Ти тут

Почаївська ікона божої матері

Відео: Почаївська ікона Божої Матері

згадався монолог князя Мишкіна з роману Ф.М. Достоєвського «Ідіот», де він розмірковує про атеїстів. Послухаєш їх, каже він, і ніби все говорять правильно, міркують правильно, а «не про те». І дійсно, важко посперечатися з логічним і виваженим розумом. Він приведе масу прикладів, викладе всі факти, доведе недоказове. Але зовсім інша справа - душа. Її важко описати словами. Про неї неможливо міркувати. Вона не піддається логіці, в ній немає закономірностей. Тому що в ній приховані нескінченність і любов. В неї треба лише вірити. Глибоко. Мовчки. Істинно. Це важко і легко одночасно. Важко, тому що багато суєти. Наші очі звикли бачити. Наші вуха звикли чути, а руки - робити. Нам важко зупинитися і відкинути ці звички. Нам важко відпустити наше тіло, відмовитися від нього, визнати, що воно є наше тимчасовий притулок, що світ - це всього лише ілюзія. Нам важко визнати реальним те, до чого ми не можемо дотягнутися і доторкнутися…. Але Бог і в цьому нам допомагає. Він посилає нам ікони - матеріальне втілення душі, біля яких ми можемо завмерти і стикнутися з невідомим, але сущим. Почаївська ікона Божої Матері - одна з тих великих святинь, які були надіслані нам Творцем. Поговоримо про неї докладніше.Почаївська ікона Божої МатеріПочаївська ікона Божої Матері

Відео: Зустріч Почаївської ікони Божої Матері



Йшов 1240 рік. Рятуючись від татаро-монгольської навали, два православних ченця йдуть на Волинь. Тут серед густих лісів вони знаходять притулок - невелику печеру в горі Почаївській. Землі ці здебільшого були нежилі. Час йшов. Відокремлене життя ченців проходила в ревної молитви про позбавлення землі російської від розорення і страждань. Якось раз один з них після довгих молитов зійшов на гору і побачив образ Богородиці. Вона стояла на камені, охоплена полум`ям. Він негайно покликав іншого ченця, і вони удвох стали свідками чудесного явища. У цей час неподалік проходив пастух Іоанн Босий. Побачив він здалеку незвичайне сяйво. Зійшов на гору і разом з ченцями упав на коліна і став прославляти Бога і Богоматір. Явище незабаром зникло. Однак камінь, на якому стояла Богородиця, став вічним підтвердженням Її зішестя - на ньому залишився слід Її правої ступні. З тих пір камінь цей є джерелом цілющої води. Багато прочан приходить щороку, щоб випити святої води і наповнити нею свої судини, а відбиток як і раніше повний, і вода не йде. Звістка про чудесне явлення розлетілася в усі кінці землі православної. Слава святої гори ширилась. Почаївська ікона Божої Матері допомагаєСпочатку була побудована невелика каплиця. А згодом були споруджені кам`яна Свято-Успенська церква і монастир, який стає центром для православних віруючих на західних землях Русі - Почаївська Лавра. Яким чином це переказ пов`язано з чудодійною іконою? Так, дійсно, описані події відбулися задовго до її появи в цих місцях, проте ніщо не відбувається випадково. Різні явища, справи наші, слова і рішення - це нерозривні ланки одного ланцюга, яка приводить нас до ще більших чудес або, навпаки, розчарувань. Все залежить від того, які помисли у нас всередині. Безпосередньо сама Почаївська ікона Божої Матері з`явилася в стінах Лаври наступним чином. В середині 16 століття на Волині жила якась поміщиця Анна Гойська. Була вона людиною глибоко віруючою. Одного разу до неї заїхав грецький митрополит Неофіт. Імовірно він повертався з Москви і зупинився в будинку поміщиці, щоб відвідати монастир і вклонитися Стопі Божої Матері. Господиня будинку прийняла його привітно, і за її щиру гостинність, в благословення він дарував їй старожитню ікону Божої Матері. Нині це прославлена Почаївська ікона Божої Матері.



Анна Тихонівна поставила дорогоцінний образ в домашній молитовні. Однак незабаром помітила, що від ікони виходить незвичайне світло і відбуваються різного роду чудеса. Завдяки їй кульгавий брат Гойської Філліп назавжди позбувся своєї недуги. Можна сказати, що це перший зафіксований факт того, що Почаївська ікона Божої Матері допомагає. І тоді справжня православна віруюча вирішила віддати її Почаївським монахам на вічне зберігання. Вона створила так звану «фундушевую запис», іншими словами - дарчу, за якою вона і її нащадки зобов`язуються матеріально забезпечувати монастир усім необхідним і допомагати монахам охороняти ікону. Ті ж онуки і правнуки, які в майбутньому відмовляться від прийнятого рішення, будуть віддані анафемі і прокляті. Відчути на собі волю богобоязливої поміщиці довелося її племіннику - Андрію Фірлею. По вірі він був лютеранином, а до душі - жорстоким і владним. Він пограбував монастир і привіз ікону додому, де зберігав її близько 20 років. Одного разу під час одного з бенкетів він запропонував своїй дружині одягнутися в одяг православних монахів і замість прославлення Богородиці голосно кричати хулу. Так вони і зробили на потіху гостям. Покарання прийшло негайно - жахлива недуга почав мучити жінку. Позбавлення прийшло тільки тоді, коли Андрій повернув ікону назад в монастир…ікона Почаївська Божа Матір значенняІкона Почаївська Божа матір: значення

Ікона знаходиться в Почаївській Лаврі сотні років. Відомо, що тільки за 110 років перебування її в уніатів було зафіксовано близько 539 чудес. Однак неважко припустити, що навіть за цей недовгий щодо історії час не всі заносилося в літопис. Чудеса продовжуються і зараз. Щось залишається в пам`яті людей, якісь факти проходять повз. Але це не має значення, тому що душі віруючого насправді не потрібні ці докази. Ми приходимо до ікони за велінням серця, щоб поділитися з Творцем своєю радістю чи сумом, попросити благословення і допомоги, тому що Він - це наша єдина обитель. Тому сотні тисяч паломників щороку приходять до святого джерела і до чудотворної ікони. Вони моляться про зцілення всіляких недуг, від сліпоти, про звільнення з полону, про припинення воєн, про напоумлення тих, хто відмовився від віри…

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!