Ти тут

Прощена неділя і його суть

Людина - істота вчинене і тлінне в один і той же час. З одного боку, ми створені за образом і подобою Божою. Значить, у нас є все щоб зробити своє життя і долю оточуючих нас людей щасливою. Разом з тим, нерідко в нашій голові виникають погані думки. Нас охоплюють смуток, депресія, образи на долю або кого-небудь з близьких і т.д. Згадати про те, хто ми є насправді, нам допомагає Прощена неділя. Цей світлий день - найкращий момент у році для того, щоб привести в порядок себе і свої відносини з близькими.

Відео: Якого числа Прощена неділя в 2016 році.

Коли Прощена неділя настає, і в чому його суть



прощена неділяДавня православна традиція просити вибачення у всіх, кого ми ненавмисно або навмисно колись образили, існує з давніх часів. Сам Христос в Євангелії від Матвія говорить нам про те, що як ми будемо прощати людям їх гріхи, так і нам Отець наш Небесний простить наші промахи (Мф. 6: 14-15). Цей день припадає на останню неділю перед настанням Великого посту, який передує святкування Великодня. Колись в Палестині або Єгипті монахи, для того щоб очистити свою душу перед головним християнським святом - Христовим Воскресінням - йшли молитися в пустелю. При цьому цілком могло статися, що вона могла стати їх останнім притулком. Тому вони перед відходом просили один в одного прощення і мирилися, як перед смертю. Звичайно, в наші дні ніхто з нас в пустелю не йде. Але вступати з поганими думками у Великій піст вкрай небажано. Тому Прощена неділя - це хороша можливість звільнити свою душу від тягаря провини, насправді, щиро з усіма примиритися і пробачити всіх, ким ми залишилися незадоволені.

Як вибачити людини, якщо немає бажання



коли прощена неділяНастав Прощена неділя, а в душі кипить образа. І начебто хочеться знайти виправдання вчинкам або словами кривдника, але ніяк не виходить. Чи бувало у вас таке? Дуже часто людина говорить, що він не може пробачити. Він має на увазі, що до сих пір відчуває і не може забути заподіяну йому біль. Але пробачити можна будь-якого, досить згадати який приклад подає нам Христос. Біль при цьому може піти не відразу. Вона не проходить миттєво і автоматично. Головне, щоб в душі не було бажання помститися кривдникові, бажання заподіяти йому біль. Ми недосконалі, але прагнемо наслідувати Богу, уподібнитися йому. Нам слід приймати один одного такими якими ми є, і Прощена неділя допомагає про це пам`ятати.

За що і у кого просити прощення

Відео: Темний Дворецький - Прощена неділя (Михайло Задорнов)

Перед ким слід вибачатися? Перед найближчими, про кого точно знаєш, що завдав їм болю? Або ж діяти за принципом: «попрошу вибачення у всіх сусідів про всяк випадок»? Церква вчить нас очистити свою душу перш за все перед тими, кого ми усвідомлено засмутили, і з ким у нас є проблеми і труднощі у відносинах. По-друге, потрібно згадати і попросити вибачення у всіх, про кого ми погано думали. Думки матеріальні і здатні заподіювати шкоду. Причому чим ближче нам людина, тим сильніше ми йому можемо нашкодити. І якщо навіть немає можливості зустрітися з скривдженим особисто, потрібно уявити собі діалог в своїй уяві. А потім, коли випаде нагода побачити цю людину, потрібно вибачитися перед ним в реальності. По-третє, потрібно згадати всі претензії до себе і своєї долі, а потім прийняти все, що з нами сталося в житті. прощання воскресінняНа все воля Божа, і в кінцевому рахунку будь-які події йдуть нам на благо, чи віримо ми в це чи ні. Ну і, звичайно ж, не варто відкладати і чекати, коли настане Прощання воскресіння, якщо є почуття, що джерело любові в душі почав потроху засихати. Розвиваючи в собі відчуття спорідненості з усім, що нас оточує, ми робимо цей світ краще, виконуємо заповіді, дані нам більше двох тисяч років тому, і відчуваємо щастя від єднання з Творцем.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!