Румунії). Її батьки були християнами, тому і їй з дитинства була щеплена любов до Господа. Вона росла скромною і доброю дівчинкою, всією душею вірною Господу. Лариса намагалася не відмовляти нужденним людям в допомозі. У свій час готфами підтримувала добрі стосунки з Римською імперією, і тому не було ніяких перешкод для богослужінь християн. Вони спокійно будували свої церкви і монастирі. Але коли до влади прийшов новий правитель Атанаріх (363-381 рр.), Він відразу почав масово знищувати віруючих у Христа. Цей нещадний тиран віддавав по всій країні свої злісні і злочинні накази. Палкими і лютими промовами він сіяв в серцях язичників люту ненависть до християн.

день святий Лариси

Лариса - свята мучениця

До 375 році християнам стало вже дуже небезпечно ходити до церкви, їм залишалося молитися ночами будинки. Але свята Лариса вирішила не ховатися, тому що нічого не боялася. Вона прийшла в храм на недільне богослужіння, де було ще близько трьохсот з гаком людей, встала біля входу, схилила коліна і вдалася до глибокої і полум`яній молитві до Бога, щоб він послав надію і мир для всіх праведників, які страждають від диких злодійств язичників готфами.

Відео: Розповіді про святих



Але раптом двері відчинилися, обернувшись, дівчина, побачила, що до церкви на візку воїни привезли статую язичницького ідола Вотана. Голос головного ватажка закричав, щоб усі вийшли і поклонилися Вотану, інакше їх уб`ють. Один воїн зауважив молоду і красиву дівчину, це була Лариса, і попередив її, щоб вона скоріше йшла звідси, так як церква зараз буде спалена.

свята мучениця лариса

Відео: У храмі святої мучениці Алли вперше за 10 років з`явилася електрика

пожежа

Перед Ларисою була відкрита двері церкви, і вона побачила, що жоден з трьохсот християн, які перебували в ній, навіть не зрушив з місця. Вона похитала головою і стала молитися перед святими образами. Двері з гуркотом зачинилися, церкву підпалили, і всі загорілося шаленим вогнем.



Лариса - свята мучениця - молилася до останнього, поки їдкий запах гару без попереднього заповнення приміщення і вона не втратила свідомість. Все кругом горіло і трощити, від сильного тріску ніхто не чув ні стогонів, ні криків. Церква вкрила під своїми уламками обгорілі тіла мучеників.

молитва святий Ларисі

Відео: Лариса. 8 квітня День ангела (Іменини). Лариса Французова Авторське читання.

Вдова імператора Граціана (375-383 рр.) Алла (іноді її ім`я плутають з Гаафой) з дочкою Дуклідой прийшли подивитися на це страшне місце і зібрати згорілі останки християн, щоб потім переправити їх до Сирії. Коли Алла повернулася з поїздки додому, її разом з сином Агафоном до смерті забили камінням.

Мощі святих мучеників через деякий час Дукліда перевезла і передала на освячення храмів в місті малої Азії Кизике. Вони були покладені в підставі престолів новозбудованих церков і стали місцем поклоніння і молитви. Тепер святих мучеників Готфського моляться про допомогу і зцілення.

Інформація про святу Ларисі дуже мізерна, іноді можуть бути присутніми в іменах неточності, проте це не так важливо. Важливим є те, що вона, як і багато інших вірні християни, стала прикладом великої любові до Господа Ісуса Христа.

Молитва святий Ларисі

Ця свята стала покровителькою жінок з ім`ям Лариса. Вона захищає від необдуманих вчинків і розчарувань, будучи ясним і нетлінним орієнтиром, який висвітлює вірний життєвий шлях і дає вміння гідно його пройти.

Є припущення, що Лариса - свята мучениця Готфського - була непорочною дівою, і тому на іконах її зображують з розпущеним волоссям.

  • Слова молитви найсвятішою покровительці Ларисі: «Моли Бога за мене, святий угодниці Боже Лариса».
  • Величання: «Величаємо тя, страстотерпице Христового Ларисо, і чтем чесне твоєї, еже за Христа перетерпіла».
  • Тропар мучениці Ларисі: «овечок Твоя, Ісусе, Лариса кличе веліім гласом».

День святої Лариси Готфського Православна церква відзначає 8 квітня.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!