Ти тут

Як називається річка хрещення христа? В якій річці хрестили ісуса?

Невелика водна артерія, втрачається в пісках і петляє серед скель відрогів ліванських гір, є природним кордоном між мусульманським і іудейським світом. Дві тисячі років тому вона стала містичною гранню, яка розділила історію людства на "до" і "після". Назва палестинської річки перетворилося в ім`я загальне. "Йордан" означає будь-яке водоймище або місце, де на свято Хрещення здійснюється обряд Великого освячення води.

річка хрещення христа

Що означає слово хрещення

У слов`янській традиції «хрещення» означає причетність до життя Христа. У давнину це слово так і вимовлялося - Хрещення. Під цим розуміється якесь містичне дійство, що відноситься до Христа і вироблене з Його участю. Перше значення терміна «хрещення» означає церковне таїнство (НЕ обряд, а саме таїнство), за допомогою якого людина стає членом суспільства послідовників життя і вчення Ісуса Христа.

У еллінської традиції це дійство називається словом &beta-&alpha-&pi-&tau- &zeta-&omega- (ваптісо), що означає «занурювати» або «занурювати». Там, де в слов`янському перекладі Євангелія написано, що Іван Предтеча здійснював хрещення в річці Йордан, слід розуміти «занурення»: «… і хрестилася (занурювалася, поринала) вся Юдея »і т. д. Святий пророк Іван не сам придумав цю церемонію, але здійснював ці дії на основі старозавітного іудейського релігійного обряду. Подібні ритуали можна зустріти у багатьох народів. Наприклад, індуїсти здійснюють священне обмивання в річках.

Древній іудейський звичай

Закон Мойсея приписував здійснювати обмивання при всякому оскверненні: дотику до мерця, вкушении забороненої їжі, жінці після кровотечі та ін. Відповідно до обрядам древніх євреїв, до іудейської віри міг приєднатися будь-яка людина неєврейських кровей. Така людина називався прозелітом. На цей випадок був прописаний особливий ритуал прийняття в іудаїзм іновірців, який передбачав і обмивання. Сучасною мовою це можна назвати хрещенням прозелітів.

У всіх випадках обмивання відбувалося за допомогою повного, з головою, занурення у водойму. Це було символічним дійством і мало містичний сенс очищення від гріхів. Очисними властивостями володіла тільки «вода від Бога»: проточна з джерела або зібрана дощова.

річка хрещення ісуса

Відео: Місце хрещення Ісуса на річці Йордан.

Хрещення Івана

Іудейські обряди були відомі Іоанну. У певний час він приходить на берег ріки Йордан і проголошує, що настає час суду Божого. Праведники будуть нагороджені досконалої вічним життям в Царстві Бога, а грішники &minus- схильні вічного покарання. Іоанн проповідував, що врятуватися від покарання можна тільки розкаявшись в пороках і виправивши своє життя. «Приходьте на Йордан, &minus- закликав Хреститель, &minus- приходите, хто хоче врятуватися! »

Іоанн традиційному іудейським ритуалу надає новий сенс. Над тими, хто приходив до нього людьми він робить хрещення в річці Йордан: занурює в воду і не дозволяє вийти до тих пір, поки людина повністю не очистить свою душу. Будучи обранцем Божим, він був схильний бачити таємниці внутрішнього світу. Чи не сповіді про свої злочини вимагав пророк, а рішучої відмови від грішного життя. Поступово навколо Іоанна утворюється ціла громада нових рятованих людей.

хрещення в річці йордан

Хрещення Ісуса Христа

Перейнявшись грізним закликом пророка покаятися в гріхах, до нього приходило безліч людей зі всієї Палестини. В один із днів на березі Йордану з`явився Христос. Ця подія докладно описується всіма чотирма євангелістами. Ісус не мав жодного гріха, не потребував в сповіді і очищенні. Євангелісти пишуть про те, що Христос, занурившись в Йордан, негайно, негайно вийшов з води. Пророк відчув святість Боголюдини і задав здивоване запитання: «Мені потрібно хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?». Спаситель наказує йому виконати обряд.



Ухвалення Христом Іванового хрещення дуже важливо. Це підтверджує істинність проповіді Хрестителя в тому, що настає нова ера моральності людства. Після хрещення Христос відправився в відокремлене місце в палестинській пустелі, де провів в молитві сорок днів і тільки після цього почав проповідь серед іудеїв.

хрещення в річці йордан

Відео: Ярденіт (Тверія)

Для чого Ісус прийняв хрещення

Деякі протестантські конфесії спрощено сприймають сенс події, що відбулася. На їхню думку, Ісус хрестився для того, щоб нам дати приклад. Приклад чого? Сенс хрещення пояснюється в Євангелії від Матвія. У 5-му розділі Христос говорить про себе, що він з`явився у світ не для того, щоб зруйнувати старозавітний закон, але щоб його виконати. У першоджерелі сенс цього дієслова має трохи інший відтінок. Христос прийшов здійснити закон, тобто Самим Собою завершити його дію.

Теологи вбачають в хрещенні кілька містичних моментів:

  • Річка хрещення Христа відкрила людям нові знання про Бога. Євангелісти свідчать про те, що при виході з води на Спасителя зійшов Святий Дух в образі голуба, і всіма присутніми був почутий голос з Небес, називав Христа Сином і веліли виконувати Його вчення. Християни ця подія називають Богоявленням, тому що вперше світу було засвідчено про Бога в трьох особах.
  • Хрещенням Ісус символізує духовне стан всього стародавнього ізраїльського народу. Іудеї відступили від Бога, забули Його заповіді і масово потребували покаяння. Христос як би дає зрозуміти, що весь єврейський народ повинен здійснити перехід в нове моральний стан.
  • Води Йордану, образно очищаючи пороки занурювалися в них людей, несли духовну нечистоту всього людства. Річка, в якій хрестився Ісус, це ще й символ бентежних душ. Христос, занурившись в води, освятив і очистив їх.
  • Христос &minus- жертва. Сенс Його служіння на землі - принести Себе в жертву за гріхи людства. За іудейським звичаєм жертовну тварину перед богослужбових ритуалом має піддатися обмивання.

хрещення Русі в якій річці

Звідки походить назва «Йордан»

За загальноприйнятою думкою річка, де хрестили Ісуса, має іудейське назву. У науковому середовищі з цього приводу немає єдиної думки.

  • Найбільш логічним було припустити семітське походження топоніма. В цьому випадку Йордан походить від єврейського слова «йеред» ( «спускається», «падає»), і назви джерела Дан - найменування одного з 12 племен стародавнього Ізраїлю.
  • Існує версія індоєвропейського походження слова. З давніх-давен на цих близькосхідних територіях проживали індоіранці &minus- предки філістимлян. Індоєвропейський корінь danu означає «волога», «вода», «річка».
  • Російський релігійний філософ Дмитро Сергійович Мережковський в «Одіссеї» Гомера угледів рядки, що говорять про якийсь племені Кидоня, що мешкали біля берегів Ярдана. Він зробив висновок про те, що річка хрещення Ісуса названа Йорданом вихідцями з Криту.

в якій річці хрестили ісуса

Священні води Йордану

Вже за 1000 років до нашої ери води річки Йордан шанувалися священними. Літописці зберегли чимало свідчень про те, що хворі на проказу зцілювалися після купання в річці. Інші ревнителі опускалися в воду в похоронних саванах. Відрізи тканини зберігали до дня смерті, віруючи, що це допоможе воскреснути.



Після хрещення Ісуса річка стала вважатися великою святинею і без проведення додаткових обрядів. Ранні християни використовували воду, вважаючи її чудодійну і володіє цілющими властивостями. Коли християнство стало державною релігією у Візантії, віруючі отримали можливість безперешкодно пересуватися по імперії. Річка хрещення Христа стала омріяною метою для паломників.

До берегів Йордану потяглося безліч пілігримів, не тільки для того, щоб поклонитися священних місць. Крім побожного вшанування з`явилися і забобони. У води річки стали занурювати хворих в очікуванні дива зцілення і похилого віку людей з вірою в омолодження. Воду почали застосовувати для окроплення сільгоспугідь, сподіваючись, що це принесе рясний урожай. Власники морських суден набирали великі судини води, намагаючись запобігти корабля і влаштувати благополучне плавання.

річка де хрестили ісуса

Йордан в наші дні

Потік паломників не припиняється і в наші дні. Згідно древнім свідченням, місце на березі Йордану, де здійснював свою місію Іоанн Предтеча, знаходиться на території сучасного Ізраїлю. Річка хрещення Христа в цій місцевості протікає по Палестинської автономії і доступ на неї після війни 1967 року неможливий.

Йдучи назустріч побажанням християн, ізраїльський уряд виділив невелику ділянку берега при виході Йордану з озера Кінерет (Галілейського моря). За участю Міністерства туризму був побудований цілий комплекс споруд. Цей паломницький центр не вважається історичним місцем євангельських подій, але для численних віруючих з усього світу він є єдиною можливістю поринути в священні води.

річка в якій хрестився ісус

Чудеса на свято Хрещення

На свято Богоявлення 19 січня православні Єрусалимський патріарх здійснює святковий молебень і велике освячення води. Кульмінаційним моментом цього богослужіння є триразове занурення хреста у воду. Безліч присутніх свідчать про щорічно повторюється диво. У момент занурення хреста, річка хрещення Ісуса зупиняє свій біг, і води починають переміщатися в зворотному напрямку. Це явище багатьма очевидцями відображене на відео. Йордан має досить сильна течія, і пояснити цей феномен природним фактором не представляється можливим. Віруючі вважають, що таким способом Бог проявляє свою силу.

ісуса річка

Справжнє місце хрещення Спасителя

Якщо питання, в якій річці хрестили Ісуса, вже вважається вирішеним, то з визначенням місця самої події можна посперечатися. За двадцять століть русло річки змінювалося неодноразово, канули в Лету держави і народи, що існували в біблійні часи.

У йорданському місті Мадаба зберігся древній храм часів розквіту Візантійської імперії. Церква Георгія Побідоносця була побудована в середині VI століття. Її підлогу прикрашає мозаїчне географічна карта Палестини. Збережений фрагмент цього документа має розміри 15 на 6 метрів. Крім усього іншого, на карті дуже детально зображено і місце хрещення Спасителя. Це наштовхнуло вчених на думку знайти археологічне свідоцтво євангельських подій.

річка де хрестили ісуса

На території Йорданії, неподалік від місця впадання річки в Мертве море, в 1996 році, на сорок метрів на схід від сучасного русла група археологів виявила справжнє місце хрещення Спасителя. Ось уже майже рік з ізраїльської сторони річка хрещення Христа в цьому місці доступна для відвідування паломників. Всі бажаючі можуть дістатися до води і зробити обмивання або занурення.

річка в якій хрестився ісус

Річка хрещення Русі

Київський князь Володимир прийняв рішення зробити православне християнство офіційною релігією. В історіографії як церковної, так і світської, освячуючи ці події, прийнято згадувати про влаштованому князем Володимиром опитуванні посланців різних релігій. Грецький проповідник був найбільш переконливим. У 988 році відбулося хрещення Руси. Ріка Дніпро стала Йорданом держави Київського.

хрещення Русі річка

Сам Володимир прийняв хрещення в грецькій колонії Криму &minus- місті Херсонесі. Після прибуття до Києва він наказав хреститися всьому своєму двору. Після цього, під страхом зарахування до особистих ворогів, зробив хрещення Русі. В якій річці відбуватиметься масове таїнство, сумнівів не виникало. Дерев`яна статуя самого шанованого язичницького бога Перуна була скинута в річку, а кияни зібрані на березі Дніпра і його притоки Почайни. Прибулі з Володимиром з Херсонеса священнослужителі здійснили таїнство, і почалася нова епоха нашої держави.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!