Ти тут

Пророк і хреститель іван предтеча

Відео: 09 11 Усікновення глави пророка, предтечі і хрестителя Господнього Іоанна

пророк Іоанн Хреститель (Іван Предтеча) - самий шанований після Діви Марії святою. слово "предтеча", До речі, означає попередню головної події підготовчу стадію. За часів першого пришестя Христа в людство саме пророк Іоанн здійснював цю стадію, тому він і отримав таке ім`я.

Для чого потрібен був Предтеча?

Поява Предтечі було потрібно для того, щоб підготувати людей до приходу Ісуса. Іоанн обрав символом вступу в цей період обряд занурення в річку Йордан. Вода омиває тіло, так само і покаяння омиває людську душу. Пророк говорив, що слід покаятися, так як Царство Небесне близько.

і свято іван предтеча

Історія народження пророка

Поява його на світло нагадує народження Діви Марії. Адже її батьки теж були людьми похилого віку і вважалися неплідні. У поважному віці, коли на диво народження дитини вже не можна було сподіватися, Господь почув їхні молитви.

Матір`ю Івана була сестра матері Марії, тобто вона припадала тіткою Богоматері. Саме до своєї тітки та й прийшла, зрозумівши, що носить дитину, непорочно зачатої. Отже, Іван був родичем Ісуса в земному житті.

Як Іоанн уникнув смерті

ікона івана предтечі

Майбутній пророк і святий Іван Предтеча уникнув з ласки Божої смерті серед безлічі убитих у Вифлеємі немовлят, так само як Ісус, народжений всього через півроку після нього.

Справа в тому, що після народження Ісуса і поклоніння йому волхвів і пастирів, що передбачив, що народиться новий Цар народу ізраїльського, Ірод, безбожний правитель, наказав убити всіх немовлят, щоб ніщо не загрожувало його царювання, щоб у нього не було суперників. Дізнавшись про це, святий Єлисавета (так звали матір Іоанна Хрестителя) пішла в пустелю зі своїм сином. Вона деякий час переховувалася в печері. В цей час священик святої Захарій знаходився в Єрусалимі, де виконував служіння в храмі. Цар послав воїнів до нього для того, щоб дізнатися, де знаходиться Іоанн з матір`ю. Святий сказав, що не знає про це. За відмову у сприянні його вбили прямо в храмі. Єлисавета перебувала якийсь час в пустелі зі своїм сином, а потім померла там. Охороняється ангелом юнак Іван залишився тут.

Відео: Святий пророк і Предтеча Іоанн Хреститель (Виконує Юлія Слов`янська)

Життя в пустелі

Іоанн ще в юному віці обрав незвичайний спосіб життя. Він відправився в Іудейській пустелі і оселився тут в одній з печер. У пості і молитві він пробув до 31 року. Предтеча невпинно розмовляв з Богом, весь час проводив у молитвах і співах. Він носив найпростіший, жорстку одяг з тканини, зробленої з верблюжих волосся. Предтеча підперізував своє вбрання шкіряним поясом. Крайню помірність виявляв він у їжі. Вона складалася лише з коренів і листя, акрид (рід сарани) і дикого меду. Ховаючись в пустелі, ведучи життя, вільну від близького спілкування з людьми, він очікував, коли Господь покличе його на виконання призначеної йому ролі. І ось нарешті Бог покликав його.

Хрещення народу в р. Йордан

Пророк Іоанн, підкоряючись Господу, прийшов до річці Йордан для того, щоб підготувати людей до прийняття Месії (Христа). Перед святом очищення до річки сходився в безлічі народ для здійснення релігійних обмивань. Тоді і звернувся до людей Іоанн. Він проповідував хрещення і покаяння на відпущення гріхів.

Суть проповіді була в тому, що люди, перш ніж здійснити зовнішнє обмивання, повинні спочатку морально очиститися і приготувати себе таким чином до прийняття Євангелія. Хрещення Івана, звичайно, не було ще таїнством християнського хрещення. Його згодом здійснив Ісус Христос. А Іоанн лише здійснив духовне приготування до майбутнього хрещення Святим Духом і водою.

Предтеча і сам розумів, що тільки готує шляхи Господу. Він відповідав тим, хто думав, що саме він є месією, що хрестить тільки водою, проте гряде найсильніший його, здатний хрестити Духом Святим і вогнем, а Іван не гідний нести його взуття і на його сандалях зав`язати ремені.

Хрещення Ісуса



іван предтеча

Почувши про Ісуса, Іван направив своїх учнів для того, щоб дізнатися, чи не є той Месією. На це учням відповів Господь, сказавши, що прокажені, померлі воскреснуть, біси залишають людини - все це вказує на появу Месії.

Через деякий час до Івана на Йордан прийшов хреститися і сам Ісус. Побачивши його, той запитував, що Христос чи прийшов у нього хреститися. Тобто він вважав себе негідним такої високої честі. Однак Ісус відповів, що виконатися сказане пророками.

Дивними явищами супроводжувалося хрещення Христа. Святий Дух зійшов у вигляді голуба з неба і сказав голосом Бога Отця, що це Син Його коханий. Іван Предтеча, як дістав був об`явлення про Христа, про Нього народу, що це Агнець Божий, якому судилося взяти на себе гріхи світу. Двоє учнів Іоанна, почувши це, приєдналися до Христа. Це були апостоли Андрій Первозванний і Іоанн Богослов.

учні Предтечі

день івана предтечі

У Івана Предтечі, так само як і у Ісуса, були свої учні. Вчення пророка було таким же суворим, як і його служіння. Іван суворо викривав існуючі в суспільстві звичаї. Книжників, фарисеїв і грішників він називав "Роде зміїний". Природно, особливою популярністю серед лицемірів і можновладців він не придбав.

Пророк Іван Предтеча хрещенням Спасителя завершив своє служіння. Він строго і безбоязно викривав пороки як сильних світу цього, так і простих людей. За це йому незабаром довелося постраждати. Розповімо про те, як це сталося.

Саломія просить голову Іоанна



Цар Ірод Антипа, який був сином Ірода Великого, наказав зловити пророка і посадити до в`язниці за те, що він викрив його в залишенні законної дружини, і за співжиття з Іродіадою. Ця жінка раніше була одружена з Філіпом, його рідним братом.

Ірод в день свого народження влаштував бенкет. Безліч знатних гостей з`їхалося на нього. Саломія, дочка Іродіади, нескромним танцем до того догодила царю, що той поклявся дати їй все, чого вона попросить. Навчена матір`ю танцівниця попросила голову Іоанна Хрестителя на блюді.

Усікновення глави і його наслідки

і святий іван предтеча

Відео: Іоанн Крестітель.Тайна смерті пророка.Загадкі Історії

Ірод поважав Предтечу як пророка і засмутився від цього прохання. Але клятву, дану їм, він посоромився порушити. Усікновення Івана Предтечі відбулося наступним чином. Ірод послав стража в темницю для того, щоб той відсік голову Івану і віддав її танцівниці. Та віднесла її своїй матері. Поглумившись над головою пророка, Іродіада кинула її в бруд. Тіло Іоанна було поховано його учнями в Севастії, самарянка місті. Ірод отримав за свій злочин заслужена кара. Його війська в 38 році після Р.Х. були розбиті Ареф`єв, який виступив проти царя за безчестя своєї дочки. Цю дочка Ірод покинув заради Іродіади. А через рік Калігула, римський імператор, заслав царя в ув`язнення.

Доля правої руки Іоанна

Євангеліст Лука, за переказами, обходячи різні селища і міста з проповіддю, взяв з собою з Севастії в Антіохію частку мощей Іоанна - його праву руку. Таким чином рука була врятована від наруги, яким через 300 років було піддано тіло Хрестителя від руки Юліана-Відступника, язичницького царя. Коли Антіохії оволоділи мусульмани (в 959 році), диякон переніс цю реліквію в Халкедон, а потім до Константинополя. Тут вона зберігалася до тих пір, поки турки не завоювали місто.

Однак цей народ також почитав пророка. Бажаючи примиритися з лицарями ордена Св. Іоанна, войовничо налаштованими, султан Баязіт II вирішив подарувати їм цю святиню. Добриня, російський паломник, що став згодом Антонієм, святим і Новгородським архієпископом, в 1200 році бачив у царських палатах руку Предтечі. З пам`яток історії відомо, що імператор Болдуін після взяття хрестоносцями Константинополя в 1263 році передав Оттона де Цікон плечову кістку мощей. Той послав її до Франції, цістеріонскому абатству. Цю святиню в кінці XIV - початку XV ст. бачили в Царгороді російські паломники. У 1453 році турки захопили Константинополь. Святині його були зібрані з волі завойовника Магомета і зберігалися в царській скарбниці. Після цього права рука Хрестителя знаходилася в Петербурзі, в Зимовому палаці (церква Нерукотворного Спаса).

Де перебувала голова пророка після смерті?

Голову пророка знайшла благочестива Іоанна. Ця реліквія була похована на Оливній горі, в посудині. Через якийсь час, копаючи для заснування храму рів, один благочестивий подвижник виявив голову і зберігав її у себе. Перед своєю смертю, побоюючись, що невіруючі виявлять це скарб, він закопав її в землі там же, де і знайшов. Під час правління Костянтина Великого два монахи прийшли поклонитися Гробу Господнього в Єрусалим. Одному з них з`явився Предтеча і вказав, де знаходиться його голова. Християни з цих пір святкують Перше знайдення глави Іоанна. Однак більш популярний інший свято, пов`язане з цим пророком. І зараз ми про нього розповімо.

День Івана Предтечі

11 вересня відзначається один з дванадцяти храмових свят. Він дуже важливий для християн. Напевно багатьом з вас буде цікаво дізнатися, що означає свято Івана Предтечі. Це день Усікновення його глави. З цього приводу прийнято дотримуватися досить строгий пост, а також відмовитися від будь-якої роботи. Вельми численні прикмети на Івана Предтечі. Ми розповімо про найвідоміші з них.

Прикмети на день І. Предтечі

Вважається, що людина, що дотримує пост 11 вересня, повністю очиститься від гріхів. Ще одна прикмета - у постить виповниться загадане бажання.

Однак не всі повір`я цього дня настільки сприятливі. Усікновення глави - це один з найбільш небезпечних свят. Вважається, що народилася в цей день дитина буде нещасливий. Кажуть також, що якщо поранитися в цей день, рана дуже погано гоїться.

прикмети на івана предтечі

Чи не ухвалено 11 вересня користуватися ножем і іншими гострими предметами, оскільки, згідно з повір`ям, людина може сам залишитися без голови. Крім того, в народі говорили, що якщо в цей день тримати ніж, можна взяти на себе гріхи вбивць Іоанна. Але ж, згідно з легендою про його смерті, всі, хто був причетний до цього злочину, загинули страшною смертю.

Крім того, в день Усікновення не рекомендується користуватися предметами, що нагадують блюдо, голову, меч. Наприклад, не слід вживати круглі фрукти та овочі, ставити на стіл круглі тарілки і страви.

Ще одна прикмета - в день Усікновення можна співати і танцювати, оскільки ця дія може накликати на людину смерть. Ви, напевно, здогадалися, з чим це пов`язано. Адже Соломія танцювала, щоб випросити голову Іоанна Хрестителя.

Доброю прикметою вважається, якщо в день свята за вами ув`язалася біла собака, оскільки вона принесе в ваш будинок удачу, достаток, добробут. Не варто проганяти її, адже так Іоанн Хреститель благословляє людину на благополучне життя.

Відео: Пророк і хреститель Іоанн Предтеча

Кому допомагає Предтеча?

усікновення івана предтечі

Ікони Хрестителя вельми популярні. А кому допомагає Іван Предтеча? Йому моляться, просячи дарувати покаяння, позбавити від головного болю. Крім того, ікона Івана Предтечі буде зовсім не зайвою в будинках бджолярів, яким він також допомагає. Адже відомо, що Іван харчувався медом бджіл, коли перебував в пустелі. А до батьків Іоанна Предтечі можна звертатися за відсутності в шлюбі дітей. Крім того, їх можна просити про благополучне народження малюка.

Отже, ми розповіли про те, хто такий пророк і хреститель Іоанн, описали і свято. Іван Предтеча в повній мірі виконав свою роль, до якої був призначений, і яка закріплена в його імені. А інакше і бути не могло, адже він неухильно дотримувався волі Бога. Тому і свято Іван Предтеча сьогодні так популярний. Згадуючи його, безліч людей зміцнюється у вірі.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!