Ти тут

Будда - це хто? Гаутама будда

Відео: Фільм Будда Гаутама / Buddha, частина 1

В останні десятиліття в нашій країні відроджується інтерес до релігій. Люди, які намагаються зрозуміти сенс життя і знайти відповіді на питання про те, як досягти гармонії і позбутися від страждань, звертають свої погляди не тільки на християнство як на основну традиційну віру в нашій державі, а й на мудрі стародавні істини Сходу. Однією з таких релігій є буддизм.

Відео: Шлях Будди (мультфільм)

Вчення про свідомість

Буддизм як етичне вчення, релігія, філософія і культурна традиція зародився в шостому столітті до нашої ери на північному сході древньої індійської цивілізації. Згодом буддизм став однією з трьох світових релігій поряд з християнством і ісламом і є найстаршою з них.

Будда - це.

Християнство з`явилося пізніше нього більш ніж на п`ять століть, а іслам - на дванадцять. Буддизм визнаний різними народами світу і є основною релігією безлічі країн Сходу: Індії, Китаю, Непалу, Японії, Таїланду, Кореї, Монголії та інших. У нашій країні його послідовниками є жителі Калмикії, Бурятії і Туви. Все більше послідовників знаходить це вчення і в країнах Заходу, залучаючи не тільки своєю екзотичністю, а й можливістю розвитку багатьох прихованих здібностей, якими володіє кожна людина.

Відео: Світові релігії. Буддизм.

Буддизм визначається не тільки як релігія, а й як філософське вчення про пробудження і звільнення свідомості, духовному просвітління. Заснований він був Буддою Шак`ямуні, який відомий всім як індійський принц Сіддхартха Гаутама.

незвичайний принц

На території сучасного Непалу розташовується стародавнє місто Лумбіні, який до нашої ери був однією з індійських провінцій. Імовірно в 563 році до Різдва Христового саме тут і народився в царській родині царевич Гаутама, якому у спадок повинен був перейти трон батька-раджі. Але незважаючи на те що принц ні в чому не потребував і жив у розкоші, він весь час відчував внутрішнє незадоволення своїм становищем. Він нескінченно віддавався невиразним мріям і мріям, годинами міг сидіти в тіні дерев, розмірковуючи про сенс життя. При зануренні в глибокі споглядання його відвідували незвичайні моменти просвітління свідомості.

Будда - це бог.

Раджу став тривожити характер сина, і він намагався захистити його від знань про людські страждання і від релігійного навчання. Але ще при народженні принца одним з провісників було предречено, що Гаутама повинен стати або великим правителем, або святим. Незважаючи на всі зусилля його батька, спрямовані на те, щоб зробити сина царем, принцу був уготований другий шлях - духовного просвітлення. І визначив це один випадок, який стався з Гаутами на прогулянці.

Правда життя



Згідно з легендою, принцу захотілося дізнатися більше про життя простих людей, і він виїхав за межі палацу. Там він по черзі зустрів хворої людини, старезного діда, похоронну процесію і мандрівного самітника. З розмов із слугою і зустрінутими їм людьми він зрозумів, що хвороби, старіння, муки і смерть неминучі, і люди змирилися з цим. Гаутама усвідомив, що ніхто не може керувати своєю долею, що в результаті задоволення навіть багатих звертаються в прах, і життя не має сенсу. З цієї миті їм була повністю загублена безтурботність дитинства і юності, і життя в такому її вигляді стала неприйнятною для нього. Охоплений відразою до всього навколишнього світу, він прийняв рішення відмовитися від спадщини, сім`ї, майна та будинки, щоб, прийнявши чернецтво, присвятити життя вивченню того, як позбавитися від страждань і подолати їх.

Шлях до пробудження

У 29 років тепер уже колишній царевич почав вивчати всі відомі на той час на Сході філософські системи та йогические практики медитації, ставши учнем йогів-наставників. Йому вдалося досягти високих рівнів свідомості, але він не був цим задоволений, оскільки мучили його питання і проблеми життєвих страждань так і залишилися не дозволені.

Це Будда Гаутама.

Тому він вирішив покинути своїх наставників і усамітнитися в джунглях Південно-Східної Індії, вибравши шлях суворого самокатування. Ставши відлюдником і ведучи суворий аскетичний спосіб життя, через шість років він виявив, що такі методи більше виснажують організм і затьмарює свідомість, а не наближають до істини звільнення від страждань.



Тоді Гаутама зосередився на глибокої медитації і, перебуваючи в ній, усвідомив, що потрібно уникати крайнощів і не займатися самокатуванням або зайвим потурання самому собі, а йти по серединному шляху. Сидячи під деревом джамбо, яке пізніше стало називатися деревом Бодхі, він дав слово, що не встане і не вийде зі стану медитації, поки до нього не прийде Істина.

пробудження

Одного разу травневій вночі в повний місяць Гаутама, сконцентрувавшись на сході ранкової зірки, досяг повного просвітлення. У той момент, коли, нарешті, Істина відвідала його у всій своїй красі, він досяг пробудження і звільнення своєї свідомості. Колишній царевич Гаутама став Буддою. "Будда" - це &ldquo-пробуджений&rdquo-, &ldquo-абсолютно просвітлений&rdquo-.

Життя - це страждання. Будда.

У момент просвітління Гаутама не тільки побачив з незвичайною ясністю все своє життя, а й відчув загальний зв`язок всього людства з незримим світом. Всесвіт постала перед його очима в своїй плинності і нескінченності. Спокою ніде немає. Все несеться в невідомі дали. Все в світі пов`язане, і одні події відбуваються з інших. Всі істоти знищуються і відроджуються знову. Жага буття і життя обурює спокій в душі людини і веде його по шляху страждань - тепер він чітко усвідомлював це. Будда Гаутама тепер точно знав, з чим йому потрібно боротися, щоб знайти спокій і позбавитися від реалій цього страшного і недосконалого світу, наповненого стражданнями, сльозами, скорботою і болем.

Преображення і народження вчення

Побачивши світобудову в його правдивому світлі і вийшовши з мороку невідання, Гаутама завершив пошук Істини і досяг духовного преображення. Він змінився і знайшов велику мудрість і співчуття до всього живого. Пізніше, навчаючи своїх учнів, він стверджував, що співчуття - необхідна якість, якою повинен володіти справжній пробуджені - Будда. Це властивість може осягнути тільки просвітлений розум, воно мало доступно душі, блукає в невіданні.

Будда в філософії - це.

Змінившись внутрішньо, Будда усвідомив, що його призначення полягає в тому, щоб не тільки самому користуватися плодами своєї просвітлення, а й донести до людей відкриту їм велику Істину. Це і стало основною причиною створення його вчення. Воно засноване на тому твердженні, що життя - це страждання. Будда вказав на основні причини цього недосконалості. Він стверджував, що для звільнення від всіх страждань необхідно досягти просвітлення і пробудження свідомості. Шлях, необхідний для духовного піднесення і звільнення від страждань, - шлях до нірвани. Нірвана - вищий стан просвітлення і блаженства, якого зміг досягти Будда. Це, за його твердженнями, є кожній живій істоті, і будь-яка людина має йти до такому звільненню. Так, колишнім принцом було створено вчення про чотири благородні істини і вісімковому шляху досягнення вищих станів свідомості.

мандрівний проповідник

Багато необізнані люди вважають, що Будда - це бог. Але сам він заперечував це, стверджуючи, що є всього лише наставником для тих, хто вирішив пройти шляхом просвітлення і досягнення пробудження. Перед самим Гаутами постав вибір того, чи буде він насолоджуватися власним звільненням або передасть свій досвід іншим людям. "Співчуття - одне з найважливіших якостей", - Говорив Будда. Це і стало вирішальним фактором для того, щоб вести подальше життя в якості мандрівного проповідника. Він прийняв своє призначення - нести людям вчення про позбавлення від страждань.

Індійський Будда.

Протягом 45 років перший пробуджений індійський Будда подорожував по всій країні, передаючи свій досвід людям самих різних станів і каст. Його вчення було відкрито для всіх, навіть для прихильників інших релігій і філософій. Щоб зберегти вчення, Будда зі своїми послідовниками створив чернечу громаду, в яку вступили тисячі новонавернених.

Відео: Ключова нота Гаутами Будди.

Протягом багатьох століть вчення Гаутами не втратило своєї актуальності. Також в світі присутні страждання, хвороби, злидні, смерть і сльози. Також люди шукають шляхи звільнення від нещасть і бід і знаходять розраду у вірі. Багато з них звертаються до буддизму як до релігії, що вказує шлях до змін у житті. І всі вони прагнуть до пізнання тих станів свідомості, які зміг осягнути Будда. У філософії це і є кінцева мета осягнення таємниці сенсу життя і розкриття основних питань буття.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!