Ти тут

Харчування великого посту

Цей найважливіший з багатоденних християнських постів готує віруючих до гідної зустрічі Воскресіння Христового - світлого свята Пасхи. Великий піст вважається пріоритетним для дотримання серед багатоденних церковних постів. Багатьох віруючих цікавить харчування великого посту. Що ще потрібно дотримуватися в ці дні?

За православною традицією перша седмиця - час особливо зосередженої і старанної молитви і суворого посту (Говіння). Говіти - значить повністю або частково утримуватися від їжі, очищати душу і тіло, наближаючись до Бога.

Походження Великого посту

Нас цікавить не тільки харчування великого посту, але і сама суть цього слова. За біблійними переказами пост це повне або часткове утримання від їжі і води. пророк Мойсей знаходився в Божому Присутності 40 днів, не вживаючи їжі і води, поки не записав на скрижалях слова Заповіту. Стільки часу жити без води звичайна людина не зможе.

Христос також в пустелі був в пості сорок днів і не написано, що Він не пив води, але Він повністю утримувався від їжі. Тоді Господь Ісус Христос встояв перед усіма спокусами і повернувся в Силі Святого Духа. Бачите? Пост це щось набагато більше, ніж просто утримання від їжі.

А от харчування під час посту пророка Даниїла. У Святому Письмі говориться, що він не їв м`яса і смачного хліба, не пив вина, і не намащувався я аж три тижні часу. Саме завдяки посту Данило удостоївся зустрічі з Ангелом від Бога. Такий пост так і називають - Даниїловим і мають на увазі обмеження в скоромної їжі, що, мабуть, найбільш повно відповідає харчуванню під час Великого посту віруючих християн.



Великий піст має своє походження на горі Синай, де молився Мойсей, а встановлений він Апостолами в пам`ять Христового посту в пустелі.

Відео: Great Orthodox position. Menu food for days in Lent

Характерно, що користь поста важко переоцінити і з точки зору оздоровлення всього організму. Практично доведено, що правильне харчування під час Великого посту зміцнює імунітет. Віруючі, що дотримують цей пост, не схильні до стресів, менше хворіють і довше живуть.

Духовне очищення і освячення в цей час має на увазі регулярну молитву, а також вкрай необхідно пробачити всіх людей, з якими виникали конфлікти чи непорозуміння. У книзі пророка Ісаї в 58 чолі написано про те, що при правильному дотриманні посту, Бог обіцяє фізичне зцілення і Своє заступництво.

Відео: Великий піст в 2016 році, календар харчування.



Харчування Великого посту це утримання від скоромної (непісним) їжі. Крім цього в ці дні проводиться:

  • регулярна молитва, духовні піснеспіви;
  • відмова від шкідливих звичок і всього, що відволікає від пізнання Бога;
  • покаяння, всепрощення.

Православна Церква рекомендує віруючим християнам, точно хто виконує правильне харчування великого посту, не вживати продукти рослинного походження:

  • м`ясо, в тому числі рибу,
  • молоко,
  • яйця.

Мається на увазі і утримання від скоромної їжі, яка міститься в складі певних страв.

При цьому в день Благовіщення Пресвятої Богородиці вживання в їжу рибних страв допускається. Також рибні страви дозволені в день Вербної неділі (Вхід Господній в Єрусалим).

Великий піст на Русі

На Русі здавна дотримувалися Великого посту. Це були дні припинення веселощів, театри закривалися, ігри припинялися. Також припинялася і торгівля м`ясом, а люди благочестиві без особливої необхідності навіть не виходили з будинків.

Сьогодні мало хто віруючі, вибираючи харчування великого посту, настільки строго дотримуються монастирських правил. Але деякі християни, навпаки, в усі ці дні повністю відмовляються від їжі, а в перші два дні і води не п`ють. По крайней мере, не їсти м`ясо протягом посту, напевно, зможе будь-який православний християнин.

Нехай Господь Бог зміцнить вас і заповнить всі ваші потреби!

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!