Ти тут

Коневська ікона божої матері: опис, цікаві факти та відгуки

Історія Коневской ікони Божої Матері почалася далеко за межами землі російської - на Афоні, а тільки після прибула в Росію.

Біля витоків історії

Це високоповажне подія (прибуття великої ікони на Руську землю) відбулося в кінці 14 століття. Молодий чернець Арсеній відправився на Афон, щоб провести кілька років у суворому пості і молитві Богу.

Коневська ікона Божої Матері

Після закінчення трьох років він вирішив повернутися в Новгород, щоб воскресити найдавніші традиції і відродити подвиг чернецтва на рідній землі. Ігумен одного з афонських монастирів на ім`я Іван Зідон, у якого монах попросив благословення на добру справу, не тільки дозволив йому з Божою поміччю здійснювати свої плани, а й дав чудотворну ікону Божої Матері. У повчання послушнику він вимовив пророчі слова, вказавши, що незабаром він стане ігуменом.

Після прибуття на російську землю монах відразу ж попрямував до архієпископа Новгородського і Псковському Іоанну з метою просити дозвіл і благословення на заснування монастиря. З легкого слова архієпископа Арсеній відправився на Коневский острів Ладозького озера. Коневська ікона Божої Матері вирушила разом з ним. Там через деякий час був споруджений монастир Різдва Пресвятої Богородиці разом з обителлю.

Вигнання бісів і торжество Божої Матері

Арсеній знав про чудотворну силу ікони ще з тих часів, коли він жив на Афоні. І тут в монастирі на російській землі не тільки він один відчував невідому благодать і спокій, що виходив від ікони.

акафіст Коневской іконі Божої Матері

До урочистого прибуття ікони на землі Росії майже всі люди, які проживали на острові, сповідували язичницьку релігію і поклонялися силам природи, а в центрі острова знаходився головний об`єкт поклоніння - священний кам`яний ідол. Арсеній, озброївшись словом Божим і взявши в руки ікону Коневской Божої Матері, пройшов з хресним ходом по всьому острову і зупинився у язичницького ідола-каменю. Арсеній стояв на цьому місці і від щирого серця, від усієї душі здійснював молитву Господу-Богу.

Велика сила святині: в один момент камінь перестав нести в собі язичницьку силу, а біси, що вирвалися з нього, стали чорними воронами і розлетілися на всі боки. З тих пір раніше головний язичницький ідол став головним символом відродження православ`я на Коневской землі.

Покров і захист Коневской землі

Чи не перед ким із жителів острова не стояло питання, Коневська ікона Божої матері в чому допомагає людині? Так у всьому, і про це знали всі діти і дорослі в окрузі.



Коневська ікона Божої Матері в чому допомагає

Не один раз вона рятувала ці землі від різних бід і напастей, тому і стала шануватися як захисниця і покровителька Коневского острова і окружних земель. І навіть коли шведи нападали на Карелію, Матір Божа не відвернулася від людей, а помилувала, врятувала і захистила. Під час цього ж нападу було скоєно замах на саму ікону Божої Матері. Вороги, які не соромлячись ні Бога, ні Царя, хотіли пограбувати монастир і розгромити його. Неймовірно, але в один момент з неба, на якому не було ні хмар, ні хмар, пролунав сильний гуркіт і блиснула блискавка - починалася буря. Лід навколо Коневского острова відразу потріскався і розламався, так що шведи просто не змогли дістатися до острова і здійснити задумане.

Ця подія стала ще одним незаперечним фактом заступництва Пресвятої Богородиці.

"Хроніки смутного часу ..."

Через деякий час Швеція оголосила Росії жорстоку війну, як раз коли російська армія була зовсім не готова і не мала гідного озброєння. На жаль, непідготовленість російських солдат не пройшла даром - армія зазнавала величезні втрати. Всім послушникам, монахам, ігуменам і священикам Коневского монастиря довелося в терміновому порядку евакуюватися в більш безпечні місця. На деякий час притулком братства і самої Коневской ікони став Новгородський Деревяніцкій монастир.

храм Коневской ікони Божої Матері



Через 18 років вони змогли повернутися на рідні землі, але натягнуті відносини між збройними країнами не змусили довго чекати чергового військового протистояння. Ченцям знову довелося повернутися в Деревяніцкій монастир, а потім в Тихвинскую обитель.

Урочисте повернення Коневской Ікони Божої Матері додому відбулося в кінці 19 століття з благословення митрополита Гавриїла. Трохи пізніше на місці, де знайшов свій вічний притулок ігумен Арсеній, була споруджена церква на честь Введення Пресвятої Богородиці в храм. Але ось уже впродовж п`ятдесяти років чудотворна ікона зберігається в монастирі Новий Валаам в Хейнявесі.

Коневська ікона Божої Матері в саперному

Відео: Всевидяче Око Боже. ікони

Храм Коневской ікони в селищі Саперному

Храм Коневской ікони Божої Матері в Саперному (Ленінградська область, Приозерськ район) був побудований не так давно і нині відкритий для відвідування парафіян і паломників зі всієї країни і ближнього зарубіжжя.

храм Коневской ікони Божої Матері в саперному

Зведення і освячення храму відбулося в кінці ХХ століття, але перетворювати і покращувати зовнішній вигляд будівельники і зодчі не припиняли ще кілька років після освячення. Так тривало до тих пір, поки будинок не прийняло сучасний вигляд. Цей храм насправді не такий простий і багато чим відрізняється від інших. Він складається з двох частин: підземної і наземної.

При закладанні фундаменту до найглибших дрібниць було продумано, як облаштувати приділ Преподобного Сергія Радонезького, який був викопаний і облаштований вручну. Спеціально для підземної частини був виготовлений мармуровий іконостас, а майстри працювали над настінним розписом. Урочисте освячення підземного храму було проведено в 2003 році. Багато хто вважає за честь охрестити своїх дітей, а також і дорослих в нижній церкви, де в землі споруджена спеціальна чаша розміром з людський зріст для повного занурення.

Храм і лікарня при ньому

Храм був побудований за проектом талановитого архітектора Н. С. Веселова, який розробив дизайн в стилі північного дерев`яного зодчества. Первісна задумка стосувалася побудови храму і подальшої побудови монастиря навколо дерев`яної будови, але зараз церква вважається частиною місцевого реабілітаційного центру "воскресіння", Призначеного для лікування наркозалежних з подальшою реабілітацією на монастирських просторах.

Весь персонал лікувального центру сповідує статут схожий з чернечим, а також сам принцип позбавлення людей від важкої наркологічної залежності побудований на православної ідеї. Пацієнтами лікарні є лише чоловіки, період реабілітації становить приблизно від шести до дев`яти місяців. Невеликими групами чоловіки можуть приходити в храм і гуляти в окрузі на мальовничій території, отримуючи зцілення не лише за допомогою лікарів і медичних препаратів, а й від природи. Тут же зберігається Коневська Ікона Божої Матері. У Саперному біля храму розташований невеликий парк з фонтаном - це місце дуже полюбилося парафіянам і прочанам.

Прохання про зцілення перед чудотворною іконою

Акафіст Коневской іконі Божої Матері читають в самих різних випадках. Матір Божа не залишає без допомоги всіх щиро просять її допомоги, особливо до неї звертаються, щоб зцілитися від бісів, найпоширеніші хвороби очей, сліпоти, наркозалежності та паралічу. Коли немає можливості читати акафіст або ж не вмієте, ви можете звернутися до Божої Матері з щирою молитвою від усього серця своїми словами.

день Коневской ікони Божої Матері

У таких випадках важливо пам`ятати, що в молитві перед Богом важливі не слова і правильність вимови, а чистота помислів, покаяння, щиросердність прохання. Всі віруючі повинні розуміти, що не понять наших слів можуть люди, але тільки не Бог. Бог - все і завжди розуміє, але чи розуміємо ми його? Коли виникає потреба, обов`язково потрібно молитися так, як вмієш. Молитва до Божої Матері має величезну силу і здатна творити чудеса.

І парафіянам, і пастирям відомо, що Коневська ікона Божої Матері здатна творити чудеса, і це дійсно так!

Свято на честь ікони

День Коневской ікони Божої Матері припадає на 10/23 липня. Щорічно в честь свята в Коневского скиту шанують пам`ять Божої Матері, здійснюючи молитовне богослужіння: Літургію і хресних хід з іконою на чолі.

У звичайні дні храм відкритий щодня, крім понеділка. А щотижня перед чудотворною Коневской іконою Божої Матері читають акафіст.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!