Ти тут

Історія петра і февронії. Історія святих петра і февронії муромських

У православному календарі можна знайти один дуже дивний день - свято Петра і Февронії, історія виникнення якого настільки прекрасна і цікава, що не зможе залишитися поза увагою сучасного покоління. Вшанування пам`яті Петра і Февронії Муромських проходить 8 липня. Ця дата була затверджена в 2008 році на Раді Федерації Росії. Ініціатором цієї події стала дружина Президента РФ Дмитра Медведєва, Світлана. Вона ж придумала і символ свята - ромашки.

Петро і Февронія Муромське. Історія святості

Подружній союз Петра і Февронії став показовим зразком християнського шлюбу, тому цих святих шанують його покровителями. Дуже важливо відзначити те, що жодного істинно православної людини історія святих Петра і Февронії не залишить байдужим. Люди з великою радістю і відгуком в серці сприймають це свято. Історія Петра і Февронії просто чудова, і в ній явно простежується Божий промисел.

історія Петра і Февронії

Петро і Февронія померли в один день - 25 червень 1228 року за старим календарем (8 липня за новим). Тіла їх, залишені в різних храмах, якимось дивним чином раптом опинялися в одній труні, підготовленому ними заздалегідь. Люди розцінили це як велике чудо. У 1547 році Петро і Февронія Муромське, історія яких просто вражає, були канонізовані. Сьогодні їх святі мощі зберігаються в соборі Святої Трійці в Свято-Троїцькому монастирі міста Мурома.

Воістину місто Муром багатий різними билинними героями. Всі прекрасно пам`ятають богатиря Іллю Муромця, але мало хто знає, що його святі мощі зберігаються в похоронних печерах Києво-Печерської лаври.

поетична повість

Історія любові святих Петра і Февронії існує вже багато століть на Муромської землі. Згодом справжня історія про ці благовірних і преподобних чудотворців обросла казковими обрисами, які злилися з притчами і легендами цього краю. Сьогодні в Муромі варто раку з мощами подружжя святих Петра і Февронії, і до них звідусіль приїжджають паломники, щоб вшанувати їх пам`ять, попросити допомоги і помолитися.

Петро і Февронія Муромське історія



Оповідання про життя благовірних Петра і Февронії було написано священнослужителем Єрмолаєм Прегрешний - геніальним літератором, що жив в епоху Івана Грозного. Історія Петра і Февронії в оригінальній інтерпретації письменника придбала фарби народного фольклору і стала поетичної повістю про любов і мудрості, які даються тільки чистому серцю від Бога і Святого Духа.

Про любов і вірність

Почалася ця дивовижна історія Петра і Февронії в той час, коли на російській землі в місті Муромі правил князь Павло. І була у нього прекрасна дружина, до якої диявол, по своїй нелюбові і ненависті до роду людського, став відправляти на блуд крилатого змія. Використовуючи свою нечисту магічну силу, він з`являвся перед нею в образі князя. Таке мана дружина не стала приховувати від чоловіка і розповіла, що підступний змій хитрістю оволодів нею. Розсерджений князь не знав, як йому вчинити з лиходієм темряви. Однак повелів своїй дружині улесливими промовами вивідати у підступного спокусника про те, чи знає він, від чого прийде до нього смерть. Коли в черговий раз з`явився до неї змій, княжна вивідала у нього, що смерть йому уготована від плеча Петрова і Агрікова меча.

Спаситель Петро

Вона відразу розповіла про все це князю Павлу. Той же покликав до себе свого рідного брата Петра і став ділитися з ним своїми думками. Петро ж відразу зрозумів, що саме йому судилося вбити змія. Однак його по-справжньому бентежило тільки те, що у нього не було Агрікова меча.

Але в той час Петро в повній самоті любив ходити по церквах і молитися. Одного разу він виявився в жіночому монастирі, в храмі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, і до нього підійшов молодий юнак, який сказав князю, що він знає, де заховано заповітне зброю. І, підвівши Петра до вівтарної стіни, він вказав йому на місце між плитами, де лежав Агріков меч. Петро взяв його і відправився до брата, щоб розповісти йому про все і обдумати план наступних дій.



І коли Петро прийшов до брата Павлу, а потім зайшов до невістки, щоб висловити свою повагу, він зауважив, що князь Павло якимось неймовірним чином був відразу в двох місцях, у себе в покоях і у своєї дружини. Петро відразу розкусив хитрість змія в його перевтіленні і, звичайно ж, не без Божої допомоги вбив чудовисько.

Знайомство з Февронія

Але історія Петра і Февронії на цьому не закінчилася. Після ударів меча, змій прийняв своє справжнє звіряче обличчя, затріпотів і здох, забризкавши своєю кров`ю князя Петра. Від цього весь князь покрився смердючими струпами, його тіло покрили моторошні виразки. З того часу всі наближені збилися з ніг, шукали лікарів по всьому світу, але жоден з них не брався за його лікування.

Свято Петра і Февронії історіяОдного разу один з його слуг відправився в Рязанський землі, де було багато народних цілителів, і виявився в невеликому селі під назвою Лагідно, в якому познайомився з дуже мудрою молодою дівою на ім`я Февронія. Вона пообіцяла вилікувати князя Петра, якщо той буде щирим і смиренним в помислах своїх. І повеліла привести його до неї.

Коли князь приїхав до Февронії, він став обіцяти їй величезну винагороду. Але вона відповіла йому, що вилікує його, якщо він візьме її в дружини. І князь злукавив, пообіцявши за зцілення взяти її в дружини. Тоді дівчина зачерпнула миску хлібної закваски, потім дунула на неї і звеліла, щоб князь витопити баню і помазав цим своє хворе тіло, але тільки так, щоб один струп залишився непомазанним.

Відео: Петро і Февронія.Історія вічної любові

Петро все так і зробив, і хвороба відразу відступила. Однак князь не поспішав виконувати головну умову і незабаром знову весь покрився виразками. Тоді йому все ж довелося одружитися на Февронії. Після цього вони поїхали в Муром і зажили там по божим заповідям.

Відео: Сказання про Петра і Февронії

Піти, щоб повернутися

Після смерті князя Павла його брат Петро зайняв пост правителя міста. Але княгиню бояри не злюбили і одного разу, випивши вина для хоробрості, прийшли до неї і попросили, щоб вона взяла все, що забажає її душа, і покине їх місто. Але багатств вона не взяла, а попросила одного - віддати їй її благовірного Петра.

Історія святих Петра і ФевроніїБояри навіть зраділи такому повороту справ, адже в душі кожен мріяв зайняти трон князя. Ну, що вирішено - то вирішено. Благочестивий князь Петро не став порушувати законів божих і побажав піти з дружиною. Сіли вони в човен і попливли по Оці-ріці. Заступник милостивий не залишив їх у біді. Приставши до одного берега, вони зупинилися на нічліг. Тут же з`явилися вельможі з Мурома і слізно попросили їх повернутися, тому що боротьба за владу привела до чвар і смертям між боярами.

Блаженні Петро і Февронія з великим смиренням повернулися в місто Муром і стали там правити довго і щасливо. Коли постаріли, то вирішили взяти обітницю чернецтва, і при постригу отримали імена Давида і Єфросинії. А потім разом стали благати Господа про те, щоб Він послав їм смерть в один час. Благочестива пара хотіла, щоб їх поховали разом. Був навіть заздалегідь підготовлений спеціальний труну для двох з перегородкою посередині. Але після їх смерті в своїх келіях люди вважали несправедливі ховати ченців в одній труні і не виконали волю покійних. Їх тіла двічі залишали в різних храмах, але під ранок вони завжди якимось дивним чином виявлялися разом в одній труні. Тоді і було вирішено поховати їх разом.

Історія любові святих Петра і Февронії

Ось так Петро і Февронія Муромське, історія кохання яких заслуговує на повагу і визнання, стали покровителями сім`ї, любові і вірності. І тепер кожен віруючий може прийти в Муромський Свято-Троїцький жіночий монастир, щоб поклонитися їх святим мощам.

Відео: Житіє Петра і Февронії Муромських. фільм 1

Багатьом православним допомагають Петро і Февронія Муромське. Історія вічного кохання назавжди залишиться в серці кожного, хто зміг її коли-небудь почути або прочитати.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!