Ти тут

Хто такий оптинський старець?

День Оптинський старців щорічно відзначається 24 жовтня. Що за великі особистості були - старці Оптиної пустелі?

Хто такий Оптинський старець?

Прабатьком Оптинского старецтва був старець Пасій Величковський. Учень його Лев - перший Оптинський старець, який очолив цілий рух ченців, що перебралися жити в монастир, настоятелем якого в той час був архімандрит Мойсей. Завдяки його заслугам було багато зроблено в монастирі: побудовані готелі, трапезні, бібліотека, млин, заводи, корпусу, кінні двори і навіть стіни з вежами. Архімандриту допомагали тисячі паломників, які приїхали до Оптиної пустель.

молитва Оптинського старців

Але найголовніше надбання - поглиблення в духовність, яке стало можливо завдяки прибуттю старців Льва і Макарія. З того часу і почався духовний розквіт. Що за дивовижна особистість - цей Оптинський старець Лев?

Старець Оптинський - преподобний Лев

Оптинський старець

Це була людина, що жив інтересами народу. Він дуже любив людей і всіляко їх шкодував. Перед його розумом і прозорливістю ніхто не міг встояти і сльози покаяння котилися з очей кожного. Старець Лев воістину зціляв людей. Сільські жителі брали його своїм батьком.

Але не все так радо приймали старця. деякі духовні наставники забороняли йому спілкуватися з простим людом. Це було несправедливо, що говорило лише про неуцтво. Добрі справи швидко забувалися і старецтво в той час неабияк утискає. Наступником старця Лева стало ієромонах отець Макарій, виходець із дворянської сім`ї.

преподобний Макарій

останні оптинские старці

Оптинський старець Макарій усе своє отроцтво займався господарською діяльністю. Спочатку працював бухгалтером, пізніше він вирішив повністю управляти господарством, з чим не так вже й добре справлявся. У всіх своїх бідах він завжди звертався до Священним Писанням, але над ним за це часто сміялися не тільки кривдники, а й його родина. Але одного разу кривдники Макарія впали перед ним в каятті. З тих пір Макарій вирішив присвятити решту свого життя Богові. Він відправився в Площанська пустель, в якій прийняв постриг. Після прибуття старця Лева в Площанська пустель отець Макарій прийняв його своїм духовним вчителем.

Оптинський старець Макарій був наставником вчених людей і інтелігенції. Переважно спілкувався з тими, хто перекладав на російську мову твори батька Паїсія і інших аскетів.

Справжній розквіт Оптиної пустелі настав завдяки старця Амвросія - приймачу батька Льва і Макарія.

батько Амвросій

преподобні оптинские старці

Дід Амвросія був священиком. Старець народився в одне зі свят, коли в будинку його діда було безліч гостей. Пізніше Амвросій часто жартував, що народився на людях і живе все життя на людях. Виховання Амвросія проходило в церковному середовищі. Він з успіхом закінчив духовну семінарію завдяки своїм унікальним здібностям. Свій наставницький шлях Амвросій почав з прийняття учнів на дому. Пізніше він став настоятелем Липецького духовного училища. Важка хвороба змусила старця піти в монастир. Але, одужавши, Амвросій якийсь час все ще продовжував мирську діяльність. Пізніше, за порадою старця Іларіона, Амвросій відправився до Оптиної пустель, де став помічником отця Макарія в видавничої діяльності, оскільки знав 5 мов. Все що не робив чернець - він це робив для Господа. Все навколо це помічали і за це гаряче любили Амвросія. І духовне життя, і практична вдавалася ченцеві. Його поради, часто дані в жартівливій формі, швидко запам`ятовувалися. Всіма можливостями він намагався рятувати людські душі, іноді навіть вдаючись до батога і покути.

чудеса цілительства

Особливу роль в його житті грала ікона Божої Матері «Спорительница хлібів». Батюшка всіх закликав їй молитися. Так, він вчив тому, що Божа Матір піклується не тільки про душу людської, але і про земні потреби кожного.

Старця Амвросія знали як великого чудотворця. Безліч людей зцілив він від нещадних хвороб. За часів старецтва Амвросія почала зароджуватися інтелігенція, головною ідеєю якої була зміна політичного устрою країни. Але багатьох спіткало розчарування. Порожнечу в душах ідеалістів вміло заповнював Оптинський старець Амвросій. Він відроджував сенс життя в умах багатьох людей. Натовпи тяглися в той час до Оптиної пустель. Тут люди заряджалися ентузіазмом жити далі щасливо і без турбот. Відвідували цей монастир і діячі мистецтва, відомі літератори, політики, філософи.

Громадська діяльність



Старець Амвросій понад тридцять років займався подвижництвом. Протягом останніх десятиліть він займався підставою і пристроєм жіночої Шамординської обителі, в якій згодом знайшло умиротворення більше тисячі черниць. Тут же була школа, лікарня і притулок для дівчаток. Після смерті старця все занурилися в печаль.

Оптинський старець Йосип преподобний

оптинские старці повчання

Це був найближчий супутник батька Амвросія. Старець виховував його у своїй халупі. З самого дитинства Йосипу був дар бачити святих. Йому була Божа Матір. Улюбленим його заняттям було читання Писання. Коли батьки хлопчика залишили цей світ, купець, у якого він тоді працював, захотів одружити на ньому свою дочку. Але юнак мріяв про інше життя, про життя, цілком присвяченій Господу. Тоді він вирішив відправитися до старця Амвросія і той настійно рекомендував йому залишитися в монастирі. 30 років Амвросій з величезною любов`ю піклувався про Йосипа. Після смерті Амвросія, Йосип став настоятелем жіночої обителі в Шамордіно. Він приймав відвідувачів, і багато хто бачив у ньому уособлення самого батюшки Амвросія.

За своє життя подвижник терпів безліч випробувань. Багато років у нього не було навіть місця, де він міг би усамітнитися в молитві. Він жив прямо в приймальні, в якій постійно було безліч людей, але все це тільки гартувало його.

Старець Йосип був аскетом. Він практично не їв, мало спав, задовольнявся старої бідним одягом. Але все це тільки розвивало його духовне багатство. Натомість за тяготи Господь наділив його даром прозорливості і можливістю зцілювати людей. Натовпи прочан зверталися до нього за допомогою і порадою. Всього декількома словами він міг знімати камінь з душі, наставляти і втішати. Його благодатна молитва покривала всіх стражденних.

Старець Варсонофій Оптинський

молитва Оптинського старців повна

Старець Варсонофій до постригу вів активну мирське життя. Він був полковником, ватажком Оренбурзького козацтва. У важкий момент смертельної хвороби старець наказав читати Писання. У цей момент Небеса розійшлися, і зціляє яскраве світло осяяло все навколо. Щось в душі ченця перевернулося. Небесний голос сказав йому відправитися до Оптиної пустель. Люди в світі не хотіли відпускати Варсонофія, намагаючись його утримати всілякими званнями. Хотіли його зробити генералом і навіть одружити. Але старець з легкістю долав усі труднощі і перешкоди.

Через десять років чернецтва, Варсонофій отримав статус ієромонаха. Після служби священиком в російсько-японській війні, він повернувся до Оптиної пустель і очолив скит.

Відео: Утішники - Оптинські старці



Багато доль врятував старець своїми повчаннями, але не всім подобалася його діяльність. Багато скарг надходило на нього, і його усунули з Оптиної пустелі.

Старець Оптинський Анатолій

молитва Оптинського старців на день

Відео: Останній старець Оптиної

З раннього дитинства старець Анатолій шукав Бога і прагнув жити за його законами. Але його сувора мати не бажала, щоб він ходив у монастир. Після її смерті старець відразу ж відправився до Оптиної пустель. Пізніше він прийняв притулок у старця Амвросія і став його послушником. Преподобні Оптинські старці виховували його в аскезі.

Батько Амвросій попросив Анатолія допомагати йому, і той відразу ж занурився в активну діяльність. Серед своїх Анатолій носив прізвисько «Утішитель». Особливе визнання отримав він у простого народу, особливо у селян. Але і знати прислухалася до його порад.

Нектарій Оптинський

день Оптинського старців

В юнацтві Нектарій (Микола) був тямущим хлопчиком. Він був відмінним працівником в крамниці у купця. Після пропозиції одруження за порадою купця Микола відправився за благословенням до Феоктиста, яка порадила йому відправитися до Оптиної пустель. Там Миколи зустрів отець Іларіон і відправив його до Амвросія, який переконав його залишитися в монастирі.

У 1912 році Нектарій був присвячений в старці. Але він до останнього не приймав цього звання, смиренно вважаючи себе негідним його. Старець приймав безліч відвідувачів у своїй маленькій халупці. До кожного він знаходив свій підхід. Деяким довго давав настанови, а іншим просто залишав книги в приймальні. В очікуванні своєї черги, люди читали їх і всі їхні запитання вирішувалися. Інтелігенція і прості люди для старця не мали відмінностей. Він однаково ставився і до тих, і до інших, і говорив на їх мовах.

У 1923 році монастир закрили, а старець Нектарій був узятий під арешт. Після виходу на свободу Нектарій відправився в село Холміщі, але і там його дошкуляли спраглі ради люди.

У 1989 році Оптиної пустель відродили, а мощі старця Нектарія з Холміщ перевезли сюди. Очевидці казали, що від мощей старця виходило пахощі любі, а самі вони мали бурштиновий колір. Тому всі, хто звертався за допомогою до старця навіть після його смерті, отримували його благословення.

Залишили простому люду Оптинські старці повчання цінні. Ніколи не засуджувати своїх близьких, молитися Господу про прощення за засудження власного брата. Для досягнення успіху завжди необхідно докладати зусилля. Людина повинна стати слугою свого життя, а не вона повинна йому служити. Ніколи не слід ставати рабом своїх почуттів. До Господа слід йти шляхом смирення.

Безліч великих справ для людства зробили останні Оптинські старці. Одним з них був Никон.

старець Никон

Оптинського старців на початок дня

Два брата, Іван і Микола, з дитинства успадкували любов до Бога, привиту батьками. Подорослішавши, вони вирішили відправитися до Оптиної пустель. Старець Варсонофій відразу ж побачив у Миколи особливий дар, тому взяв його в свої учні.

У 1915 році після постригу Микола отримав ім`я Никон. І вже в 1917 році він отримав сан ієромонаха.

Після закриття Оптиної пустелі практично всіх старців вигнали, деяких заарештували. Старця Никона доручили приймати прихожан, які бажають висповідатися. Так він став останнім Оптинським старцем.

До нашого часу дійшли лише настанови цих богообраних ченців. Особливу роль в житті кожного християнина грає молитва Оптинського старців. Це душевне звернення до Господа знищує всі перешкоди і допомагає правильно налаштовувати свій розум на весь майбутній день.

Молитва Оптинських старців повна

"Господи, дайте мені з душевним спокоєм зустріти все, що пошле мені цей день. Господи, дайте мені цілком віддатися волі Вашої святий. Господи, у всякий час цього дня, в усьому заохочуйте і підтримуйте мене. Господи, хоч би які приходили звістки протягом всього дня, навчіть мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все Ваша свята воля. Господи, вияви Свою святу волю для мене і оточуючих. Господь, у всіх моїх справах і помислах, керуй моїми почуттями і думками. Господи, у всіх непередбачених ситуаціях не дай мені забути, що все це послано Тобою. Господи, навчіть мене правильно спілкуватися з близькими та оточуючими мене людьми, старшими, молодшими і рівними, щоб нікого не засмутити, але всім принести благо. Господи, дайте мені сил переносити стомлення справжнього дня і всі події протягом дня. Господи, керуєте моєї волею, навчіть мене молитися, вірити, сподіватися, терпіти, прощати і любити".

У такому варіанті можна вимовляти молитву Оптинський старців на початок дня. Але у цієї молитви є і продовження.

"Господи, не покиньте мене при зустрічі віч-на-віч з ворогами моїми, але заради Святого імені Вашого керуйте мною.

Господи, висвітліть моє серце і розум, щоб я міг розуміти Ваші вічні закони, якими керуєте Ви світом, щоб я міг правильно служити Вам і своїм ближнім.

Господи, дякую Вам за все, що було зі мною і буде, бо я твердо вірю, що тим, хто любить Тебе Ти особливо любиш. Господи, благослови мене на все слова, думки і справи, сподоби мене з радістю прославляти Тебе, бо тільки Ти гідний і прославлений на віки віків. амінь".

Молитва Оптинських старців на день заряджає вірою і дає захист. Читаючи її кожен день, можна вирішити багато невирішені проблеми. Пісні Оптинський старців воістину зцілюють не лише тіло, а й душу.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення


Увага, тільки СЬОГОДНІ!