Ти тут

Євангелісти: хто це? Як стали відомими і чому вчили своїх послідовників?

Відео: Зоряні скандали

Багатьох християн цікавить питання про таких людей, як євангелісти. Хто це і що вони зробили незвичайного, щоб назавжди запам`ятатися всім віруючим? Вони являють собою апостолів, кожен з яких написав найважливішу християнську книгу. Вона називається Євангеліє.

Згідно з церковним переданням, найближчими людьми для Христа були його учні - апостоли. Саме вони розповідали про це на увесь світ, говорили про ті дива, що він творив, і про його навчаннях. І існує всього 4 євангеліста, кожен з яких відзначається церквою, зводиться в ранг святих.

Апостол Лука

Святий Павло надав особливий вплив на одного з євангелістів. Це був Лука. Саме під впливом апостола Павла він написав третю книгу. Та мала унікальний контент, особливу тематику. Тільки в його текстах були згадані такі моменти, як:

  • Вознесіння Ісуса на небо після того, як він заробив прощення для всіх людей.
  • Народження святого Іоанна.

євангелісти хто цеТакож Лука - євангеліст, який найбільш детально і відкрито написав про церковні канони. Він ніколи не говорить про те, що прощення орієнтоване тільки на таких же святих, які відмовилися від здійснення грішних справ. Райське життя чекала не тільки християн, але і всіх інших, адже Ісус прийшов саме за прощенням для них.

Його чудеса не закінчилися і сьогодні. Святі мощі допомагають християнам і представникам інших релігій.



Таким чином, Лука - євангеліст, який продовжує творити чудеса по нинішній день. Кожен, хто потребує може звернутися до його святим мощам. Зазвичай в молитвах до нього просять одужання або успішного проведення операцій. Це обумовлено тим, що при житті Лука був лікарем. Але це не означає, що він допомагає тільки хворим, будь-хто може розповісти йому про свої проблеми, попросити допомоги, і вона обов`язково прийде.

Іоанн Богослов

Якщо звернути увагу на те, яке життя вели євангелісти, хто це і як вони стали відомими, то в першу чергу треба розглянути Іоанна Богослова. Справа в тому, що багато письмові джерела християн вказують на те, що він був улюбленим учнем Христа. Саме Іоанн став єдиною людиною, який стояв поруч з Богородицею близько розп`яття. Тому цілком логічним було те, що він взявся за написання Євангелія.

лука євангелістІоанн був першим свідком багатьох чудес, включаючи воскресіння Ісуса. Саме тому особливу увагу він приділяв свята Великодня, чого не робили інші євангелісти. Ікони, молитви, різні піснеспіви - все це присвячувалося Івану, так як його книга відрізняється кардинально. Основа всіх писань в ній орієнтована на Воскресіння Христа, деякі тексти були взяті в якості куплетів. У всіх церквах вони використовуються в співах на великодньому нічний службі.

Євангеліст Матвій



Матвій належав до числа 12 учнів Христа. Причому до того як впустив Ісуса в своє серце, він був звичайним податківцем. А такі люди, як відомо, не відрізнялися чесністю і справедливістю. Тому його звернення до Бога можна з самого початку назвати дивом. Вважається, що Левій пішов за Христом відразу, як тільки почув його проповіді.

апостол євангелістПро віру і навчаннях Ісуса говорили всі євангелісти, хто це почав робити першим - невідомо. Безпосередньо про Матфее розповідається те, що своє вчення він почав викладати євреям в Юдеї. Саме для них він написав своє Євангеліє, і воно було на відповідній мові. Згодом ця книга була переведена кілька разів.

Останні роки свого життя Левій провів в Індії, навчаючи християн цієї країни. Він допоміг одній відомій родині з благородними країнами. Глава її спочатку захопився діяннями апостола, а потім розгнівався на нього. В результаті Матвій прийняв мученицьку смерть. Але глава того сімейства згодом відрікся від титулів і багатства. Він хрестився ім`ям Матвія і до кінця своїх днів вів християнський спосіб життя.

Апостол Марк

В одну з ночей на території Єрусалиму у Варнави народився племінник, і тоді той ще не знав, яке життя йому уготована. Апостол, євангеліст і святий Марк спочатку слідував за Христом. Потім, після його вознесіння, він відправився в Єгипет, де і став першим єпископом Олександрії. Саме тут він і написав своє Євангеліє, яке призначалося для прийняли віру язичників.

євангелісти ікониДжерела вказують, що книга Марка включала в себе небагато. Вона складалася з коротких оповідань апостола Петра. Після того як Марк записав їх, він повернувся в Олександрію. І там уже зрозумів, що залишилися язичники не дадуть йому спокійного життя, тому поквапився знайти наступників.

Незабаром язичники все-таки добралися до нього. Протягом двох діб він піддавався різним мукам з перервою на ніч у в`язниці, потім - помер від жахливих тортур. Але, як і всі святі, він нітрохи не сумнівався в існуванні Бога, і останні його слова були звернені саме до нього.

висновок

В сучасності багато відомо про таких людей, як євангелісти. Хто це? Таке питання піднімається все рідше. Зазвичай у віруючій родині старші розповідають про них молодшим, намагаються навчити церковним догмам і правилам. Однозначно можна сказати тільки те, що якщо кожна людина буде жити за правилами і текстам Євангелія, то воєн і трагедій на планеті стане набагато менше.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!