Ти тут

Калузька ікона божої матері: значення. Монастир калузької ікони божої матері

Є у древньої Калуги чудова покровителька - створена на полотні ікона Пресвятої Діви. Більше двох з половиною століть зберігає вона жителів міста, щедро виливаючи благодать Божу на чистих серцем і міцних вірою. Калузька ікона Божої Матері - так прийнято називати цей чудовий образ, знайдений в XVIII столітті і став однією з головних святинь краю.

Відео: Величання в день святкування Калузької ікони Божої Матері

явище святині

Сталося це в 1748 році в селі Тинькова, що недалеко від Калуги. Завгодно було Пресвятої Богородиці явити людям Свій чудотворний образ в будинку благочестивої людини - поміщика Василя Кіндратовича Хитрово. Під час однієї з прибирань виявився на горищі будинку згорток старовинного полотна. Коли його розгорнули, то очам присутніх постало зображення жінки в чернечому вбранні, зануреної в читання книги.Калузька ікона Божої Матері

Відео: Калузька ікона Божої Матері - святкування 25 жовтня!

Дівчина, що знайшла полотно, вирішила, що перед нею портрет однієї з сестер або ігумені знаходився недалеко від села жіночого монастиря, і, показавши знахідку Євдокії - хазяйської дочки, до слова заявила їй, що при нагоді поскаржиться на неї матінці настоятельки - аж надто була ця Євдокія недбайливих в молитві і грішна лихослів`ям. Однак замість каяття загроза служниці викликала в хазяйської дочки гнів, і та, не пам`ятаючи себе, плюнула на картину, показавши своє презирство до духовної персони.

Покарання за зухвалість і блюзнірство

Те, що сталося слідом за цим, потрясло всіх присутніх. Раптово Євдокія похитнулася і слідом за цим впала, втративши свідомість. Коли дівчина прийшла до тями, то не могла ні говорити, ні поворухнутися. Усі розуміли, що нещасну розбив параліч за вчинене нею блюзнірство. Хазяйську дочку перенесли в її кімнату і поклали під образи.



Незабаром господареві будинку з`явилася в нічному баченні Пречиста Богородиця і повідомила, що Євдокія покарана за зухвалість, виявлену щодо знайденого образу. Ще Цариця Небесна повідала, що зображена на ньому не ігуменя, а Вона - Матір Божа, і що надалі через цей образ буде послана Благодать на Калугу і її жителів. Про усьому, що сталося Богородиця звеліла сказати священикові і відслужити перед знайденої іконою покаянний молебень.Акафіст Калузької ікони Божої Матері

Зцілення Євдокії і нові чудеса

Про дочки ж Василя Кіндратовича було сказано, що після щирого і глибокого покаяння її слід окропити водою, яка витікає з-під церкви, - і вона зцілиться. Так все і сталося. Полотно з образом Святої Діви помістили в раму, і вона стала їх фамільної святинею. Зухвала дівчина слізно покаялася, і після того, як її окропили святою водою, зцілилася.

Відео: Калузька ікона Божої Матері - 25 жовтня - Православний календар

Минуло небагато часу, і чутка про нове диво облетіла село. У пана був слуга Прохор, який страждав з дитинства глухотою. Якось уві сні почув він голос, який розповів, що позбавить його від напасті Калузька ікона Божої Матері, що зберігається в їхньому будинку. Потрібно лише старанно перед нею помолитися. Те саме повторилося і на наступну ніч. Тоді Прохор провів довгі години в уклінний молитві, після чого несподівано заснув. Проспав він дві доби, а коли прокинувся, його слух повністю відновився.



Незабаром Калузька ікона Божої Матері була урочисто перенесена до храму Різдва Пресвятої Богородиці, що знаходився в сусідньому селі. Але цій події передувало ще одне диво, явлене через неї і залишився в пам`яті односельчан. Тяжко захворіла Євдокія - та сама дочка поміщика, що була колись покарана за зухвалість. І знову було нічне бачення Пресвятої Діви з велінням молитися перед образом і не слабшати в вірі. Після того як вся родина Хитрово зробила перед чудотворним образом молебень, хвороба залишила дівчину.Калузька ікона Божої Матері про що моляться

Відео: Чудотворна ікона Божої Матері "Калузька"

Калузька ікона Божої Матері - хранителька міста

З тих пір з`явилася у стародавнього російського міста заступниця і покровителька - ікона Калузької Божої Матері. Дивні чудеса явила через неї Пресвята Діва. У 1771 року за гріхи вдарив Він людей міста чумою, але відслужили перед нею покаянний молебень, і благала Пречиста Сина Свого помилувати калужан. Іншим разом, в 1812 році, вберегла місто молитва Калузької ікони Божої Матері від навали наполеонівських військ. Назавжди збереглося ця подія в російській історії. Коли ж в 1898 році трапилася епідемія холери, то під час молебню прочитали православні усім світом акафіст Калузької ікони Божої Матері, і не залишила їх Заступниця Небесна - відвела від міста біду.

На згадку про ці чудеса Свята Церква встановила свята, що відзначаються щорічно на калузької землі. Всі вони датуються відповідно до тих днями, коли Калузька ікона Божої Матері явила своє заступництво. Це 15 вересня, 25 жовтня і 31 липня. Крім того, храм Калузької ікони Божої Матері при архієрейському будинку в місті Калузі відзначає своє престольне свято щороку в першу неділю Петрова поста.

Молитва перед чудотворною іконою

Цей чудотворний образ, явлений за часів правління благочестивої імператриці Єлизавети Петрівни, і до цього дня не залишає калужан своїм піклуванням. Незабаром планується відкриття в честь нього жіночого монастиря на місці чудесного його набуття.

Молитва Калузької ікони Божої Матері

Які б життєві негаразди ні трапилися, йдуть жителі міста під храм, де чекає їх Калузька ікона Божої Матері. Про що моляться перед нею, від чого просять захисту? Моляться про здоров`я своєму і своїх близьких, про благословення на всі добрі справи, про сімейне щастя і многочадіі. Уберегти ж просять від лукавого і всіх його підступів.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!