Ти тут

Фаворський світло. Таємничий світ в момент перетворення ісуса христа

Відео: Події Кінця Світу

Зі сторінок перших трьох Євангелій, написаних святими Матвієм, Марком та Лукою, перед нами постає одне з найважливіших подій, що відбулися в період земної життя Ісуса Христа. На згадку про нього було встановлено свято, що відзначається щорічно 19 серпня і відомий як Преображення Господнє.

Фаворський Світло

Фаворський світло, що осяяло апостолів

Святі євангелісти оповідають про те, як в один з днів Ісус Христос, взявши з собою трьох своїх учнів Петра, Іоанна та його брата Якова, піднявся з ними на вершину гори Фавор, що знаходиться в Нижній Галілеї, за дев`ять кілометрів від Назарета. Там, помолившись, Він преобразився перед ними. Від імені Ісуса став виходити божественне світло, а одяг зробився білим як сніг. Здивовані апостоли стали свідками того, як поруч з Ісусом з`явилися два старозавітних пророки - Мойсей та Ілля, які вели з ним розмову про його вихід із земного світу, час якого вже наближалося.

Потім, за свідченням євангелістів, насунула хмара, що накрила вершину гори, і з нього пролунав голос Бога-Батька, який засвідчив, що Ісус Христос є його істинним Сином, і Він накаже у всьому йому коритися. Коли ж хмара розсіялася, Ісус прийняв свій колишній вигляд і, покинувши з учнями вершину, звелів їм до пори нікому не говорити про бачене.

Загадка Фаворського світла

У чому ж сенс сцени, що сталася на вершині Фавор, а для чого Ісусу треба було виявляти апостолам божественне світло? Найпоширенішим поясненням є його бажання напередодні своїх хресних мук зміцнити їхню віру. Як відомо з Євангелія, апостоли були простими, малограмотним людьми, далекими від розуміння складних філософських доктрин, і впливати на них можна було лише ясними і переконливими словами, підкріпленими зоровим прикладом.

Це, безумовно, справедливо, але все ж питання слід розглядати набагато ширше. Для його глибшого розуміння необхідно згадати слова Ісуса, сказані ним незадовго до того, як він виявив своїм учням диво Преображення. Ісус передрік, що деякі з тих, хто слідує за ним, ще в цьому земному житті сподобляться побачити Царство Боже.

Божественне Світло

Ці слова можуть здатися дивними, якщо розуміти вираз «Царство Боже» в прямому сенсі, адже воно не запанувало на землі не тільки в період життя апостолів, але і до цього дня. Не дивно, що відповідь на це питання протягом століть шукали багато видатних богослови.

Вчення грецького архієпископа

На думку сучасних православних богословів, серед інших вчених мужів минулого ближче до істини був архієпископ Фессалонікійський, Григорій Палама, що жив і трудився в першій половині XIV століття. На його думку, світ, що осяяло Христа на вершині Фавор, є не чим іншим, як візуальним вираженням дії божественної енергії в нашому тварном (тобто створеному) світі.

Григорій Палама належав до послідовників релігійного руху, що отримав назву ісихазму. Він вчив, що поглиблена, або, як ще прийнято говорити, «розумна» молитва здатна привести людину до безпосереднього богоспілкування, при якому тлінна людина ще в своєму земному житті здатний бачити якщо не самого Бога, то його прояви, одним з яких і був Фаворський світло.

Прижиттєве споглядання Царства Божого



Саме його і бачили апостоли на вершині гори. Преображення Ісуса Христа, за словами Григорія Палами, явило апостолам нетварне (НЕ Створений) світло, що був зоровим проявом його благодаті і енергії. Це світло був виявлений, зрозуміло, лише в тій мірі, яка дозволила учням без ризику для своїх життів стати причасниками його святості.

Відео: Послідовність подій останнього часу

Григорій Палама

У цьому контексті стають цілком зрозумілими слова Ісуса Христа про те, що деяким з його учнів - в даному випадку Петру, Івану і Якову - судилося за життя на власні очі побачити Царство Боже. Це цілком очевидно, так як Фаворський світло, будучи нетварним, є як би зримим проявом Бога, а отже, і його Царства.

Відео: Саранча

З`єднання людини з Богом

Свято, що відзначається православною церквою в пам`ять цього євангельської події, входить в число найбільш значимих. Це не дивно, адже в тому, що сталося колись на Фаворі, в короткій і наочній формі виражена вся мета людського життя. Її прийнято формулювати одним словом - обоження, тобто з`єднання тлінного і смертного людини з Богом.

Можливість цього Христос з усією очевидністю показав Своїм учням. З Євангелія відомо, що Господь явився світу у плоті смертного людини, з`єднавшись з нашою природою не разом і не окремо. Залишаючись Богом, він ні в чому не порушив нашого людського єства, сприйнявши все його особливості, крім схильності до гріха.

І саме ця сприйнята їм плоть - смертна, тлінна і страждає - виявилася здатною виділяти Фаворський світло, що є проявом божественнойенергіі. Отже, сама вона з`єдналася з Богом і у Царстві Небесному знайшла безсмертя. Це є обітницею (обіцянкою) Вічного життя нам - смертним людям, які загрузли в гріхах, але тим не менш є витворами божими, а отже, і його дітьми.



Преображення Господнє Фаворський Світло

Що ж необхідно для того, щоб усіх нас осяяло Фаворський світло, і Святий Дух виконав своєю благодаттю, зробивши назавжди причасниками Божого Царства? Відповідь на цей найважливіший з життєвих питань міститься в книгах Нового Завіту. Всі вони по праву вважаються богонатхненними, тобто написаними простими людьми, але з натхнення Святого Духа. У них, а особливо в чотирьох Євангеліях, зазначений єдиний шлях, здатний з`єднати людини з його боздателем.

Святі, за життя засяє Божественним світлом

Доказів того, що Фаворський світло, тобто зримий прояв Божественної енергії, є цілком об`єктивною реальністю, досить багато в церковній історії. У зв`язку з цим доречно згадати російського святого Іова Почаївського, що охопила своїм земним життям ціле століття з 1551 по 1651 рік. Із записів сучасників відомо, що, прославляючи Бога подвигом відлюдництва, він постійно молився в кам`яній печері, і численні свідки при цьому спостерігали виривалися з неї язики полум`я. Що ж це, що не енергія божа?

З житія преподобного Сергія Радонезького відомо, під час служіння їм божественної літургії оточували бачили йшов від нього світло. Коли ж наставав момент причастя святим дарам, то зримий, але неопаляющій вогонь входив в його чашу. Цим божественним вогнем преподобний і причащався.

Преображення Ісуса Христа

Подібний приклад можна знайти і в більш пізній історичний період. Відомо, що всіма улюблений і шанований святий - преподобний Серафим Саровський - також був причетний Фаворскому світла. Про це свідчать записи його багаторічного співрозмовника і біографа, симбирского поміщика Миколи Олександровича Мотовилова. Навряд чи знайдеться православна людина, що не чула про те, як на молитві нематеріальним вогнем світили особа «батюшки Серафімушкі» - так його часто називають в народі.

Західна трактування Преображення Господнього

Але, незважаючи на все вищевикладене, вчення про Фаворського світла в наші дні прийнято лише в Східній церкви. У Західному християнстві прийнята інша трактування події, що сталася на вершині гори, і описаного євангелістами. На їхню думку, світло, що виходило від Ісуса Христа, був таким же створеним, як і весь навколишній світ.

Він не був зримим втіленням божественної енергії, тобто часткою самого Бога, а був всього лише одним з його незліченних творінь, його призначення обмежувалося лише тим, щоб справити належне враження на апостолів і затвердити їх у вірі. Це якраз та точка зору, про яку згадувалося на початку статті.

енергія Божого

Відео: П`ятидесятниця в Одкровенні

На думку західних богословів, Преображення Господнє не є також і прикладом обоження людини, про що також йшлося вище. Власне кажучи, навіть саме це поняття - поєднання людини з Богом - для більшості з західних напрямків християнства чуже, тоді як в православ`ї воно є основоположним.

Богословська полеміка

З історії церкви відомо, що дискусії з цього питання почалися ще в епоху Середньовіччя. У XIV столітті Афон, а потім і вся грецька церква стали ареною запеклих суперечок з приводу природи Фаворського світла. Як серед прихильників його нетварное і Божественної суті були провідні і найавторитетніші богослови того часу, так і серед противників цієї теорії було досить гучних імен.

Якраз в цей період прозвучали слова Григорія Палами. Все своє життя він залишався переконаним прихильником так званої розумної молитви, настільки вдумливої і поглибленої, що її результатом стає внутрішнє спілкування людини з Богом. Крім того, виконуючи своє пастирське служіння, він вчив свою паству молитовному споглядання, метою якого є осягнення Творця через його творіння - навколишній світ. Його думка стало вирішальним в богословській суперечці, і в 1351 році на Константинопольському соборі вчення про Фаворського світла було остаточно затверджено грецькою церквою.

Вчення про Фаворського Світі

Колишня помилкова позиція російської церкви

Західна церква як і раніше залишається на позиції противників Григорія Палами. Треба зізнатися, що і в Росії протягом століть його вчення не знаходило належного розуміння, хоча день пам`яті самого святителя Григорія відзначався регулярно. У стінах російських семінарій, а також і духовних академій, раніше не знаходилося для нього місця.

Лише кращі сини церкви, такі як Іов Почаївський, Сергій Радонезький, Серафим Саровський і ряд інших святих, на практиці втілюючи принципи православ`я, ставали його виразниками, але не мали можливості теоретично пояснити те з ними.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!