Ти тут

Земний уклін як робити правильно в православ`ї? Коли робити земні поклони на літургії? Коли не можна робити земні поклони? Чи можна після причастя робити земні поклони?

Коли людина входить в храм Божий, він відразу відчуває, що потрапив в якусь особливу величну і в той же час дуже заспокійливу обстановку - на небо, яке, однак, знаходиться на землі. Тут все несе в собі стрункість, глибокий змив і велику духовну красу. Кожна церковна атрибутика і начиння дотримується свій чин і порядок. Священнодійство і молитва перед вівтарем відбувається за суворими стародавніми канонами. Все це цілком логічно і зрозуміло, але є і те, що вимагає ретельного роз`яснення.
земний уклін як робити

Наприклад, багато священнослужителів часто стикаються з таким питанням: доземний уклін - як робити? Просто і однозначно на нього відповісти неможливо, але він не настільки і складний, якщо уважно його вивчити.

Земний уклін - як робити?

Відразу треба сказати про те, що уклін - це символічна дія, що здійснюється ще з найдавніших біблійних часів і виражає велике повагу Творця всього земного і небесного - Господу Богу. Тому будь-які поклони потрібно робити дуже повільно і зі словами молитви. Щоб з`ясувати для себе, як правильно робити земний уклін, треба визначитися в тому, які взагалі бувають поклони. Виявляється, є великі - земні поклони, а є малі - поясні. А є і просте схиляння голови.

При земному поклоні треба впасти ниць на коліна і торкнутися лобом підлоги. При поясному поклоні нахиляється голова вниз так, щоб пальці руки торкалися підлоги. Так молилися Соломон при освяченні Храму Господнього, Данило, коли був в полоні вавилонському, і інші праведники Старого Завіту. Цей звичай був освячений Самим Христом і увійшов в практику Святої Церкви Христової.

колінопреклоніння

Найбільша частина колінопреклонінь робиться під час Великого Посту. За поясненням святителя Василя Великого, колінопреклоніння символізує падіння людини в гріху, а потім повстання - прощення його з великої милості Господа.як правильно робити земний уклін

Відео: Про причасті. Коли робити уклін, як себе вести на Літургії? Олексій Ілліч Осипов

І знову виникає питання: 40 земних поклонів - як правильно робити? Поклони робляться в будь-який час, крім особливих днів, про них поговоримо нижче. В інший час не потрібно лінуватися, а краще добровільно увергнути себе в уклін, що означає власне падінням в безодню покаяння в надії, що Бог прийме і благословить ці скромні труди.

Від кількості поклонів і поста нічого не залежить, якщо серце і душа не очищуються від поганих помислів і змінюватися в кращий бік. А якщо людина хоч трішки щиро покається, то люблячий Батько обов`язково протягне йому Свою святу правицю.

Досвід єпископа Афанасія Сахарова



Не завжди можна знайти правильну відповідь на те, як робити земний уклін в православ`ї. Але спробуємо звернутися до відомого ревнителю Церковного Уставу -ісповедніку Опанасу (Сахарову).

Перш за все розберемося з тим, коли не можна робити земні поклони, а коли можна. Під час богослужіння земні поклони, як у принципі й поясні, відбуваються зовсім не по бажанню. Їх роблять з буденним і по пісним покаянним днях. У недільні дні і, звичайно ж, в великі свята, згідно з постановою Святих Отців, вони скасовуються.як робити земний уклін в православ`ї

У період Пасхи і до Трійці, а також від Різдва і до Водохреща земні поклони теж не покладаються. У 90-му правилі VI Вселенського собору написано, що в недільні дні не треба схиляти колін заради честі Христового Воскресіння. А ось малі поклони треба робити в певні хвилини у відповідності зі змістом молитов.

Поясні й земні поклони

Отже, на будь-якому богослужінні належить:

  • Три малих поклону при читанні і співі: «Святий Боже», «Прийдіть, поклонімся», «Нехай буде благословенне ім`я Господнє благословенне», триразового «Алілуя».
  • Три малих поклону на вірш з 118 псалма.
  • Малий уклін і хресне знамення на всіх єктеніях (вигуках священика), при співі «Господи, помилуй» і «Подай, Господи».
  • Малий уклін на молитвах і стихирах, тільки після слів «припадемо», «молимося», «поклонімся».
  • Малий уклін завжди перед і після читання Євангелія «Слава Тобі, Господи».
  • Малий уклін при читанні акафісту, на кожному кондак і ікос, на 13 кондак, тричі читається - поясний уклін або доземний уклін, в залежності від дня.
  • Малий уклін в кінці служби після піснеспіви «Чесніше Херувим» і слів молитви «Іменем Господнім благослови, Отче».40 земних поклонів як правильно робити
  • Малий уклін з освяченням себе хресним знаменням після слів священика: «Мир всім» і відповіді хору: «І духові твоєму».
  • Малий уклін з обов`язковим хресним знаменням при осіненні Євангелієм, Хрестом або іконою.
  • Малий уклін без хресного прапора при благословенні рукою священика, осінення свічками або при кадіння. Тільки ось при кадіння на Великдень на вітання «Христос Воскрес», хрестячись, відповідають: «Воістину Воскрес».
  • Малий уклін без виконання хреста на відпустили за благословення священика рукою і поясний уклін з виконанням хреста при благословенні хрестом.

церковний устав



Поклони на службах (вечірня, утреня, всеношна):

  • Земні поклони припиняються після молитви «Сподобові, Господи» на вечірні святкового або недільного всеношної до вечерні наступного дня.
  • Малий уклін відбувається після кожного величання на утрені, під час співу величання.чи можна робити земні поклони
  • Малий уклін при співі «Хвалим, благословимо, поклоняємося і підносимо Тебе».
  • Малий або доземний уклін при співі «Чеснішу від херувимів» (в залежності від дня), після вигуку «Богородицю і Матір Світла».
  • Земний уклін на НЕСВЯТКОВІ утрені після богослужбової молитви «Достойно єсть».

Особливі правила поклонів

Отже, ми розглядаємо, що таке земний уклін. Як робити його правильно? Варто врахувати, що на службах можуть бути присутніми сестри-черниці. Багато парафіян, не знаючи правил, починають наслідувати їх і так само, як вони, здійснювати поклони. Або, навпаки, дивляться на них і бентежаться.

Відео: Коли можна робити земні поклони. Священик Ігор Сильченко

Вся справа в тому, що ченці підпорядковуються своєму особливому статуту, а прихожанам треба дотримуватися статуту Отців Святих, призначеного для всієї Церкви, щоб поступово розкривався і пізнавати весь сенс богослужіння.

каждение

Існує вже усталена традиція, коли під час кадіння настоятелем церкви парафіяни відволікаються від богослужбової молитви, починають пересуватися з однієї сторони до іншої, приковуючи всю свою увагу до наближається священикові, створюючи шум, встають спиною до вівтаря, що неприпустимо. Під час кадіння парафіяни повинні розступитися і пропустити священика, після чого - тихо встати на місце і повернутися до молитви.коли робити земні поклони на літургії

Якщо священик починає кадити людей, то необхідно поклонитися і повернутися до богослужіння, а не шукати очима священика протягом всього цього священнодійства. Може скластися враження, що весь цей список надто складний і стомлює для запам`ятовування, проте він може допомогти кожному віруючому освоїтися в дійствах богослужінь.

Чи можна робити земні поклони на Літургії

Літургія - особлива служба, яка складається з трьох частин: Проскомидії, Літургії оголошених і Літургії вірних. У перших двох частинах поклони відбуваються за статутом вищеописаних звичайних служб, а ось третю частину - найголовнішу - опишемо докладніше. Коли і як відбуваються малі і великі поклони? Давайте розберемося, коли робити земні поклони на Літургії, а коли поясні.

Відео: коленопріклоненіе земний уклін на Літургії

Священик на Великому ході виходить на амвон в руках тримає Чашу і дискос, а хор в цей час співає «Херувимську пісню»:

  • Малий уклін під час закінчення першої половини «Херувимської», в цей час священик знаходиться на амвоні.
  • Стояти з схиленою головою під час поминання священиків.
  • Три малих поклону при триразовому «Алілуя».
  • Великий уклін по дню (якщо не в свято) при вигуку священика «Дякуємо Господа».

Коли відбувається Євхаристійний канон, Святійше Таїнство треба дотримуватися повної тиші і розум тримати в увазі.коли не можна робити земні поклони

  • Малий уклін відбувається при вигуках «Прийміть, споживайте, пийте від Нея вси».
  • Малий уклін по дню відбувається по закінченню «Тобі співаємо» і «І молимо Тис я, Боже наш». Це дуже важлива хвилина для людини, що молиться.
  • Малий уклін по дню відбувається після «Достойно єсть».
  • Малий уклін при словах «І всіх, і вся».
  • Малий уклін по дню на початку загальнонародної молитви «Отче наш».
  • Великий уклін (якщо не свято) при вигуку священика «Свята-святим».
  • Малий уклін по дню виносяться дарів перед причастям зі словами «Зі страхом Божим і вірою приступіть».
  • Покласти земний уклін і скласти хрестоподібно руки на грудях після молитви священика перед причастям. (Перед чашею, щоб христити і не кланятися, щоб ні в якому разі не зіштовхнути її).
  • Причасникам до вечора не треба робити земних поклонів. Поясний поклін для причасників при появі Святих Дарів при вигуку «Завжди, нині і повсякчас».
  • Схиляється голова, коли звучить заамвонної молитви, і священик, закінчуючи літургію, виходить з вівтаря і встає перед амвоном.

Багатьох віруючих цікавить питання про те, чи можна після причастя робити земні поклони. Священики попереджають, що не треба робити колінопреклоніння після причастя, це робиться заради святині, яка всередині людини, який прийняв Святе причастя, і щоб випадково не витошніло.

висновок

Дуже хотілося б, щоб віруючі розуміли, що поклони начебто і не є головними в житті православного християнина, але вони допомагають зміцнити віру, просвітити серце, налаштувати на правильний духовний лад і розуміння всього сенсу служби, будучи її учасником. З малого почавши, можна досягти більшого. Зовсім від неробства святі Отці створювали Статути. Можливо, тепер хоч трохи стало зрозуміло, що таке земний уклін. Як робити і коли &minus- теж описано вище досить зрозуміло і докладно. Але щоб краще засвоїти всі ці правила, треба частіше ходити в храм.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!