Ти тут

Пресвята трійця - таємниця християнства

Пресвята Трійця

Відео: Господь Свята Трійця

Християнство - найпоширеніша і разом з тим найзагадковіша релігія. У багатьох інших богословських системах все зрозуміло, все зрозуміло, а в православ`ї центральне вчення Церкви про Трійцю абсолютно незрозуміло. Що ж таке Пресвята Трійця? І як зрозуміти, що всі три особи Божества єдині, але не зливаються в одну особу.

Якщо запитати будь-якого православного про це, він потисне плечима: не знаю. Причому це незнання не соромно. Людина не може знати і розуміти таємницю Трійці, це не є людському розуму. Пресвята Трійця описана в богословській літературі декількома словами з часткою «не» спочатку. Отже, Трійця «неслиянность», а й «нероздільна». Вона і не одна Істота, але і не три окремих Істоти, не три бога. Логічному поясненню подібне поєднання не піддається, тому, говорячи про Трійцю, часто використовують аналогії. Наприклад, Трійцю часто порівнюють із сонцем. Сонце - це світло, тепло і саме сонце. Ці поняття, субстанції різні, кожен може відчути тепло, але не бачити світло, бачити світло, але тепла не відчувати (взимку), але все ж всі вони невіддільні один від одного. Зрозуміти, що таке Пресвята Трійця, на такому прикладі, звичайно, неможливо, але він дає якесь туманне уявлення про цю таємницю.

Відео: 17. Таємниця Пресвятої Трійці



пресвята трійця ікона

Відео: Християнські пісні псалмоспіві



Дивно чи, що мільйони віруючих в усьому світі активно користуються абсолютно недоступним розуму поняттям? Молитва Трійці входить в щоденне правило, храм Пресвятої Трійці - традиційна прикраса сіл і міст, на аналої лежить ікона Пресвятої Трійці. Здається, що треба не поважати себе, щоб говорити про те, чого не розумієш. Насправді віруючі сприймають це трохи інакше. Таємничість вчення про Трійцю і деяких інших догматичних моментах говорить лише про те, що віра християнська придумана людьми, вона вище людського розуміння, а значить, божественного походження. Придумати і винайти можна тільки щось зрозуміле і доступне, а не навпаки. Тому таємничість вчення про Бога доводить походження християнської віри згори.

Всі святині в християнстві можуть бути зображені. Якщо вже Христос народився і ходив по землі, значить, його можна намалювати. Ангели були Богородиці і Святим, значить і вони доступні зображенню. Всі святі, ангели і навіть Сам Господь зображується на іконах. Є тільки один виняток: Пресвята Трійця. Дійсно, адже Трійцю ніхто ніколи не бачив, значить зобразити не можна. Причому якщо третя Особа Трійці - Дух Святий - ще можна представити у вигляді голуба, то Бога Отця ніхто не бачив ніколи. Його, правда, все одно малюють у вигляді старця поруч з молодим сином, але таке зображення абсолютно неканонічно, тобто не визнається за правильне.

Відео: ТАЄМНИЦЯ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ

Є, правда, одне канонічне зображення Трійці. Це Пресвята Трійця - ікона Андрія Рубльова. Чернець Андрій зобразив трьох ангелів, які прийшли до Мойсея. Вважається, що в вигляді цих ангелів приходив саме Бог. Але що ж такого геніального в його іконі?
Храм Пресвяітой Трійці

Намальовано, звичайно, красиво, але є і більш вражаючі ікони, а відома саме ця. Справа тут зовсім не в мистецтві масляного листи. Ікона «Трійця» знаменита своїм змістом. Перед моляться божественний рада в надрах Пресвятої Трійці ще до втілення Христового. Бог Батько дивиться на Сина, а Син дивиться на невелику чашу на столі. Це бесіда про спокуту людини, про майбутні страждання, про причастя. Ось саме цього смислового наповненістю і відома ікона Трійці.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!