Ти тут

Чи можна носити чужий хрестик. Символ хрістанського віри

Перш ніж відповісти на це делікатне питання, спробуємо для початку розібратися, для чого потрібно носити натільний хрест і що він дає? Адже під час таїнства хрещення на людину обов`язково надаватися цей символ, який він повинен носити все своє життя. Однак тут дуже важливо для себе усвідомити, що хрест є найбільшою святинею і символом прихильності до християнського православ`я. Саме він став знаряддям болісній страті Христа Спасителя за подвиг відкуплення від гріха і смерті всього людства, принесених Адамом і Євою. Тому той, хто носить на собі хрестик з розп`яттям Христовим, показує свою причетність до страждань і подвигів Господа свого, який дав усім людям надію на порятунок, а значить, і на воскресіння після смерті для вічного життя в його Царстві.

чи можна носити чужий хрестик

Відео: Натільний хрест. Хрест натільний православний

Символіка хреста

Чомусь люди дуже часто задаються питанням про те, чи можна носити чужий хрестик. А все тому, що самі не в змозі на нього відповісти. Їм забили голову всякими забобонами і єрессю екстрасенси і ворожки.

Але перш за все необхідно зрозуміти, що хрестик натільний - срібний, золотий або дерев`яний, не є прикрасою, талісманом або красивою ювелірної дрібничкою. Це в першу чергу символ православної християнської віри.

Старовинні натільні хрестики бувають найрізноманітнішими по виду, але іконографія Розп`яття отримала остаточну догматичну обгрунтованість в 692 році Трульського Собору в Константинополі, затверджену в 82-му правилі. Фігура Спасителя була накладена на хрест. Христос розкриває свої обійми всім звертаються до Нього. У цій іконографії дві іпостасі - Божественна і Людська, що показує його смерть і перемогу. Найбільш поширеною стала форма восьмиконечного хреста, на зворотному боці якого найчастіше написана молитва «Спаси і збережи».

хрестик натільний срібний

Чи можна носити чужий хрестик?



Люди, які постійно носять на собі натільний хрестик, таким чином віддають Богові свою безсловесну молитву, і тому він служить їм захистом від усяких бід і бісівських напастей.

Розбираючись докладніше з питанням про те, чи можна носити чужий хрестик, зупинимося ще на одному моменті. Його наявність на грудях у людини не може мати ніякого значення, якщо він не усвідомлює і не сповідує віру в Христа. Хрест захищає від життєвих негараздів і труднощів, але перш за все він оберігає нас від гріха, який є головним інструментом в руках лукавого, завжди спраглого отримати у владу нашу душу. Своїми силами людині ніколи не впоратися, а от з Божою поміччю обов`язково вийде. Як кажуть святі отці: «Ворог сильний, але Господь всесильний!»

чи можна носити чужий хрестик відповідь священика

Чи можна носити чужий хрестик: відповідь священика

Історія виникнення натільного хреста хоч трохи, але вже цілком зрозуміла. І ось тепер підходимо до головного питання: "Чи можна носити чужий хрестик?" Це дуже частий питання для батюшок, які не схвалюють забобони. Адже будь-якого роду екстрасенси забороняють це робити, тоді виникає питання: "Чому?" Вони вважають, що хрест пам`ятає енергетику свого господаря і вбирає в себе його гріхи. Але чому саме гріхи, а не чесноти? А ось тепер підемо від зворотного, одягнемо на людину речі праведника, та побільше. І значить, він вже майже святий і став ближче до раю. Як би сказав професор богослов`я А. І. Осипов: «Все, я вже святий, швидше канонізуйте мене!»

гріхи



І знову-таки, якщо хрестики вбирають в себе гріхи, тоді давайте їх частіше міняти. Таким способом будемо очищатися і позбавлятися від гріхів. Може, хтось знайде і підбере наш хрестик? Ми ж відразу позбудемося наших гріхів. Прекрасний спосіб порятунку, чи не так? Створюється відчуття повного абсурду. Розсудливим людям вже має бути все зрозуміло.

хрестики натільні церковні

життєвий хрест

В процесі таїнства хрещення хрестики натільні церковні надягають на виконання слів Господа: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною». Який сенс в цих словах? Це означає, що ми повинні нести покладений на нас Господом наш хрест життєвий, а натільний хрест нагадує нам про це, і істинно віруючій людині він не дасть збитися зі свого шляху, врятує і збереже.

Тому чужі хрестики носити можна. Якщо він був колись освячений, двічі його святити не треба. Якщо немає впевненості, тоді обов`язково варто зробити це. Головне, що потрібно від людини, - правильне духовне життя і виконання заповідей Божих: «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією думкою твоєю. І возлюби ближнього твого, як самого себе ». Така духовна життя дасть ту рятівну Божу благодать, яка зцілить від пристрастей і гріхів.

старовинні натільні хрестики

подвиг

Носіння натільного хреста - це велика честь і відповідальність. За 2000 років багато християн постраждало за віру. Все, що від них вимагалося, це відректися про Христа і зняти з грудях натільний хрест.

Відео: Знайти ХРЕСТИК. прикмета

Подвиг 19-річного Родіонова Євгенія, простого російського солдата, можуть знати не все. Він потрапив до Чечні і служив гранатометниками. 13 лютого 1996 року разом з товаришами він потрапив в полон, в якому вони провели 3,5 місяця. Бойовики-звірячому знущалися над ними. Потім Євгену запропонували зняти натільний хрестик, прийняти іслам і пообіцяли, що не його більше мучити. Але він не підкорився їх волі, і тому 23 травня в селищі Бамут Родіонова і його друзів жорстоко стратили. Євгену відсікли голову, але хрестик зняти навіть з мертвого тіла вони не посміли.

висновок

Великий подвиг Родіонова повинен послужити яскравим прикладом для тих людей, які хрестик натільний (срібний або золотий) носять як прикрасу або змінюють його на різні амулети або знаки зодіаку. Але ж за нього люди йшли на вірну смерть, і ми повинні завжди пам`ятати про це. Адже Христос залишив на ньому благодатне світло і любов, які від нього постійно виходять.

Великі російські старці говорили, що християнин без хреста, як воїн без зброї, і тому ворог з легкістю може в будь-який момент здолати його.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!