Ти тут

Пост як правильно дотримуватися? Мета і сенс посту

Відео: У православних християн розпочався Різдвяний піст.

Піст - це в буквальному сенсі відмова від їжі. Саме це означають давньоєврейські слова (особою) і (та&lsquo-Аніта). У християнстві ж, в православ`ї, зокрема, практика посту розуміється більш широко, можна навіть сказати, що неоднозначно. Про те, як дотримуватися православний піст, ми і поговоримо в цій статті.

пост як правильно дотримуватися

Східний пост як релігійна практика

У традиціях Сходу трапеза - це веселощі, світ, порядок, радість. Неможливо жити звичайним життям і насолоджуватися, коли щось не так, коли душу гризе якась скорбота, загроза, потреба або здійснюється особливе дію Боже. Тому відмова від їжі - це є відмова від власного життя, від влади над нею, це запрошення Бога діяти замість себе. З іншого боку, це також пошук Бога, туга за нього, а тому можливість відволіктися від земних радощів. Така суть поста. І, незважаючи на століття релігійної рефлексії, в принципі, вона не змінилася.

Відео: Цінність одного дня посту (Рамадан 2015)

Можна згадати пророків Мойсея, Іллю, апостола Павла і самого Христа, які тримали такий пост. Як правильно дотримуватися цю форму чисто біблійної аскези, можна повчитися на їх прикладі: усамітнитися, відмовитися від їжі, води і будь-яких розваг, проводячи час у молитвах.

Християнство, будучи біблійної релігією, заохочує саме таку форму поста, хоча і в дещо зміненій формі. Коротко кажучи, християни замінюють повне утримання від їжі більш-менш суворим її обмеженням. В результаті склалася ціла культура, що оформляє пост. Як правильно дотримуватися його, регламентують спеціальні правила і статути, і навіть існує пісна кухня. Православ`я тут - не виняток. Східна церква візантійської традиції наказує більше сотні пісних днів на рік, про що ще буде сказано. Однак сенс православної аскези набагато глибше, ніж питання про те, що їдять в пост, а чого не їдять.

що їдять в пост

Пост в Біблії

У православ`ї вважається, що пост заповіданий Богом людству ще в раю. У такому ключі тлумачиться деякими святими отцями заборона Адаму і Єві їсти від дерева пізнання добра і зла, про що розповідається в книзі "буття".

Відео: «Православний пост, його мета і зміст»

В цілому святе Письмо євреїв і християн наводить такі причини призначення громадських постів: сімейні скорботи (2 кн. Царств 12:16), скорботи в церкви (Мт. 9: 14-15), прийдешні небезпеки (Естер 4: 3, 16), громадські лиха (2 кн. Царств 1:12), при прийнятті важливого рішення (Діян. 13: 1-3).

Однак єдине пряме веління Бога про піст в Біблії зустрічається лише один раз, і стосується воно святкування Дня спокути, який припадає на десяте число сьомого місяця за єврейським календарем (Лев. 16: 29-31).

Решта посад, що згадуються в Біблії, люди призначили собі самі. Існує чотири основні мотиви для них:

1. Пам`ять про щось важливе.



2. Покаяння.

3. Пошук благовоління і керівництва згори.

4. Захист.

пост по днях

Данина пам`яті значних подій

В даному випадку головною причиною для поста служила необхідність зберігати родову пам`ять про найбільш важливі події. Яскравими ілюстраціями цієї практики служать пости в пам`ять розтрощення Мойсеєм тільки дві камінні таблиці Закону (Вих. 32), взяття Єрусалима вавилонянами (4 Цар. 24-25- 2 Пар.36- Єр. 52,4), спалення Храму Соломона (2 Хр. 36,19- Зах. 7: 3).

Заради покаяння в гріхах

Очевидно, що покаяння і вимолювань у Бога прощення за вчинені гріхи несумісне з радістю і пошуками задоволення. Тому до нього природним чином додає пост. Для прикладу можна згадати покаяння євреїв в багатобожжя і поклоніння іноземним богам (1Цар.7: 3-6), покаяння перед народом пророка Даниїла (Дан.9: 3-19), покаяння жителів Ніневії після проповіді пророка Іони (Іон. 3: 6-9). Відносно останнього випадку цікаво те, що пост був накладений не тільки на людей, але і на домашню худобу.



православні свята і пости

Пошук благовоління і керівництва понад

У ситуації, коли народ або інше співтовариство стояло перед вибором, а правильне рішення було неочевидним, часто приймалося рішення накласти на себе пост, щоб таким чином випросити підказки у Бога. Таким чином, наприклад, постили ізраїльтяни перед боєм з коліном Веніаміна (Суд. 20: 26-28). З метою догоди Богу часто постилась пророчиця Анна, про яку розповідається в Євангелії від Луки.

суть поста

Пост заради захисту від ворогів

До посту також вдавалися, щоб заручитися захистом Всевишнього від ворогів. Людина, що дотримує пост, приносив його як жертву Богу, розраховуючи у відповідь знайти милість і заступництво в протистоянні зі своїми недругами. Так постили, наприклад, євреї, коли царем Артаксерксом був підписаний указ про їх винищення (Ест. 4: 3). Дуже часто як окремі особистості, так і групи і навіть народи постили, просячи у Бога захисту від гонителів. Яскрава ілюстрація такого поста - це молитва царя Давида (Пс. 108: 24).

Час посту в Православ`ї

Для віруючих у Христа спочатку не існувало ніяких спеціальних пісних днів. Члени церкви постили тоді, коли вважали це необхідним, так що пости не були регулярною практикою, яка залежить від календаря. Згодом, однак, церковне життя піддалася формалізації. У тижневому і річному колі стали виділятися особливі пісні дні, в які щороку пропонувалося постити всім віруючим.

По-перше, це стосується так званого Великого посту, або святої Чотиридесятниці. Даний пост передує Великодню. Також він має певний стосунок до сорокаденний періоду утримання Христа від їжі і пиття, про який розповідається в Євангеліях.

Інша досить рання християнська практика - це пост по днях (в середу і п`ятницю). Справа в тому, що євреї практикували утримання від їжі по понеділках і четвергах. Таким був їхній обов`язковий щотижневий пост. Як правильно його дотримуватися християнам, які в той час перебували під значним впливом синагоги? На це питання відповідали по-різному, але, врешті-решт, коли юдеї піддали християн прокляття, останні швидко вирішили для себе, що постити разом з невірними вони не можуть, і перенесли пісні дні на середу і п`ятницю. Формальним приводом для цього послужила необхідність вшанувати дні зради і розп`яття Ісуса Христа. Ця практика дуже вдало прижилася. До сих пір пост по днях скорботи Христа практикується в православної церкви. В цілому ж на сьогоднішній день, згідно зі східним чернечому статуту, загальне число діб в році, в які пропонується більш-менш суворе стриманість, становить від 178 до 212.

людина дотримується пост

Тривалість поста в Православ`ї

На сторінках Біблії ми зустрічаємося з 1-, 3-, 7, 21- і 40-денними постами. У більшості оповідань про піст нічого не говориться про його тривалості. У православ`ї існує безліч одноденних постів і чотири багатоденні. Тривалість одного з них, приуроченого до Дня пам`яті первоверховних апостолів Петра і Павла, змінюється з року в рік в залежності від дати Пасхи. Утримання на кілька годин, яке поширене в католицькій церкві, в православ`ї не практикується.

Православні свята і пости

Більшість постів в православ`ї грають підготовчу роль перед тим чи іншим святом. Про Великдень і дні пам`яті апостолів Петра і Павла вже було сказано вище. Подібним чином справа йде з Хрещенням Господнім, Успінням та Різдвом Христовим.

як дотримуватися православний піст

Неугодний Богові пост

Відповідаючи на питання про те, що таке пост, як правильно дотримуватися його, навіщо він потрібен, не можна не торкнутися теми неугодного поста. У Біблії є такі, наприклад, утримання від їжі царя Саула, від якого відвернувся Бог (1 Цар. 28:20). Про те ж розповідається в книзі Діянь апостолів, коли розповідається про іудеїв, що наклали на себе обітницю не їсти і не пити до того часу, поки не вб`ють апостола Павла.

В цілому можна сказати, що пост неугодний Господу тоді, коли на тлі утримання в їжі людина не утримується в гріхах. Інша причина, чому аскеза може бути не прийнята Богом, полягає в тому, що вона полягає в здобуття благовоління на дурне діло. Але останній мотив дуже рідко вживають щодо сучасного церковного дійсності. Справа в тому, що з розвитком загальноцерковних постів практика особистого, спонтанного одноразового накладення на себе поста практично зійшла нанівець в православ`ї, зберігаючись лише в протестантство.

Також потрібно торкнутися теми законничества, тобто чисто формального дотримання обмежень. Про цю порочну практику згадували і старозавітні пророки, і сам Христос, коли йому поставили запитання про пост. Як правильно дотримуватися його, згідно Спасителю? Не приймати похмурий вигляд, не демонструвати оточуючим своє становище, щоб посада залишалася, по можливості, потай від людей, будучи присвячений одному Богу. На жаль, словами засновника християнства почули не всі його послідовники.

Треба сказати, що в сучасному православ`ї більшість віруючих не практикує пост в якості духовного вправи. Для більшості з них, включаючи духовенство, це просто час заборон, коли певні продукти не дозволені до вживання. Таким чином, другорядне питання про те, що їдять в пост, а чого не їдять, стає головним, а часто єдиним змістом цієї стародавньої аскетичної практики.

Ще один гріх, знецінюючий пост, - гординя. Іншими словами, не вважається духовно корисною практикою така аскеза, яка змушує людину вважати себе винищує справедливішого інших.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!