Ти тут

Пророк іона - пророк мимоволі. Священно-іронічна повість біблії

З усіх пророчих книг Біблії, книга Іони - найбільш важка для розуміння і глибокого вивчення. При своєму невеликому обсязі цей твір ставить перед дослідниками колосальну кількість проблем, що ускладнюють не тільки її тлумачення, але навіть і класифікацію. Так, ряд фахівців з старозавітної библеистике навіть позбавляють книгу Йони статусу пророчого писання, приводячи в захист своєї тези різні доводи. Наприклад, О. Кайзер зауважує, що книга пророка Іони - НЕ пророчий текст, а розповідь про пророка, в зв`язку з чим він відносить цей твір до історичних писань Танаха.

пророк іона

Зміст книги Йони

Книгу Іони можна структурно розділити на три складові частини. Перша частина починається велінням Бога Йоні йти до Ніневії, щоб повідомити про гнів Всевишнього. Місія Іони - спонукати ниневитян на жаль, щоб Бог скасував суворий вирок. А Йона намагається ухилитися від божественного веління і рятується втечею на кораблі. Але Господь наздоганяє корабель страшної бурею, на яку моряки реагують киданням жереба, щоб з`ясувати, через кого спіткало їх негода. Жереб справедливо вказує на божественного ухильника (пророк Йона), він, вимушений зізнатися у своїй провині, просить матросів викинути його за борт. Моряки слідують раді і кидають Йону в море, де його проковтує якесь велетенське створіння, по-єврейськи називається просто «риба», а в російській перекладі Біблії позначається словом «кит». Згідно розповіді, всередині цієї риби пророк Йона пробув три дні і три ночі. Потім риба, після молитви Іони, виплюнула його на берег тієї самої Ніневії, куди спочатку відправляв його Бог. Ця подія відомо в християнській традиції як знамення пророка Іони, і зазвичай співвідноситься зі смертю і воскресінням Ісуса Христа.

Друга частина розповіді оповідає про те, як пророк Йона проголосив вирок Бога ниневитянам - ще 40 днів і місто буде знищений, якщо жителі його не покаються. На подив самого Іони жителі поставилися до проповіді заїжджого пророка з усією серйозністю. Цар оголосив всенародне покаяння і всі жителі, навіть домашні тварини повинні були постити, одягнувши верети - покаянні одягу.

Третя частина книги містить опис спору між Богом і Іоною. Останній, коли побачив, що Всевишній, пом`якшений каяттям ниневитян, скасував свій вирок і помилував місто, засмутився через свою підмочену репутацію. Щоб напоумити пророка, Бог викликає диво: в одну ніч виростає ціле дерево і за одну ніч воно засихає. Останнє служить для Іони моральної ілюстрацією - йому стало шкода рослина, так що він навіть прокляв своє життя. Якщо шкода дерево, то що не помилувати ціле місто? - Запитує Бог Йону. На цьому питанні розповідь книги закінчується.



книга пророка іони

Історичність книги Йони

Вельми сумнівно, що події, описані в цьому творі, мали місце бути. Казкові компоненти, які пронизують всю канву оповіді, видають факт літературного впливу неєврейського походження. Морські подорожі, порятунок рибою тощо. - Все це поширені мотиви в древніх казках. Навіть саме ім`я Іона - не єврейське, а, найімовірніше, Егейське. Ніневія в передбачуваний час взагалі не була тим, чим вона представлена в книзі - Великим містом з населенням в сто двадцять тисяч чоловік (враховуючи, що в це число, відповідно до звичаїв часу, не входили жінки і діти, число жителів для міста даної епохи виявляється просто фантастичним). Швидше за все, сюжет книги був скомпонований з різних казок і народних байок в педагогічних цілях.

знамення пророка іони

Мораль книги Йони



Сам факт невластивого для єврейської релігії уваги Бога до язичницького місту (а Ніневія ніякого відношення не мала до культу єврейського Бога Яхве) говорить про обставини, в яких язичники грали не останню роль. Можливо, це говорить про локальному співіснування носіїв різних традицій і прагненні євреїв примирити свій релігійний мир з язичницьким оточенням. В цьому відношенні книга Іони різко відрізняється від П`ятикнижжя Мойсея, де язичники піддаються тотальному херему (проклятью) і підлягають знищенню, або, в кращому випадку, можуть бути терпимі. Книга Іони ж, навпаки, проповідує Бога, який печеться в рівній мірі про всіх людей, як про іудеїв, так і про язичників, так що навіть посилає до останніх свого пророка з проповіддю. Зауважимо, що в Торі Бог посилав пророків до поган не з проповіддю покаяння, а відразу з мечем відплати. Навіть у Содом і Гоморру Всевишній тільки шукає праведників, але не намагається звернути до покаяння грішників.

Мораль книги Іони укладена в останньому вірші-питанні Господа про те, як не пошкодувати великий місто, де сто двадцять тисяч нетямущих людина і безліч худоби.

час написання

Виходячи з внутрішнього аналізу тексту, з наявності пізніх єврейських слів і характерних арамейских конструкцій, дослідники відносять цей пам`ятник літератури до IV-III ст. до н. е

пророк іона у череві кита

Авторство книги Йони

Зрозуміло, автором книги не міг бути сам пророк Йона, історичний прототип якого жив (якщо жив взагалі) за півтисячоліття до написання даного твору. Найімовірніше, її вигадав єврей, який проживав в місцевості з сильним язичницьким впливом - наприклад, портовому місті. Цим пояснюється моральний універсалізм даного твору. Точніше встановити особу автора не представляється можливим.

пророк іона тлумачення

Пророк Іона - тлумачення і екзегеза

Дві традиції тлумачення Старого Завіту - іудейська і християнська, по-різному інтерпретують цей текст. Якщо іудеї в першу чергу бачать в книзі Йони твердження всемогутності Бога Яхве, який понад усе богів і юрисдикція якого охоплює всі народи, як і всі творіння взагалі, то християни бачать інший зміст. А саме, для християн центральним стає епізод з ковтанням Іони рибою. Виходячи зі слів, приписуваних Євангеліями самому Ісусу, пророк Йона в череві кита прообразует Христа, розп`ятого, що спустився в пекло і воскреслого на третій день.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!