Ти тут

Свята наталия нікомидійського: житіє

Як символ подружньої любові і вірності православними відзначається раннехристианская свята Наталія Нікомидійського. Ікона з її образом при гідної і щирій молитві і вірі допоможе зміцнити сімейні стосунки і захистити кохану людину від різних утисків і неприємностей. Святкування святих Наталії та її чоловіка Адріана відзначається 8 вересня. Мощі святої сьогодні зберігаються в Мілані, в Базиліці Сан-Лоренцо-Маджоре.

Відео: Свята Наталія

наталия Нікомидійського

Житіє

Свята мучениця Наталія Нікомидійського разом зі своїм чоловіком Адріаном жила на початку IV століття в Никодима, в Малій Азії. Адріан був язичником і служив чиновником у імператора Максиміана Галерія, який був ненависним гонителем християн. Цей правитель особливо жорстоко карав тих, хто приховував християн, а тим, хто доносив на них, обіцяв нагороди і почесті. Тому і почалися нескінченні доноси. Одного разу нечестивці донесли до воєначальника, що в одній з печер ховаються християни, які проводять ночі в молитовному співі своєму Богу.

безстрашні християни

Солдати відразу виловили усіх, хто був у ній християн, яких налічувалося двадцять три людини. На них наділи залізні кайдани і відправили на допит до імператора. Максиміан наказав нещадно бити їх палицями, потім камінням по устах. Однак екзекутори не так наносили удари по християнам, як трощили самих себе в щелепи. Святі розповіли безбожному імператору про те, що на нього чекають незрівнянно більші муки, ніж їх. А все тому, що він, очевидно, не подумав, що тіла все люди мають однакові, з однією лише тільки різницею: його - нечисто і кепсько, а їх - очищено Святим Хрещенням.

мучениця наталия Нікомидійського

Святий Адріан

Тоді цар наказав закувати в`язнів в залізні ланцюги і відправити до в`язниці. Їх імена і мови повинні були записані в судові книги. Коли їх ввели в судову палату, один із знатних мужів (Адріан), який спостерігав за страшними муками християн, поцікавився у них, яку нагороду вони очікують отримати у свого Бога за такі муки? Вони ж відповіли йому словами зі Святого Письма, де говориться, що око не бачило, вухо не чуло, і на серце Мені не приходило до людини, що Господь приготував для люблячих Його. Коли Адріан почув такі слова, він вийшов до переписувачам і сказав, щоб вони записали його ім`я поруч з іменами цих мучеників і за Христа готовий померти разом з ними.



Цар почув про це, розгнівався і побажав, щоб той негайно покаявся. Але Адріан сказав, що буде каятися перед істинним Богом за гріхи вчинені, коли він був язичником. Тоді Адріана закували в залізні ланцюги і відправили до в`язниці до тих мучениками.

До чоловіка в темницю

Коли про те, що трапилося розповіли його дружині Наталії, вона розірвала на собі одягу. Але коли вона дізналася, що він став християнином, то зраділа духом. Наталія Нікомидійського давно була християнкою, як і її святі батьки, але дівчина зберігала цю таємницю, а тепер твердо вирішила заявити про це. Вона одягла свої кращі одягу та вирушила до чоловіка в темницю. Там дружина припала до ніг Адріана, стала цілувати його кайдани і благати його, щоб він не боявся мук, бо все скоро закінчиться, і від Христа на Небесах він отримає вічну нагороду.

наталия Нікомидійського ікона

Свята Наталія Нікомидійського



Вона пішла до себе додому, а через кілька днів Адріан відпросився додому, щоб покликати на страту свою Наталю. Побачивши у дворі будинку Адріана, Наталя зачинила всі двері і гірко заплакала. Вона подумала, що він став безбожником і відрікся від віри Христової, і тому його відпустили.

Адріан же заспокоїв і сказав, що прийшов попрощатися з нею, що за нього поручилися святі в темниці, і тепер йому потрібно швидше повертатися. Почувши такі слова, вона відчинила двері і обняла чоловіка. А потім вони разом вирушили в темницю. Там Наталія Нікомидійського стала цілувати кайдани мучеників, у яких загноїлися рани, і з них падали черви. Потім вона послала за служницею, щоб та принесла полотна для перев`язок.

тортури

Адріан був ще міцний, і його першим привели на страту. Наталія Нікомидійського всіляко підбадьорювала його. Максиміан ж вимагав принести жертву язичницьким богам. А потім мученика стали бити по череву, та так сильно, що у нього почало випадати його нутрощі. Адріан був молодий, йому було лише 28 років, після тортур його знову відправили до в`язниці. Наталя завжди була поруч, підбадьорювала чоловіка, отирала його кров і рани. З нею були і інші дружини, які доглядали за святими мучениками і прикладали цілющі трави до їх ран. Дізнавшись про це, начальство заборонило входити в в`язня жінкам. Тоді Наталія поголила собі голову, одягла чоловічий одяг і продовжила доглядати за святими і чоловіком, якого молила, щоб той поклопотався, коли постане перед Богом про її цнотливою швидку кончину. Побожні жінки теж взяли приклад з Наталі, обрілісь, переодяглися в чоловічі сукні і доглядали за мучениками.

святая наталия Нікомидійського

святі мученики

Безбожний цар, дізнавшись про це, наказав перебити мученикам гомілки і руки. Вони відразу приступили до Адріану. Наталя боялася, що Адріан не витримає, була поруч і заспокоювала його, а потім підняла його ноги і руки і поклала на ковадло. Таких страждань Адріан не витримав і віддав душу Господу. Так само по-звірячому були замучені і інші в`язні, потім їх тіла були кинуті в піч. Наталя теж хотіла кинутися за чоловіком у неї, але заблищали блискавки, пішов дощ, і піч згасла, а багато мучителі впали мертвими. Тіла мучеників вогонь не взяв. Один благочестивий чоловік з дружиною забрали тіла святих на корабель, щоб відвезти їх до Візантії.

корабель порятунку

Наталя залишилася жити у себе, вона залишила у себе руку святого чоловіка, помазала її світом і обвила порфіром. Незабаром до неї став свататися тисяцький, так як вона була ще молода і красива собою. Наталя ж попросила три дні, щоб за цей час втекти до Візантії. Одного разу вона слізно молилася Господу і, знесилена, задрімала. Уві сні Наталія побачила одного з святих мучеників. Він звелів їй негайно сідати на корабель і плисти туди, де знаходяться їхні мощі, - там їй з`явиться Господь і приведе її до них. У цей час диявол плив на кораблі, хотів збити їх зі шляху і погубити. Багато кораблів загинули через нього, але корабель з Наталією залишився неушкоджений, так як святий Андріан з`явився в сиявших одязі і попередив їх про небезпеку.

Відео: Свята Наталія (Дивеевская ікона)

свята мучениця наталия Нікомидійського

святість

Вони допливли благополучно до місця. Мучениця Наталія Нікомидійського прийшла в храм до тіл мучеників, схилила коліна, приклала руку святого Андріана до його тіла і довго молилася. Стомлена з дороги, вона заснула і побачила сон, в якому явився їй її пан святий Андріан і попередив про швидкої нагороди. Наталія прокинулася і розповіла свій сон перебували поруч християнам і просила, щоб вони помолилися про неї. А потім знову заснула і вже не прокинулася. Трохи пізніше її знайшли померла. Так закінчила свій мученицький подвиг без пролиття крові свята Наталія Нікомидійського і в лику мучеників постала перед Христом.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!