Ти тут

Притча про блудного сина: тлумачення

Читаючи Святе Євангеліє, ми знайомимося з життям Ісуса Христа на землі. У своїх казках він відкриває нам таємниці світобудови і вчить головному - набуття духовного багатства і вірі в Бога. В "Притчі про блудного сина" зображено невимовне милосердя Господа до всіх грішним людям, які щиро і глибоко розкаялися в своїх гріхах і звернулися до нього за допомогою і захистом. У православному церковному календарі спеціально відзначена Тиждень про блудного сина, яка є одним з чотирьох підготовчих періодів до Великого посту.

Притча про блудного сина

Притча про блудного сина. текст

Було у батька двох синів. Одного разу молодший син попросив у нього частину належав йому маєтки. Батько не став чинити опір і віддав все, що йому було покладено. Через кілька днів молодший син, забравши свою частину спадщини, поїхав в далекі краї. Зовсім не піклуючись про завтрашній день, він став жити марнотратно і, як в народі кажуть, на «широку ногу». Діючи таким дурним чином, він дуже швидко розтратив всі свої багатства, і коли в місті настав голод, став сильно потребувати прожиток.

Для того щоб хоч якось прожити, він влаштувався на роботу до одного з місцевих жителів і став пасти його свиней. Цей хлопець був радий їсти ріжки, що призначалися для свиней, але йому ніхто не дозволяв. Зовсім виснажений голодом і злиднями, він раптом згадав про батька і про те, що у нього все найманці хліб їдять, а ось рідний син скоро просто помре від голоду.

Притча про блудного сина тлумачення

Зустріч з батьком

далі "Притча про блудного сина" говорить про те, що коли син побачив свого батька, він відразу впав до нього на шию, почав цілувати його. І потім почав благати про те, що не гідний називатися його сином і що грішний перед ним і Небом. А потім попросив прийняти його найманим працівником. Батько ж зглянувся над сином, і звелів принести Іванову йому кращий одяг, взуття та надіти на нього перстень. Далі він вирішив заколоти теля і влаштувати веселощі, так як був дуже радий тому, що його син не пропав, а знайшовся живим і здоровим.

Притча про блудного сина сенс

Старший син



В цей же час повертався з польових робіт старший син. Коли він наблизився до дому, то почув крик, спів і був дуже здивований цим. Він сильно розсердився, дізнавшись причину цих гулянь. Коли батько покликав його до столу, старший син висловив йому свою образу, адже за стільки років вірного служіння той ніколи не зарізав для нього навіть козеня, щоб він повеселився зі своїми друзями. А тут годоване теля батько не пошкодував для того, хто прогуляв весь свій спадок з блудницями і повернувся ні з чим. Батько ж заспокоїв його і сказав: "Ти завжди поруч зі мною, і все моє - твоє, а зараз нам всім треба радіти тому, що твій молодший брат знайшовся живим і неушкодженим".

Притча про блудного сина текст

Притча про блудного сина: тлумачення

Ця притча розповідає про гріх, покаяння і про те, яке може бути ставлення Бога до людини. Всі біди молодшого сина почалися з того, що він відразу почав вимагати те, що йому належить по праву. Все це дорівнює тому, як люди ставляться до дарів Божих з практичної точки зору. Тобто дай мені зараз все, що я захочу, а від того, що можна отримати в майбутньому, я відмовляюся. Це і є найбільший гріх божевільного людини, який за швидке і миттєве задоволення платить тим, що відмовляється від великих майбутніх благ, про які він спочатку зовсім не дбає.



Притча про блудного сина текст

Сам собою напрошується питання про те, чому юнак захотів отримати свою частку. А все тому, що йому була обтяжливою опіка батька, і він захотів свободи. Саме так зараз поступають більшість сучасних молодих людей. Через всіляких засобів впливу вони вирішили, що якщо не розірвуть зараз Божі узи, щось не пов`яжуть по ногах і руках узами ваблять і хтивих заборонених бажань і похотей. Ось таким чином і відбувається віровідступництво від Бога. Люди починають вважати себе богами і думають, що добре розбираються, де добро, а де зло. Саме про це і застерігає "Притча про блудного сина". Сенс в тому, що люди хочуть робити тільки те, що їм заманеться, і зовсім не хочуть жити за Божими заповідями.

Помилка поглядів молодшого сина

відома євангельська "Притча про блудного сина" оповідає про те, як молодший син бажає піти від погляду і нагляду батьківського, це йому не подобається, тому що той обмежує його в поведінці і витратах. Молодий хлопець гордий собою, його зарозумілість не знає кордонів. Він вважає, що краще батька знає, як керувати справами, і сподівається незабаром стати більш видатною особистістю, ніж він. Все це говорить про те, що гордість людська, особливо в молодості, є потужною руйнівною силою.

Притча про блудного сина

Однак тут дивує і захоплює лагідність і доброта батька до свого молодшого сина. Він відразу віддав належне синові. На відміну від молодшого брата старший був більш розумною людиною, він, навпаки, побажав, щоб батько залишив у себе частину його влади. За це старший син чує від батька дуже мудрі слова, що все, чим він володіє, в результаті буде знайдений.

Відео: Професор Олексій Ілліч Осипов про блудного сина!

Таким чином, отримавши свою спадщину, молодший син вирушає далеко від рідного дому, а потім витрачає його і стає жебраком. Саме таке духовне стан переслідує людину, відпало від Бога. Той, хто добровільно йде на гріх, витрачає даремно дари Божі - свій розум і душевні сили, які повинні служити людям і Богу. Таким чином, душа переходить у владу диявола, стає заручницею світу і плоті, починає жити марнотратно і марнує своє багатство.

Розплата за гріх

Молодший син був відправлений злим паном пасти навіть не овець, а чавкає свиней. Таким чином, у владі диявола послати свого раба задовольняти похоті занепалого єства. Зубожілий молодший син радий був їсти ті ріжки, якими харчувалися свині, але не для людини була ця їжа. Гріх є станом вічної ненаситності, при якій неможливо отримати полегшення ні від чого на світі. Не варто звертатися до світу, у нього є тільки те, що може отруїти душу, але не те, що її живить.

Притча про блудного сина дітям

"Притча про блудного сина" говорить і про те, що Господь щедро втішає тих, хто в кінцевому підсумку приходить до глибокого каяття і усвідомлення своєї грішного життя. Довготерпіння і милосердя Господь має до кожної людини, Він поблажливий і до гріхів, тому як бачить далі і глибше. Людина ж повинен відповісти Йому тільки смиренної вдячністю і любов`ю.

Відео: Тлумачення притчі: "Про блудного сина" (російською мовою).

"Притча про блудного сина" дітям буде особливо корисна, так як вони тільки починають пізнавати світ у всіх його проявах і повинні бути готові до будь-яких спокус, щоб не впасти в залежність від гріха і завжди жити в мирі з Богом.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!