Ти тут

Бог ганеша (слон). В індуїзмі бог мудрості і благополуччя

Бог мудрості Ганеша - величний представник індійського пантеону небожителів. Кожен індус хоча б раз в житті вимовляв молитву в його честь, адже саме він є виконавцем заповітних бажань людини. Крім цього, своєю мудрістю він направляє тих, хто хоче пізнати секрети світобудови або прагне досягти успіху в бізнесі.

бог Ганеша

Пару слів про індуїзмі

Індуїзм сильно відрізняється від всього те, до чого звик російська людина. Релігія цієї країни ґрунтується на міфах і легендах, які скоріше схожі на казки, ніж на правдиві історії з минулого. Але для індусів вони цілком реальні, адже вони існують в їх культурі настільки давно, що стали її невід`ємною частиною.

Тому не варто дивуватися тому, що в сучасній Індії бог-слон Ганеша представляється настільки ж реальним, як Ісус в європейському світі. Цей факт дуже важливий, тому що дозволяє подивитися на світ індуїзму очима самих індусів.

зовнішність Ганеші

Бог Ганеша - втілення мудрості і успіху. Найчастіше його зображують у вигляді гладкого чоловіка, що сидить на троні або щура. Подібний образ символізує достаток, який приходить в будинок разом з божеством. Однак головною відмінністю бога є слоняча голова, яка виділяє його на тлі інших представників індійського пантеону.

Слід зауважити, що бог Ганеша завжди зображується з одним бивнем. Відносно цієї деталі його образу існує безліч легенд, але обговоримо їх пізніше. Також, в залежності від його конкретного втілення, може змінюватися і кількість рук. Наприклад, у звичної форми божества їх чотири, а у освіченої - тридцять дві.

бог мудрості

Народження великого бога

Будь-яке божество в індуїзмі оповите безліччю легенд і забобонів: одні доповнюють основну історію, другі, навпаки, тільки суперечать їй. Так вийшло і з богом мудрості, чиє народження описано в десятках різних сказань, які сильно відрізняються один від одного.

Згідно з основною версією, дружина Шиви Парваті любила приймати ванну в повній самоті. Але її чоловік часто переривав цей процес, віроломно вламуючись в купальню. Втомившись від подібної поведінки, Парваті вирішили створити собі захисника, який би перекривав недбайливому чоловікові дорогу в ванну.

Вимазавшись глиною і шафраном, богиня створила хлопчика, якого назвала згодом назвала Ганеша. Наділений космічної силою, він пообіцяв матері будь-що-будь захистити її від візитів Шиви. На жаль, рішучість Ганеші не допомогла йому в боротьбі з верховним богом - побачив юного захисника Шива розлютився і вбив хлопчика одним сильним ударом.

Дізнавшись про це, Парваті зненавиділа свого чоловіка. Щоб насолити йому, вона створила богинь Дургу і Калі, які почали сіяти хаос по світу. Довгий час Шива намагався заспокоїти свою дружину, але всі його спроби виявлялися марними. Тоді він оживив хлопчика, наділивши його частиною своєї сили. Таким чином, Ганеша став сином двох великих небожителів - Шиви і Парваті.

Ганеша фото

Індійський бог Ганеша: історія і факти

Історики впевнені в тому, що вперше образ Ганеші був сформований в стародавньому гімні Ригвед. Він був написаний приблизно 3,5 тисячі років тому, і оспівував велич древніх богів. Серед інших рядків була частина, присвячена божеству Бріхаспаті, яке пізніше перевтілитися в бога Ганешу.



Дану частину гімну можна перекласти наступним чином:

«Ми звертаємося до тебе, о великий Гапаті ганов (титул командувача божественними військами)!

О, Бріхаспаті - поет з поетів, творець із творців!

Відео: A powerful affirmation to attract wealth. Ganesh Mantra for money

Ти багатший всіх відомих, і найпрекрасніший з істот!

Вислухай наші молитви і даруй нас своїм благословенням, сидячи на престолі! »

До того ж на користь подібного перевтілення свідчать існуючі опис Бріхаспаті. У давнину люди вважали, що це божество виглядає як великий чоловік, обдаровували всіх багатством і мудрістю. Невідомим залишається лише те, як саме Бріхаспаті перетворився в Ганешу. І все ж багато теологів схиляються до того, що старе божество просто обзавелося новим виглядом і ім`ям, при цьому зберігши більшу частину своїх здібностей і титулів.



божество в індуїзмі

Місце у божественній ієрархії

Як говорилося раніше, бог Ганеша є сином Парваті і Шиви. Це робить його дуже могутнім створенням, котрий обіймав почесне місце в пантеоні індуїстських безсмертних. До того ж він є воєначальником небесного війська, що дає йому право керувати багатьма молодшими духами і якшасамі.

Крім цього, багато міфів розповідають нам про те, що у Ганеші є старший брат Сканда - нещадний бог війни, завжди змагається з втіленням мудрості. Але перший син Шиви часто програвав своєму родичу, так як завжди вирішував проблеми силою, а не розумом. Цікаво те, що в Індії масове поклоніння Ганеше почалося лише після того, як зникли храми скандію. Подібна зміна в культурі індусів пояснюється тим, що потреба в войовничому бога поступово згасла, а ось істота, яка виконує бажання, тільки зміцнило свою владу.

Сімейний стан Ганеші

Спочатку було прийнято вважати, що бог мудрості дав обітницю безшлюбності. Це було пов`язано з тим, що, за переказами, він практикував особливу техніку самодисципліни, що припускає статева стриманість - Брахмачарья. Через це багато індуси вірили в те, що тіло їх божества ніколи не торкнеться жінки.

Однак з роками моральні підвалини змінювалися, а разом з ними і легенди про бога Ганеші. Згідно з деякими з них, він був одружений на трьох богинь - Буддхі, Сіддхи і Ріддхі. Вони втілювали нерухомі ідеали мудрості: розум, успіх і процвітання. А ось більш пізні оповіді приписували богу-слону шлюб з духовним втіленням культури і мистецтва Сарасваті.

Відео: Мантра Ганеша - Процвітання і Благополуччя: Ganesh Mantra

Ганеша бог багатства

Символіка в образі бога

Сьогодні кожен індус знає про те, що являє собою Ганеша. Фото цього божества варто в кожному будинку, і батьки з дитинства навчають дітей розпізнавати символи, приховані в лику святого. А полягають вони в наступному:

  1. Голова слона уособлює розсудливість і відданість.
  2. Настільки величезні вуха дозволяють чути навіть ті молитви, що вимовляються в душі людини.
  3. Один бивень символізує силу бога і те, що він припиняє будь-яку двозначність.
  4. Хобот є ознакою високого інтелекту.
  5. Великий живіт демонструє багатство і щедрість божества, яку він готовий розділити з усім світом.

Бог і демон-велетень

Одного разу між богом і демоном Гаджамукху розв`язалася неабияка битва. Слід зауважити: хоч бог-слон і володів вселяють розмірами, він явно поступався своєму ворогові, який був справжнім велетнем. І тим не менше сили супротивників були рівні, що затягнуло битву на довгі дні.

І ось, здавалося б, демон почав перемагати Ганешу, відтісняючи його назад. У запалі бою, не бажаючи програвати, слоноподобний бог відірвав один зі своїх бивнів і зі всієї потужності запустив його у ворога. В ту ж мить Гаджамукху впав на землю, повержений несподіваним ударом. Більш того, чарівна сила бивня перетворила злого демона в слухняну щура, яка навіки стала ручним вихованцем бога мудрості.

індійський бог Ганеша історія

Повір`я про слонової голові

Якщо вірити основною версією, своєю рідною голови Ганеша позбувся в той день, коли заступив Шиві шлях до купальні матері. Розлючений бог не просто вбив хлопчика одним ударом, а й відтяв голову, яка згодом безслідно зникла. Пізніше це стало головною проблемою всемогутнього творця, який бажає оживити сина своєї дружини. У підсумку, не бачачи іншого виходу, він пришив хлопчикові голову слоненяти, якого впіймав недалеко в лісі.

Друге переказ свідчить про те, що людського обличчя Ганешу позбавив бог Шані. Сталося це через те, що Шива забув запросити свого друга на день народження до сина, і це сильно розгнівало його. Увірвавшись в тронний зал, Шані подивився на хлопчика своїм спопеляючим поглядом, тим самим знищивши його голову. Благо на урочистостях був присутній великий мудрець Брахма, який порадив Шиві приробити синові голову іншої істоти. І ним став слон Айравата, який належав богу Індрі.

Великий ненажера

Ганеша - бог багатства, що обожнює все солодке. Особливо він любить рисові кульки, приготовані за особливим рецептом. Тому всі, хто хоче заручитися підтримкою цього небожителя, приносять йому на вівтар це солодка страва. Є навіть легенда, яка розповідає про те, як Ганеша збирає дари з своїх святилищ.

Одного разу бог-мудрості так переїв частувань, що ледве заліз на свого їздового вихованця - щура Гаджамукху. Він наказав їй не поспішаючи відвезти його додому, щоб він зміг переварити все з`їдене. Але по дорозі їм дорогу переповзла змія, через що щур спіткнулася і впустила Ганешу на землю. Від удару живіт бога не витримав і розірвався, а всі солодощі викотилися назовні.

Благо божество було безсмертне, і подібний поворот подій не вбив його. Тому він неспішно зібрав все частування, після чого зловив нещасливого змія. Як покарання він підперезав ним свій живіт, щоб той навіки стримував його.

Відео: В Індії народилася дівчинка з хоботом - реінкарнація Ганеші.

бог слон Ганеша

Бог мудрості в сучасній Індії

Почнемо з того, що навіть сьогодні багато індуси вірять в існування такого своєрідного бога, як Ганеша. Фото цього небожителя є в кожному будинку, так як воно приваблює в сім`ю достаток і удачу. Більш того, в цій країні підприємці звикли носити в своєму гаманці зображення цього божества, щиро вірячи в те, що саме воно принесло їм успіх. До того ж багато хто з них молять про прихильність Ганешу перед початком будь-якої великої угоди. Те ж стосується і студентів, які просять у свого покровителя мудрості і настанови.

Крім цього, в багатьох будинках стоїть статуетка бога Ганеші. Якщо вірити повір`ям, то вона оберігає своїх господарів від біди. Наприклад, відпали шматочок глини або тріщина означає, що статуетка прийняла на себе удар долі або карми. Тому пошкоджені обереги намагаються відразу ж міняти, щоб вони і в майбутньому охороняли своїх власників.

До того ж один раз на рік індуси відзначають день народження Ганеші. У його честь влаштовують пишне гуляння з барвистим фестивалем. У цей день вся робота відкладається, і люди займаються лише святкуванням і молитвами. При цьому індуси вірять в те, що в цю ніч Ганеша виконає будь-яке бажання людини, якщо той дійсно вірить в нього.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!